Tour-directeur Christian Prudhomme: “Beter beschermende wielerkleding een noodzaak”
foto: Raymond Kerckhoffs
Kerckhoffs Raymond
donderdag 9 mei 2024 om 09:00

Tour-directeur Christian Prudhomme: “Beter beschermende wielerkleding een noodzaak”

Discussie Tour de France-directeur Christian Prudhomme vindt het de hoogste tijd om de wielerkleding van wielrenners meer beschermend te maken tegen de impact van valpartijen. In een groot interview in het zomernummer RIDE Magazine, dat eind mei verschijnt, pleit de Parijzenaar dat er op korte termijn veranderingen moeten komen die de veiligheid van de renners moeten vergroten. Wat vind jij? Discussieer mee in de reacties.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Prudhomme gaat in RIDE Magazine uitgebreid in op het veiligheidsthema in het wielrennen, waarbij hij naast de rol van de organisatoren ook stilstaat bij de ploegen en renners. Hij noemt de val van Wout van Aert in Dwars door Vlaanderen als voorbeeld.

“Het kan toch niet dat een wielrenner na zo’n val met een compleet gescheurd shirt en zijn huid volledig geraspt op de grond zit. Ik herinner me ook het zonwerende shirt van Chris Froome tien jaar geleden. Dat bleek helemaal niet te werken, waardoor hij helemaal was verbrand.”

Volgens Prudhomme bewijst dit dat teams in de ontwikkeling van hun materiaal alleen kijken hoe ze de renner sneller kunnen laten fietsen in plaats van de veiligheid van hun renners te vergroten. “Het sleutelbeen is een van de meest kwetsbare plekken van een renner. Dan moet je dit toch gaan beschermen”, zegt de Tourbaas.

“Alle schok- of snelheidssporten werken aan kleding ter bescherming van de sporter. Of het nu motorsport, skiën of rugby is. Ja, in rugby dacht twintig jaar geleden ook niemand dat er kleding ontworpen zou worden die de rugbyers kon beschermen. Vandaag de dag is het een feit. Net zoals de renners in het begin naar de rechtbank wilden gaan om de valhelm tegen te houden.”

screenshot

“Wanneer je mensen buiten het wielrennen spreekt, dan is iedereen hoogst verbaasd dat de renners niet worden beschermd. In de Netflix-serie zegt Jonathan Vaughters dat je de impact van een valpartij moet voorstellen alsof je met je zwemkleding uit een rijdende auto springt. Dat kunnen we toch niet normaal vinden. We kunnen het niet blijven accepteren dat renners kleding dragen die hun huid niet eens beschermen bij een valpartij, zoals bij Van Aert het geval was. Linksom of rechtsom, dat moet veranderd worden.”

Een van de oplossingen in het kader van beter beschermende wielerkleding is de stof van Dyneema. Die stof, ontwikkeld door DSM, zorgt ervoor dat de broek niet scheurt bij een val, waardoor schaafwonden voorkomen kunnen worden. In 2019 gebruikte het toenmalige Team Sunweb al die stof in de broeken, die je bij een val beter moet beschermen.

Ben jij het eens met de uitspraken van Christian Prudhomme? Vind jij ook dat er in het kader van veiligheid meer maatregelen genomen moeten worden in het wielrennen? En kunnen we uit deze constatering van Prudhomme constateren dat commercie momenteel nog altijd boven veiligheid gaat in het wielrennen? Discussieer mee in de reacties.
Interview met Christian Prudhomme
In de nieuwe RIDE Magazine (€9,95) lees je een uitgebreid interview met Christian Prudhomme, de directeur van de Tour de France. Deze zomer werkt hij twintig jaar voor de Tour-organisatie. In RIDE spreekt hij uitgebreid over de toekomst van de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar. Pre-order jouw exemplaar van het zomernummer 2024 van RIDE Magazine hier!

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.