Tour 2017: Voorbeschouwing etappe 19
foto: Sirotti
vrijdag 21 juli 2017 om 07:00

Tour 2017: Voorbeschouwing etappe 19

Na de Alpen trekt het Tourpeloton vrijdag in zuidelijke richting. Met het wegvallen van Marcel Kittel, is de strijd om het groen reeds beslist. Hoewel Sunweb uiteraard voor een vijfde ritzege wil gaan, zijn de kansen voor de vluchters gestegen. Maar of zij het gaan halen, valt te bezien. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Startplek Embrun was in 2013 al eens aankomstplaats van een Touretappe. Na een lastige klimtijdrit wist Chris Froome toen de Spanjaarden Alberto Contador en Joaquim Rodriguez de loef af te steken. Vanuit Embrun trekken de coureurs door de uitlopers van de Alpen naar de Provence, bekend om zijn lavendelvelden, wijnbouw en de mythische Mont Ventoux. Deze Reus van de Provence wordt dit jaar echter niet beklommen.

In het begin van de etappe moet er nog serieus worden geklommen. De Col de Lebraut (4,7 km aan 6%), Côte de Bréziers (2,3 km aan 5.8%) en de niet gecategoriseerde Col de Sarraut (5 km aan 4%) liggen allemaal in de eerste vijftig kilometer van de rit. De daaropvolgende 120 kilometer gaan over glooiende wegen, en biedt kansen voor de ploegen van de nog overgebleven sprinters om zichzelf weer georganiseerd te krijgen om een jacht op poten te zetten op de in het begin van de rit geformeerde kopgroep. Na 136,5 kilometer volgt een tussensprint in Banon.

Na iets meer dan 170 kilometer staat de laatste beklimming van de dag op het programma. De Col du Pointu (5,8 km aan 4.1%) is niet angstaanjagend lastig, maar lang genoeg om wellicht enkele renners op de pijnbank te leggen. Na het ronden van het hoogste punt van de Pointu, resteren nog 45 voornamelijk vlakke kilometers. In finishplaats Salon-de-Provence zal de winnaar van de etappe worden gehuldigd. Wellicht kunnen nieuwsgierige renners en ploegleiders voorafgaand aan de rit een bezoekje brengen aan het voormalige woonhuis van Nostradamus,  de vermaarde zestiende-eeuwse Franse apotheker en voorspeller, dat inmiddels is omgevormd tot een museum. Hij bracht de laatste jaren van zijn leven door in Salon-de-Provence.

Favorieten
Met drie klimmetjes van de derde categorie en het glooiende parcours tussen Embrun en Salon-de-Provence, is het niet vanzelfsprekend dat de sprinters hier overleven. De sterkere jongens zullen dat ongetwijfeld doen. Maar na bijna drie weken Tour én deze 222,5 kilometer lange rit, is het geen sinecure dat de pure sprinters erbij blijven. Ondanks dat de laatste 45 kilometer relatief gemakkelijk zijn.

**** flag-au Michael Matthews

foto: ASO

Bij Sunweb kan het deze Tour niet op. De Duitse ploeg met Nederlandse roots won al vier etappes en kan daar vrijdag een vijfde bij doen. Michael Matthews is daarvoor de aangewezen persoon. De groene puntentrui kan hij – pech en ziekte voorbehouden – niet meer verliezen. Bling zal ongetwijfeld willen laten zien dat hij die verdiende eigenaar van het tricot is, ook na de opgave van spurtbom Kittel.

*** flag-no Edvald Boasson Hagen & flag-de John Degenkolb

foto: Sirotti

Dimension Data moest al vroeg in deze rittenkoers toezien dat de beoogde sprintkopman Mark Cavendish met een blessure moest opgeven. Gelukkig voor de Zuid-Afrikaanse ploeg beschikt Edvald Boasson Hagen deze Tour over uitzonderlijk sterke benen. De 30-jarige Noor werd al twee keer derde en twee keer tweede, waaronder een keer na een fotofinish. Trekt hij nu dan eindelijk eens aan het langste eind?

foto: Sirotti

De missie van Trek-Segafredo was vooraf duidelijk: heel de ploeg in dienst voor Alberto Contador. Helaas bleek de Spaanse kopman niet het niveau te hebben om mee te doen voor de eindzege. Ook John Degenkolbs voornaamste taak was het helpen van de Spanjaard. De 28-jarige Duitser viel zwaar in Longwy, maar spurtte daarna wel in twee etappes bij de eerste drie. Hij ziet voor zichzelf kansen in deze rit.

** flag-it Sonny Colbrelli, flag-nl Dylan Groenewegen & flag-de André Greipel

Sonny Colbrelli

foto: Sirotti

Bahrain Merida is bezig aan een vrij kleurloze Tour. De voorbije winter uit de grond gestampte ploeg uit het Midden-Oosten zag kopman Ion Izagirre al in de openingsrit uitvallen en ook Sonny Colbrelli behaalde niet het beoogde niveau. Een rit zoals deze moet hij zeker aan kunnen, maar hij zou ook zo maar eens in de vroege vlucht mee kunnen springen. Met zijn snelle benen is hij in beide scenario’s kansrijk.

foto: Sirotti

Na het uitvallen van Kittel, is Dylan Groenewegen misschien wel de snelste man van het Tour-peloton. De 24-jarige sprintkopman van LottoNL-Jumbo krijgt vrijdag een eerste kans om dat te bewijzen. De vraag is echter of de Amsterdammer stand kan houden in de eerste 177,5 kilometer van de etappe. Zit Groenewegen er na het laatste klimmetjes van de derde categorie nog bij, dan behoort ritwinst tot de mogelijkheden.

foto: Marcel Koch

Bij Lotto Soudal is Marc Sergeant al voorzichtig begonnen met de zoektocht naar een nieuwe topsprinter. André Greipel is inmiddels 35 en lijkt zijn topsnelheid beetje bij beetje te verliezen. De Gorilla werd deze Tour drie keer derde, maar echt dicht bij de overwinning zat hij nog niet. Slaagt de Duitser er niet in om in de resterende drie ritten te winnen, dan komt zijn reeks met etappezeges in elke gestarte grote ronde sinds 2008 ten einde.

* flag-be Thomas De Gendt, flag-cz Zdeněk Štybar, flag-fr Sylvain Chavanel & flag-us Taylor Phinney

foto: Sirotti

Doordat er met Kittel – na Sagan, Cavendish en Arnaud Démare – een vierde topsprinter uit de Tour is verdwenen, biedt dat kansen voor de renners die tot nu toe steeds tekort kwamen. Naast de reeds genoemde snelle mannen, mogen we ook zeker Alexander Kristoff en Nacer Bouhanni niet vergeten. Greg Van Avermaet zal er in de finale eveneens bij zitten. Ben Swift moet dit normaal ook aankunnen, maar hij spurtte pas drie keer mee.

foto: Sirotti

Het scenario waarbij vluchters vooruit blijven, behoort ook zeker tot de mogelijkheden. Het glooiende parcours biedt hen kansen, maar de sprinters zonder zege zullen er alles aan doen om dat te voorkomen. Toch zou het niet de eerste keer zijn wanneer sterke hardrijders de rekenmeesters in het peloton ringeloren. Wat dat betreft zal Thomas De Gendt ongetwijfeld meezitten. Dat doet hij namelijk al de gehele Tour. Hij wil namelijk de prijs om de superstrijdlust winnen.

foto: Sirotti

En waarom zou De Gendt dan ook niet kunnen winnen? Vroeg aanvallen en die poging succesvol afronden, is zo’n beetje het handelsmerk van de Belg. Maar ook andere rouleurs zullen een poging wagen. Zo zagen we deze Tour ook Sylvain Chavanel al een paar keer naar voren. De 38-jarige La Machine kan dit ook afronden. Voor ploeggenoot Thomas Voeckler is het een van zijn laatste kansen om Tour-succes te boeken. Titi gaat immers na dit seizoen met pensioen.

foto: Sirotti

Bij Cannondale-Drapac zullen de mannen ook weer wat meer vrijheid krijgen. Kopman Rigoberto Urán is nu op zichzelf aangewezen in de tijdrit, waardoor mannen als Dylan van Baarle en Taylor Phinney weleens mee kunnen sluipen in een vroege vlucht. Beiden zijn in een klein groepje snel aan de meet. Datzelfde geldt voor Zdeněk Štybar. De Tsjechisch kampioen kan Quick-Step Floors ook zonder Kittel in deze rit de overwinning bezorgen.

foto: Marcel Koch

Outsiders die vanuit de vroege vlucht kunnen winnen zijn er zat. Daniele Bennati (Movistar) en Belgisch kampioen Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), Michał Kwiatkowski (Sky) en Michael Valgren (Astana) kunnen dat, mits zij van hun kopman de vrijheid krijgen. Ook mannen als Stefan Küng (BMC), Matteo Bono (UAE Emirates), Daryl Impey (Orica-Scott), Scott Thwaites (Dimension Data), Maciej Bodnar(BORA-hansgrohe), Yukiya Arashiro (Bahrain Merida), Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) en Laurent Pichon (Fortuneo-Oscaro) zullen de aanval niet schuwen en weten dat ze kansrijk zijn vanuit de vroege vlucht.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Michael Matthews
*** Edvald Boasson Hagen, John Degenkolb
** Sonny Colbrelli, Dylan Groenewegen, André Greipel
* Thomas De Gendt, Zdeněk Štybar, Sylvain Chavanel, Taylor Phinney

Weer en tv
Er wacht het peloton aangenaam weer in de rit naar Salon-de-Provence. Het kwik stijgt ’s middags naar 31 graden Celsius. Het waait aan windkracht drie uit het zuiden, waardoor de wind gunstig staat voor waaiers. Alleen dan moet het nog wel iets aantrekken. Er valt geen regen.

De koers is integraal te zien op Eurosport 1. De NOS en Sporza beginnen hun uitzending om 14.10. Bespreek het verloop van de etappe op WielerFlits.

RIDE Magazine
61 Reacties
Sorteer op:
20 juli 2017 19:07
edit redactie: bedankt, aangepast
Maar of sunweb nog eens zo door kan knallen, ik verwacht een vluchgroep die het haalt.
20 juli 2017 19:09
edit redactie: bedankt, aangepast
20 juli 2017 19:10
edit redactie: bedankt, aangepast

Zie dit alsnog een sprint worden, maar het zal afhangen van welke ploegen vertegenwoordigd zijn in een kopgroep.
20 juli 2017 19:15
Naessen zal toch wel bij Bardet moeten blijven?
20 juli 2017 19:15
Waarom vluchters? Er zijn toch veel sprinters nog zonder ritzege? Nu Kittel weg is zullen Greipel, Bouhanni, Degenkolb, Colbrelli, Kristoff, Groenewegen en Boasson Hagen zich allemaal kansen toedichten en niet willen wachten tot zondag. Dus Sunweb hoeft het niet alleen te doen.
20 juli 2017 19:17
Pas na 177km en de col du Pointu zullen de sprintersploegen zich kunnen organiseren.
Ik denk dat een ontsnapping het haalt.
20 juli 2017 19:19
En hoe zit het morgen qua wind / open vlaktes? Excuses, misschien hoop ik teveel op een anti-sky-wonder.
20 juli 2017 19:21
Zou me overigens niks verbazen als Matthews morgen gewoon met de vluchtgroep meespringt.
20 juli 2017 19:25
Sunweb nog 1 keer koers maken en Matthews plakt er nog 1 aan vast
20 juli 2017 19:35
Ik gun het EBH
20 juli 2017 19:37
@Javier, dat zou mij wel verbazen. Wie heeft zin om met Matthews in de groep naar de finish te rijden?
20 juli 2017 20:05
Is wel een typisch etappe voor vluchters van het type van Baarle
20 juli 2017 20:10
Matthews zal geen onnodige risico nemen met oog op podium in Parijs. Zou mij niets verbazen dat Arndt kans krijgt.
20 juli 2017 20:13
Je kunt best met Matthews meerijden tot enkele tientallen kilometers voor de streep. Als je dan begint met demarreren kan Matthews niet overal op reageren en heb je een grotere kans op winst dan als je er helemaal niet bij bent.
20 juli 2017 21:26
Sunweb zou uit respect voor het geweldige rijden van de ploeg alle renners carte blanche vd vlucht moeten geven.
20 juli 2017 21:30
Eens met spaakje: teveel sprinters wachten nog op de zege. Dit wordt een sprint. Groenewegen mijn man
20 juli 2017 21:32
Lekker onvoorspelbaar ritje morgen! kan alle kanten op
20 juli 2017 21:35
@ Kruisberg: ik zal toch maar richting Salon-de -Provence rijden....
20 juli 2017 21:36
Lijkt me duidelijk voer voor de vluchters. Net als etappe 16 zijn er wel enkele ploegen die Greipel, Groenewegen en Bouhanni eraf willen rijden....
20 juli 2017 22:38
1 Groenewegen
2 Matthews
3 Boason Hagen
4 Degenkolb
5 Greipel
6 Bouhanni
7 Colbrelli
8 Kristof
9 Swift
10 Impey (ja hij gaat weer eens mee sprinten)

Mark my words.
20 juli 2017 22:41
Morgen is voor van Baarle.
20 juli 2017 22:52
@robbert

Toen wou bijna iedereen van Kittel af, nu is er niet meer echt een sprinter die erboven uit steekt dus dat scenario lijkt me minder waarschijnlijk.
20 juli 2017 22:52
@Robbert, dat werd toch ook een sprint?
20 juli 2017 23:41
Laatste kans voor de vluchters, mannen zoals van Avermaet, de Gendt, Chavanel, Stybar gaan alles op alles zetten om bij de laatste col ruim voor te liggen op het peloton. Sprinters wachten tot zondag, veel meer prestige. En klassement mannen gaan zich sparen voor de tijdrit net als de echte tijdrijders.
20 juli 2017 23:54
Cofidis ging vandaag vol voor Navarro. Hij kon het niet afmaken.
Morgen gaan ze volle bak voor Bouhanni .
Het zal rood zien op kop van het peloton met Lotto S, Cofidis, Katusha en BMC
Dat colletje op het eind ligt op 45 km van de meet en is slechts 250 hoogtmeters. Genoeg tijd om terug te komen. Gewoon een sprint dus

Om te reageren moet je ingelogd zijn.