Tour 2017: Voorbeschouwing algemeen klassement
zaterdag 1 juli 2017 om 07:00

Tour 2017: Voorbeschouwing algemeen klassement

Vanaf aanstaande zaterdag gaat de aandacht van de wielerwereld drie weken lang uit uit naar de jacht op de gele trui. Tussen Düsseldorf en Parijs volgt er een strijd om de meest felbegeerde prijs van het seizoen. Wordt het de vierde voor Froome, of is een van zijn concurrenten in staat om hem te kloppen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Geel staat in de wielersport vrijwel synoniem met de kleur van de leider in het algemeen klassement. Dat komt doordat de kleur al sinds jaar en dag gedragen wordt door de leider in de Tour. De gele trui deed zijn intrede in 1919, zestien jaar na het ontstaan van La Grande Boucle. Na afloop van de tiende rit was Eugène Christophe de eerste ontvanger. De anekdote dat de leiderstrui de gele kleur heeft gekregen omdat de organiserende krant l’Auto op geel papier werd gedrukt, is algemeen bekend.

De erelijst van de Tour is een verzameling van de grootste wielerhelden uit de historie van de sport. Jacques Anquetil, Eddy Merckx en Bernard Hinault wonnen de Tour ieder vijf keer. De zeven Tourzeges van Lance Armstrong mogen weliswaar uit de geschiedenisboeken geschrapt zijn, maar het blijft een feit dat de Amerikaan nog steeds de renner is die het vaakst het geel naar Parijs bracht.

Twee keer stond er een Nederlander op het hoogste podium. In 1968 (de laatste Tour met landenteams) won Jan Janssen, twaalf jaar later realiseerde Joop Zoetemelk de laatste Nederlandse eindoverwinning.

De laatste jaren domineert de Britse Sky-ploeg de Tour. Van de laatste vijf edities, won vier keer een Sky-renner. Enkel Vincenzo Nibali wist in 2014 met deze trend te breken. Vorig jaar won Chris Froome met ruim vier minuten voorsprong. Met zijn derde Tourzege voegde hij zich in een rijtje namen met de illustere kampioenen Philippe Thys, Louison Bobet en Greg LeMond.

Laatste tien winnaars
2007: flag-es Alberto Contador
2008: flag-es Carlos Sastre
2009: flag-es Alberto Contador
2010: flag-lu Andy Schleck
2011: flag-au Cadel Evans
2012: flag-gb Bradley Wiggins
2013: flag-gb Chris Froome
2014: flag-it Vincenzo Nibali
2015: flag-gb Chris Froome
2016: flag-gb Chris Froome

Favorieten
De Tour-organisatie heeft dit jaar een parcours samengesteld, waarmee het hoopt de aanval te stimuleren. Met een gering aantal tijdritkilometers en aankomsten bergop, zijn er weinig ’traditionele’ momenten waar het verschil gemaakt kan worden. Krijgen we daardoor het atypische Tour?

Renners die in aanmerking willen komen voor de eindoverwinning zullen vanzelfsprekend nog steeds goed moeten kunnen klimmen en tijdrijden. Maar ook een sterke ploeg die de wedstrijd – wanneer het nodig is  – kan controleren, lijkt wederom een must.

Nummer 4 voor Froome? Foto: Sirotti

Chris Froome geldt als voornaamste kanshebber om over drie weken in het geel op de Champs Elysées te staan. Zijn trackrecord is indrukwekkend. Met drie Tourzeges in de afgelopen vier jaar, start hij ook dit jaar logischerwijs weer als topfavoriet. Desalniettemin is het dit jaar lastig om in te schatten hoe het met zijn vorm gesteld is. Waar hij bij zijn vorige drie zeges op voorhand steeds de Dauphiné won, kan hij dit jaar niet hetzelfde wapenfeit voorleggen. Naast zijn kwaliteiten tegen de klok en bergop, kan Froome rekenen op een ijzersterke ploeg om op terug te vallen. Hij kan ook dit jaar weer rekenen op een buitengewoon sterke ploeg om op terug te vallen. Renners als Geraint Thomas, Michal Kwiatkowski, Mikel Landa en Sergio Henao hadden bij andere ploegen of tijdens andere grote rondes moeiteloos zelf de rol van kopman kunnen vervullen.

Richie Porte

Kan Porte het Froome lastig maken? – Foto: Sirotti

Zijn grootste concurrent lijkt vooralsnog Richie Porte. De kopman van BMC reed dit jaar nog niet heel veel wedstrijden, maar won wel al Down Under en Romandië. Slaagt hij er dit jaar in om zijn voormalige kopman te overvleugelen? Bij Porte is het de grote vraag of hij de komende Tour de ‘jour sans‘ achterwege kan laten. Waar hij vorig jaar door materiaalpech het geel uit zicht zag verdwijnen, is het ook regelmatig voorgekomen dat hij door een slechte dag zijn klassement in rook zag opgaan. De sterkte van zijn ploeg legt het af tegen het sterrenensemble van Sky, maar desalniettemin is Porte met helpers als Damiano Caruso, Alessandro De Marchi en Nicolas Roche prima omringd.

Opnieuw podium voor Romain Bardet? – Foto: Sirotti

Alle Franse hoop is gevestigd op Romain Bardet. De kopman van AG2R La Mondiale was vorig jaar de best geklasseerde renner na Froome. De 26-jarige klimmer kende dit seizoen nog geen uitschieters, al werd hij in de Dauphiné netjes zesde. Een teken dat zijn vorm richting de Tour er aan begint te komen. De laatste Franse Tourzege dateert alweer uit 1985, toen Bernard Hinault zijn laatste van vijf eindzeges veroverde. Krijgt hij na 32 jaar een opvolger? Landgenoot Thibaut Pinot (FDJ) zet na een zware Giro niet in op het klassement.

Contador kan rekenen op de steun van zijn volledige ploeg – Foto:Sirotti

Alberto Contador mag bewijzen of hij anno 2017 nog steeds tot de beste klassementsrenners van het peloton behoort. Nadat hij vorig jaar na meerdere valpartijen Frankrijk vroegtijdig moest verlaten, heeft El Pistolero dit jaar wederom alles op de Tour gezet. Bij Trek-Segafredo vindt hij een selectie waarbij alle acht renners volledig in zijn dienst zullen rijden, onder wie Bauke Mollema en Koen de Kort.

Movistar beschikt over twee podiumkandidaten – Foto: Sirotti

Movistar brengt met Nairo Quintana en Alejandro Valverde twee kandidaat-winnaars aan de start. Interessant om te zien hoe het duo-kopmanschap bij de Spaanse formatie uitgespeeld zal worden. Het is een publiek geheim dat de twee elkaar niet liggen. Quintana heeft al een zware Giro achter de rug en dat spreekt allerminst in zijn voordeel. Een Giro als voorbereiding op de Tour leidt immers zelden tot een gele trui. Valverde vindt in Frankrijk een parcours wat op zijn lijf geschreven is. Hoewel hij vooraf heeft aangegeven in dienst te rijden van Quintana, is het nog maar de vraag of de sluwe vos zich aan dit voornemen gaat houden.

Geeft Fuglsang zijn succesvolle Dauphiné een vervolg? – Foto: Sirotti

Ook bij Astana is er sprake van een duo-kopmanschap. De selectie van de hemelblauwe formatie wordt aangevoerd door Fabio Aru en Jakob Fuglsang. Beide renners reden een sterke Dauphiné. Aru werd vijfde en Fuglsang stond zelfs op het hoogste treedje van het podium. Weten zij deze goede vorm door te trekken naar de Tour?

Cannondale-Drapac beschikt met Rigoberto Uran en Andrew Talansky over twee troeven voor het klassement. Uran verzamelde al twee tweede plaatsen in de Giro, maar in de Tour wil het tot dusver nog niet echt lukken. De Colombiaan heeft de kwaliteiten om top-10 te rijden, maar dan zal hij onderweg niet teveel tegenslag moeten krijgen. Andrew Talansky gaat na een sterke Vuelta in de Tour opnieuw proberen om een goed klassement neer te zetten. Zit er voor hem een top10-klassering in? Bahrain-Merida heeft met Ion Izagirre de nummer zes van de Ronde van Zwitserland in huis, maar de Bask zal zich richten op dagsucces.

Bij Orica-Scott mag dit jaar Simon Yates voor het klassement gaan. Nadat zijn tweelingbroer Adam vorig jaar knap vierde werd, is het afwachten of hij tot een soortgelijke prestatie in staat is. Met Esteban Chaves heeft de Australische formatie nog de beschikking over een renner die hoge ogen zou kunnen gooien. Zijn voorbereiding verliep echter allerminst ideaal. De Colombiaanse klimmer was vanwege een knieblessure vier maanden buiten strijd, waardoor het nog maar de vraag is of hij een gooi gaat doen naar een goed klassement. Zijn ploeg heeft aangegeven dat hij zonder druk de Tour ingaat, waardoor een vrijbuitersrol voor de hand ligt. Met Roman Kreuziger beschikt de ploeg bovendien over de nummer tien van de jongste editie.

Opnieuw top-10 voor Dan Martin? – Foto: Sirotti

Quick-Step Floors rekent op Daniel Martin. De 30-jarige Ier werd vorig jaar negende in het eindklassement. Met een derde plek in de Dauphiné bewees hij dat het met zijn vorm wel goed zit. Bij UAE Emirates is het kopmanschap weggelegd voor Louis Meintjes. De 25-jarige Zuid-Afrikaan eindigde vorig jaar als achtste in het eindklassement. Een achtste plek in het Critérium du Dauphine is alvast een indicatie dat een evenaring van dit resultaat wederom tot de mogelijkheden behoort. BORA-hansgrohe is Rafal Majka de aangewezen man voor het klassement. Drie eerdere deelnames brachten hem tot dusver nog geen top-10 klassering. Gaat de Poolse rasaanvaller daar dit jaar verandering in brengen, of schakelt hij al snel over op de bolletjestrui en ritoverwinningen?

Onder de Nederlanders zijn er dit jaar geen renners waarvan verwacht mag worden dat zij mee zullen strijden om een top-10 klassering. Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman ontbreken. Robert Gesink richtte zich in het verleden op het klassement, maar heeft aangegeven dat hij dit jaar gaat voor ritsucces. Bauke Mollema rijdt in dienst van Alberto Contador, waardoor een topklassering er waarschijnlijk niet in zit. Dat na een succesvolle Giro van Dumoulin weer een Nederlander meedoet om de eindzege, ligt dus niet in de lijn der verwachtingen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Richie Porte, Romain Bardet
** Alberto Contador, Alejandro Valverde, Nairo Quintana
* Fabio Aru, Jakob Fuglsang, Daniel Martin, Louis Meintjes

[poll id=”549″]

RIDE Magazine
97 Reacties
Sorteer op:
29 juni 2017 16:35
1. Aru
2. Froome
3. Porte
4. Mollema
5. Gesink (DE VERRASSING)
6. Landa
7. Bardet
8. Uran
9. Ten Dam
10. Zubeldia
11. Atapuma
12. Wellens
13. Roglic
14. Cummings
15. Poels (Wout)
16. Thomas
17. Benoot
18. Betancur
19. Henao
20. Greg van Avermaet
21. Pantano
22. Bennett
23. Latour
24. Felline
25. Molard
26. Kwiatkowski
27. Barguil
28. Kiryienka
29. Martin, Tony
30. Lutsenko
31. Ion Izagirre

Valpartij: Contador , Quintana

IK HEB ER ZOVEEL ZIN IN!!!!
29 juni 2017 17:00
Wie Aru de tijdrit heeft zien rijden in Italië mag hem zeker niet uitvlakken. Die is fris en heeft enorme drive voor boezemvriend Scaroni. Tijdrit was indrukwekkend. Mijn light dark horse voor de eindwinst
29 juni 2017 17:02
@RC
Poels op 15 lijkt me sterk, want die start geeneens.
29 juni 2017 17:17
Redactie wielerflits: "Jacques Anquetil, Eddy Merckx en Bernard Hinault wonnen de Tour ieder vijf keer." Vergeten jullie hier niet iemand? Beetje slordig om Miguel Indurain niet op te nemen in dit rijtje..
29 juni 2017 17:43
@mathieu Moller

En dan is de kans nog steeds groter dat Poels top 15 rijdt, dan Gesink die 5e wordt.
29 juni 2017 17:46
Froome natuurlijk favoriet. De verwachtingen van Quintana zijn denk ik redelijk realistisch, voor winst komt hij normaal gesproken wel tekort na de Giro, maar ik zie hem zichzelf zeker wel weer naar het podium plakken.

Persoonlijk hoop ik op Valverde, qua parcours wel een uitgelezen kans voor hem.
29 juni 2017 18:01
***** Valverde
*** Froome/Porte
* Bardet/Quintana/Contador
29 juni 2017 18:22
Ik wist niet dat het een publiek geheim was dat Valverde en Quintana elkaar niet liggen. Weer wat bijgeleerd dan. Froome zal denk ik weer winnen. Zou het wel mooi vinden als iemand als Porte, Aru, Contador of Valverde wint. Een andere winnaar zou gewoon mooi zijn. Naja, ik zal al heel blij zijn als ik weer eens voor het eerst in jaren een leuke Tour krijg te zien. Dat zou voor mij al winst zijn.
29 juni 2017 18:56
@vevie eens, dus misschien heibel in de tent bij Movistar? Waarop gebaseerd weet ik niet, maar sinds wanneer liggen Valverde en Quintana elkaar niet.
Anyway, froome wint de tour, porte 2e en contador 3e plek. Maar ik zie het liever omgedraaid.
29 juni 2017 19:33
In hoeverre kunnen we Porte bij de favorieten scharen in een koers van 3 weken? T is elk jaar weer hetzelfde liedje, in de voorbereidingskoersen toont die aan de beste te zijn maar in grote rondes zakt die elke keer weer door het ijs.
Mijn verdeling:
**** Froome
*** Quintana, Contador
** Valverde, Aru, Bardet
* Chaves, Martin, Porte, Gesink ( meer de hoop dan verwachting :p )
29 juni 2017 19:42
Redactie: Indurain vergeten?
29 juni 2017 19:47
Waar zakte hij dan door het ijs vorig jaar?
29 juni 2017 20:04
De bewering dat het parcours op maat is van Valverde deel ik niet. Het wordt weer eens gezegd zonder enige uitleg.
29 juni 2017 20:05
@ILPirata: Ja, volgens deze voorbeschouwingen is het "een publiek geheim dat Quintana en Valverde elkaar niet liggen". Ik heb daar zelf nooit iets over gehoord en vraag me ook echt af waarop de redactie (schrijver van artikel) dit baseert. Maar goed, het is geen big deal. Het benieuwd mij gewoon, omdat dit de eerste keer is dat ik dit soort geluiden hoor.
29 juni 2017 20:34
@Chasinque,
Waarom alleen de eerste 31? Wat is dat voor halfbakken voorspelling? Er doen 200 renners mee...
29 juni 2017 20:36
Re: Valverde: ik rij voor Quintana maar ga natuurlijk wel voor mijn eigen klassement.
29 juni 2017 21:01
Ik heb echt een voorgevoel dat Aru gaat knallen deze Tour. Beetje bewust minder in de picture gekomen in de Dauphiné met Fuglsang als winnaar en straks effe de puntjes op de i zetten.
29 juni 2017 21:19
**** Nairo Quintana
*** Vincenzo Nibali, Steven Kruijswijk
** Thibaut Pinot, Geraint Thomas, Ilnur Zakarin
* Mikel Landa, Bauke Mollema, Tom Dumoulin, Adam Yates

Dit was de voorbeschouwing van de giro:

uiteindelijke uitslag:

1. NED DUMOULIN Tom SUN 90h34'54" 500
2. COL QUINTANA ROJAS Nairo Alexander MOV 31" 375
3. ITA NIBALI Vincenzo TBM 40" 315
4. FRA PINOT Thibaut FDJ 01'17" 265
5. RUS ZAKARIN Ilnur KAT 01'56" 240
6. ITA POZZOVIVO Domenico ALM 03'11" 215
7. NED MOLLEMA Bauke TFS 03'41" 190
8. LUX JUNGELS Bob QST 07'04" 165
9. GBR YATES Adam ORS 08'10" 150
10. ITA FORMOLO Davide CDT 15'17" 135
29 juni 2017 21:22
En dit zijn de favorieten voor de tour...
**** Chris Froome
*** Richie Porte, Romain Bardet
** Alberto Contador, Alejandro Valverde, Nairo Quintana
* Fabio Aru, Jakob Fuglsang, Daniel Martin, Louis Meintjes
29 juni 2017 21:27
Dit betekend dan dat de uitslag van de tour de france wordt:

1 Martin D.
2 Froome
3 Porte
4 Contador
5 Quintana
6 S Yates bv
7 Fuglsang
8 Majka bv
9 Meintjes
10 Izagirre

;)
29 juni 2017 23:17
Opvallend dat Jon Izagirre weinig vernoemd wordt
30 juni 2017 04:32
Wie zeg je ?
30 juni 2017 07:28
Hahahahaha @architect: mooi!

Met serieuze ondertoon: het is altijd billenknijpen wier gaat vallen of ziek worden. Nu lijkt t allemaal
logisch, maar een beetje pech kan een wereld van verschil maken.
30 juni 2017 08:04
Dat quintana zijn 2e ronde de beste is betwijfel ik toch sterk. In de vuelta moet je tegen andere renners strijden die hun 2e grote ronde rijden en is iedereen minder. In de tour is dat niet het geval
30 juni 2017 08:05
Froome
Porte 2.55
Quintana 3.15
Contador 3.23
Valverde 3.56
Aru 5.10
Martin 5.41
Meintjes 6.09
Bardet 7.35
Bennett 13.40

Om te reageren moet je ingelogd zijn.