Tour 2017: Froome op weg naar vierde eindzege, dagwinst Bodnar
foto: Sirotti
zaterdag 22 juli 2017 om 17:33

Tour 2017: Froome op weg naar vierde eindzege, dagwinst Bodnar

Chris Froome zal morgen voor de vierde keer in zijn loopbaan de Tour de France winnen. De Britse geletruidrager van Sky wist in de 22 kilometer lange tijdrit door Marseille derde te worden en verder afstand te nemen van zijn directe concurrenten. De dagzege ging naar Maciej Bodnar van BORA-hansgrohe.

Rigoberto Urán verzekerde zich door een sterke tijdrit van de tweede plek in het klassement. De tijdrit van Romain Bardet viel tegen; hij werd bijna ingehaald door Froome en zakte in de algemene rangschikking naar plek drie. De Fransman wist met miniem verschil Mikel Landa op plek vier te houden.

Bodnar gaat uit zijn dak – foto: Sirotti

Bodnar al vroeg naar dagwinst
De eerste serieuze tijd werd op de borden gezet door Maciej Bodnar. De Poolse tijdrijder klokte 28.15. Een mogelijke concurrent van hem schakelde zichzelf al snel uit; Europees kampioen tijdrijden Jonathan Castroviejo kwam ten val en kon een goede eindtijd vergeten. De eerste die in de buurt kwam was nota bene een landgenoot. Michal Kwiatkowski strandde op één seconde.

Schakelprobleem deceptie voor Roglic
Een tegenvaller was er voor Primoz Roglic, die nochtans tot de topfavorieten gerekend werd. Hij had bij het eerste tussenpunt al 25 seconden achterstand. Op de klim moest hij ook nog van fiets wisselen, waardoor een goede uitslag definitief uit het zicht was. Achteraf bleek waarom: de Sloveen kon in het eerste deel van de tijdrit niet van versnelling wisselen.

Bardet stort in en valt bijna van podium, Froome ongenaakbaar
Daarna volgde een lange periode zonder kanshebber voor de dagzege. Het was wachten op de topfavorieten voor het eindklassement. Een van de eersten was Alberto Contador, die een zeer sterke chrono op de mat legde. Hij reed 28.36 en wipte over Warren Barguil heen in het klassement.

Romain Bardet – foto: Sirotti

De strijd om de podiumplaatsen leek bij het eerste tussenpunt al gereden. Romain Bardet was daar 19 seconden trager dan Rigoberto Urán en 43 tellen langzamer dan Froome. De geletruidrager wist in de laatste kilometer Bardet in de nek te hijgen, maar hij haalde hem net niet in. Froome eindigde uiteindelijk als derde in de daguitslag en mag zich daarmee opmaken voor een nieuwe Tourzege.

Bardet komt goed weg, hij houdt één seconde over op Landa. De kans bestaat echter nog dat morgen op de Champs-Elysées er nog gestreden gaat worden om de laatste plaats op het eindpodium. Urán staat stevig tweede.

RIDE Magazine
87 Reacties
Sorteer op:
22 juli 2017 18:04
Als ik het goed begrijp rijdt Roglic het hele eerste gedeelte op dezelfde versnelling en gaat dan onder aan de klim pas wisselen. Waarom niet meteen wisselen? Cruciale fout lijkt me. Nu moet hij op gang komen onderaan de steile klim en rijdt hij 10 kilometer extra op een kapotte fiets.
22 juli 2017 18:05
Landa net geen podium na ook nog een zware giro gereden te hebben, zie niet in wie hem volgend jaar kan verslaan in de tour behalve Tomdumo mits er voldoende tijdrit kilometers in zitten.
22 juli 2017 18:05
Ik erger me groen en geel aan dat chauvinistisch volk. Dat respectloze onsportieve Boe-geroep. Terwijl Richard Virenque alias de matennaaier, de leugenaar, de dopingpakker daar op handen wordt gedragen
22 juli 2017 18:06
Froome verdient gewonnen , een superrenner.Goed gedaan!
Ik kon wel huilen hoe Romain niet meer kon op het bergje, vreselijk voor hem , maar ik juich toch dat deze kanjer derde is geworden , vorig jaar was hij tweede, dus dit is een hele grote renner.ik hoopte op 2 voor hem.
Ik heb genoten, en erg bijzonder dat er reacties zijn die het gedrag van het publiek Bardet in de schoenen schuift, hij riep geen boe en zal dit zeker ook erg vinden .
gr Yara
22 juli 2017 18:07
Bodnar, bedankt voor de 2 duizend euro.
22 juli 2017 18:07
Tjonge die Landa.... Volgend jaar hopelijk als uitdager van Froome aan de start, maarja moet je wel een goede ploeg rond je hebben. Bovendien zal Manchester Sky wel weer ergens een nieuwe kopman kopen om het gat op te vullen dus vrees dat we er nog niet vanaf zijn.
Kwiatkowski toch ook wel bizar sterk....
Verder een Tour om gauw te vergeten.... Zowel de winnaar als zijn uitdagers bijzonder flets. Vraag me over 20 jaar wat ik me nog kan herinneren van deze Tour en het zal hooguit Bauke en de uitsluiting van Sagan zijn, en dat zegt genoeg.

Op naar de Vuelta.
22 juli 2017 18:08
Gelukkig een einde aan deze toch wel behoorlijk saaie tour, morgen zie ik meer als het begin van de criteriums. Conclusies;
- Landa is beter dan Froome op dit moment maar mag niet
- Contador als rondewinnaar is nu wel klaar
- Barguil moet nooit meer voor een klassement gaan in een grote ronde
- Bardet wint nooit de tour
- Wat een passieve lamzakken. Je zo naar de slacht laten rijden is bizar.
- Tijd dat het sky blok aan diggelen gaat.
22 juli 2017 18:09
@yara12
Groetjes terug.
22 juli 2017 18:11
@klootje
Is toch mooi, die 40%. Daarmee stimuleren ze in ieder geval de Franse muziekindustrie. In Nederland worden steeds meer Nederlandse artiesten structureel genegeerd.
22 juli 2017 18:16
Wat ben ik blij voor Bodnar en voor het zwaar gehavende Bora! Zuur voor Landa.
Bardet zal nooit een grote ronde winnen. Kan geen meter tijdrijden. Alle respect voor Bardet maar een rondewinnaar moet alles kunnen. Uran is back. Froome is echt een topper hoor. Hij zal de Vuelta winnen en ik vind hem echt een toprenner die op en top leeft voor zijn sport.

Landa is zonder pech een echte rondewinaar. Ik ken iemand die met hem trainde zijn woorden waren " nog nooit iemand gezien die beter bergop rijdt".

Al bij al flauwe koek. Op naar de Vuelta!!
22 juli 2017 18:17
Het waren de kleine dingen waar we het van moesten hebben deze Tour. Het rijden van Sunweb, het aanvallen van D. Martin, Mollema met ritwinst etc. Op gebied van AK was het gewoon 3x niks. Constant werd er door iedereen gedacht/gehoopt, deze rit ontploft het. Deze rit moet het wel. Galibier, laatste finish bergop Izoard, telkens werden we teleurgesteld. Helaas. Hopen dat de Vuelta beter zal zijn. Heb nog niet echt de deelnemers gezien, maar ik heb al zo'n voorgevoel wie daar heel goed gaat rijden.. Froome reed niet voor niks anders dan voorgaande jaren...
22 juli 2017 18:18
Landa wordt echt teveel gehyped, zeg. Natuurlijk, het is een fantastische renner. Maar hoe kunnen we blijven volhouden dat Landa sterker was dan Froome, alleen omdat hij Froome eruit reed op Peyragudes? Nogmaals, mensen zien altijd wat ze willen zien...
22 juli 2017 18:22
@vevie
Velen zijn ook blijkbaar vergeten dat hij van Froome een dag later twee minuten cadeau kreeg. Als Landa toen niet voor Sky reed, hadden ze hem nooit laten wegrijden.
22 juli 2017 18:23
@ javier

Nee is niet mooi. Het is verschrikkelijk. Kan me dat in Nederland gelukkig niet
voorstellen.

@banddikte
Hélemaal eens!

@
22 juli 2017 18:24
Landa morgen voor een Vinokourov? Zijn toch nauwelijks sprinters over. En de sprinters die er nog zijn hebben nauwelijks een ploeg zoals tlj
22 juli 2017 18:27
@ronddraaien: idd! Het wordt altijd zo gedraaid zodat het in het narratief valt dat ze willen vertellen. 1x sterker bergop, 2 minuten cadeau gekregen = Landa is sterker dan Froome en rijdt volgend jaar iedereen op een hoop... Oké... Maar goed, Landa geeft min of meer aan dat hij volgend jaar de Giro wilt rijden als kopman, dus Froome kan met een gerust hart gaan slapen vanavond.

@Wielrennertje: hier is een deelnemerslijst voor de Vuelta; http://www.cyclingstage.com/vuelta-2017/riders-spain-2017.

In ieder geval doen deze renners mee: Froome, Nibali, Aru, Bardet, Contador, Kruijswijk, Kelderman, Majka, Konig, Chaves, Adam Yates, Simon Yates, Angel Lopez, Uran, Zakarin, De La Cruz en Pozzovivo.

Edit: Contador geeft volgens mij net aan dat hij de Vuelta niet rijdt.
22 juli 2017 18:32
Aardige Tour maar kleurloze winnaar. De Superstrijdlust had natuurlijk naar Contador moeten gaan, vandaag weer uitstekend. Mollema ook groots als rittenkaper.
22 juli 2017 18:35
Mooi of niet mooi, chauvinisten dus. Misschien ook niet voor niets Frans woord. Op zich niets mis met chauvinisme, maar deze proporties zoals vandaag natuurlijk wel.
22 juli 2017 18:35
De jury koos er bij het "drinkbus incident" voor om de straf voor Uran en Bennett in te trekken, in plaats van Bardet ook een tijdstraf van 20 sec te geven. Landa mag zich hierdoor (een beetje) bestolen voelen.
22 juli 2017 18:42
@Baukema Tomoulin

Matthews, Greipel, Boasson Hagen, Groenewegen, Bouhanni, Degenkolb, Colbrelli, Kristoff en Swift. Het zijn er meer dan in andere grote rondes starten.
22 juli 2017 18:43
Uran ''Boni'' Uran was zonder boni's alsnog tweede geworden, terwijl Romain ''Boni'' Bardet dankzij boni's podium heeft gehaald.

Al met al heb ik toch wel kunnen genieten van de Tour. Teveel saaie, vlakke etappes, maar ik heb absoluut kunnen genieten van het rijden van Sunweb en een aantal individuen.

Top 5 renners van deze Tour in mijn ogen (willekeurige volgorde):

Matthews
Barguil
Kittel
Kwiatkowski
Boasson Hagen
22 juli 2017 18:53
Veel "wat als" hier..
Wat als de vader van Froome z'n moeder niet had ontmoet..
22 juli 2017 18:56
@Speedline, TykkeThor, klootje kriekeljon... Ik woon toevallig in Frankrijk en ben het volledig eens dat die mensen in het stadion een stel idioten zijn. Tenenkrommend. Neemt niet weg dat ik de Nederlandse wielermedia (lees NOS) een stuk chauvinistischer vind dan de Franse media. Als ik zo af en toe op de NOS kijk word ik gek van Dijkstra die om de 2 seconden "Waar zit Mollema?" moet roepen. Net als bij de Belgen: "Waar zit Boonen?". De Fransen doen dat toch een stuk objectiever.
Volgens mij is het merendeel van de bevolking van ieder land standaard fan van iemand die geheel toevallig een zelfde paspoort deelt, wat ik überhaupt een heel vreemd fenomeen vind.
22 juli 2017 18:58
@kk
Toch benieuwd hoe er gereageerd was als Froome een nl of Belgische piste was opgereden, zo populair is Froome ook op wf niet na die wantoestanden van vorig jaar.
Wringt wel het een en ander net als Virenque de volle lading kreeg destijds.
En bier of pis van een hooligan maakt nauwelijks verschil waarschijnlijk.
22 juli 2017 19:03
Quote:
Als ik zo af en toe op de NOS kijk word ik gek van Dijkstra die om de 2 seconden “Waar zit Mollema?” moet roepen. Net als bij de Belgen: “Waar zit Boonen?”.^


Ik denk niet dat dit zozeer aan Belgen of Nederlanders ligt, maar eerder aan de figuren Wuyts en Dijkstra.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.