Tour 2018: Voorbeschouwing bergetappe naar Alpe d’Huez
foto: Sirotti
donderdag 19 juli 2018 om 08:00

Tour 2018: Voorbeschouwing bergetappe naar Alpe d’Huez

Donderdag wordt het drieluik in de Alpen afgesloten met een klassieke Alpenrit. Onderweg moeten de renners maar liefst 71 kilometer bergop met als afsluiter een bezoek aan ‘de Nederlandse Berg’ – Alpe d’Huez. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Het hart van menig wielerliefhebber in Nederland gaat sneller kloppen bij het lezen van de naam Alpe d’Huez in het routeschema. We hebben de berg immers geadopteerd sinds de ritzeges van Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Peter Winnen, Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse. Een nieuw dagsucces van onze landgenoten zal zéér goed smaken, want de laatste overwinning dateert alweer van 29 jaar geleden.

Alpe d’Huez, dat is de serie haarspeldbochten (liefst 21!) die je haast kan uittellen vanaf de rotonde aan de voet van de klim. Dat is de lastige beginfase waarin iedere renner het ‘ff’ zwaar heeft. Dat is het bordje langs de kant met oud-winnaars erop, dat is het kampeertentje in een bocht waar dat eigenlijk niet past en dat is de Nederlandse Bocht waar de renners een haag van oranjesupporters tegemoet zullen rijden.

Maar voor het zover is, moeten er eerst nog wat kilometers worden gemaakt. De derde Alpenetappe begint in Bourg-Saint-Maurice, dat ’s winters een populair gebied is om te wintersporten. Sylvère Maes was in 1939 de eerste ritwinnaar in deze plaats en zou dat jaar de Tour de France voor de tweede keer op zijn naam schrijven. Mikel Astarloza was er in 2009 de beste, maar hij werd later uit de uitslag geschrapt.

Vanuit Bourg-Saint-Maurice rijden de renners in zuidwestelijke richting naar de Col de la Madeleine (25,3 km à 6,2%), de eerste klim van de dag. De Madeleine keert na vijf jaar weer terug in het parcours van de Tour, nadat Pierre Rolland er in 2013 voor het laatst als eerste de top rondde. De col is flink steil in het begin, maar vlakte daarna wat af. Na zestien kilometer klimmen wordt het dan weer steiler met stijgingspercentages tot 9,5%.

Als de top gerond is, volgt een afdaling naar La Chambre. Na 79 kilometer beginnen de renners aan de beeldschone Lacets de Montvernier (letterlijk: de Veters van Montvernier), waarvan je de tientallen haarspeldbochten vanaf de rijksweg A43 goed kunt zien liggen. De klim werd in de Tour van 2015 voor het eerst beklommen en Romain Bardet had de eer om als eerste de top (782 meter hoogte) te bereiken.

Met 3,4 kilometer is de spectaculaire klim dicht bij Saint-Jean-de Maurienne niet lang en de stijgingspercentages schommelen rond het gemiddelde, 8,2%. De wegen zijn er echter zo smal, dat tijdens de vorige passage in 2015 geen publiek werd toegelaten. Aan de voet van de klim hielden agenten nieuwsgierige fans op afstand. Grote kans dat dit in 2018 opnieuw het geval is.

In Saint-Jean-de-Maurienne is vervolgens de tussensprint. Deze wordt vrijwel direct gevolgd door de beklimming van de Croix de Fer (29 km à 5,2%), de tweede Alpenreus van de dag. Deze col is liefst 29 kilometer lang aan 5,2% gemiddeld en bestaat eigenlijk uit drie delen. Na vijf en dertien kilometer zijn er namelijk twee korte afdalingen. De laatste zes kilometer is aan 7,6%.

Daarna wachten de fameuze 21 haarspeldbochten richting Alpe d’Huez (13,8 km à 8,1%), waar de Tour voor de dertigste keer finisht. De Nederlandse wielerfan bewaart met acht zeges goede herinneringen aan de Alpenreus. De laatste jaren waren het met Pierre Rolland (2011), Christophe Riblon (2013) en Thibaut Pinot (2015) echter vooral de Fransen die hier het zegegebaar maakten.

Nederlandse ritwinnaars op Alpe d’Huez
1976: flag-nl Joop Zoetemelk
1977: flag-nl Hennie Kuiper
1978: flag-nl Hennie Kuiper
1979: flag-nl Joop Zoetemelk
1981: flag-nl Peter Winnen
1983: flag-nl Peter Winnen
1988: flag-nl Steven Rooks
1989: flag-nl Gert-Jan Theunisse

Start: 12.25 uur
Finish: tussen 17.34 en 18.16 uur

Favorieten
Ook voor deze bergrit is het de grote vraag of de favorieten het onderling uit gaan vechten, of dat een vluchtersgroep een vrijgeleide krijgt. In de rit naar La Rosière kregen de vluchters aardig wat ruimte, maar werd de strijd om de dagwinst uiteindelijk uitgevochten door de klassementsmannen. Sunweb en Movistar probeerden Sky op de pijnbank te leggen, maar het resultaat was dat de Sky-kopmannen nu op 1 en 2 staan. De aankomst op Alpe d’Huez is nog zwaarder dan La Rosière, waardoor er ook meer verschillen gemaakt kunnen gaan worden.

Geraint Thomas – Foto: ASO

Sky zit in pole position, zoals ze al vaker hebben gestaan. Mede-kopman Geraint Thomas sloeg de dubbelslag op La Rosière, waar hij over ijzersterke benen beschikte en alle concurrenten op een hoop reed. De ploeg is natuurlijk van het allerhoogste niveau, waardoor hij tot aan de slotklim zich geen zorgen hoeft te maken. Opmerkelijk was dat Wout Poels en Egan Arley Bernal slechts weinig kopwerk konden verrichten. Verbeteren zij om de kopmannen nog langer bij te staan?

Want Chris Froome behoort ook tot sterkste renners bergop. Ondanks dat hij in de rug van Thomas een spelletje moest spelen met de concurrenten, wist hij – zij het met wat hulp van Daniel Martin – het gat met Tom Dumoulin te dichten. Dat hij op de streep nog bonificaties verloor, zal hem niet veel deren. De achterstand op Thomas is 1 minuut en 25 seconden. De eerste vraag is of hij dat mág gaan dichten (volgens de ploegleiding is hij nog steeds de uitgesproken kopman) en de tweede vraag is of hij dat kán gaan dichten.

Tom Dumoulin – foto: Sirotti

De Nederlandse hoop werd in de tweede Alpenrit tot grote hoogte gestuwd door Tom Dumoulin. Met een indrukwekkende aanval, opgezet in een gevaarlijke afdaling, zette hij de concurrentie onder druk. Hij wist zich op te werken naar de derde plek in het klassement, terwijl ook de ploegtactiek hem vertrouwen moet geven. De inzet van Søren Kragh Andersen vanuit de vroege vlucht was niet voor niks en ook andere ploegmaats bleven redelijk lang bijeen. Het tempo van de Sky-trein is koren op de molen van Dumoulin. Slaagt hij erin om na 29 jaar Nederland weer te laten juichen op de Alpe d’Huez?

De andere Nederlander die een goede indruk maakte is Steven Kruijswijk. Hij zag ploegmaat Primoz Roglic het beter doen op La Rosière en die gaf na afloop aan niet over goede benen te beschikken. Dat belooft! De kopmannen van LottoNL-Jumbo behoren tot de beste tien klimmers van deze Tour de France en staan vijfde en zesde in het klassement. Zij hebben meerdere kaarten om uit te spelen en Kruijswijk voelt zich ook niet groot genoeg om kopwerk te doen voor Rogla.

Nairo Quintana – Foto: Sirotti

Nog voor de groep-Roglic finishte Daniel Martin. De explosieve Ier durft aan te vallen en laat zich door niemand de mond snoeren. Dat kan hem de ruimte geven, maar zou ook in zijn nadeel kunnen werken. Elke dag aanvallen doet wat met je benen. Nu staat Martin tiende, maar weet hij nog meer te klimmen in het klassement? Romain Bardet, Nairo Quintana en Vincenzo Nibali bleven bij elkaar op La Rosière. Ze hadden geen antwoord op de demarrages van Thomas, Froome en Martin. Vooral voor Movistar, dat eerder al Mikel Landa en Alejandro Valverde af zag haken, was dat een hard gelag. De Spanjaarden moeten hoe dan ook aanvallen, maar de vraag is of ze dat kunnen. Quintana klokte overigens in de voorbije twee keer dat de Tour Alpe d’Huez aandeed steeds de snelste beklimming, zonder de etappe daadwerkelijk te winnen.

Wanneer we rekening houden met een scenario waarin de vluchters voorop blijven, dan komt Julian Alaphilippe weer in beeld. De Fransman zal mee willen om nieuwe punten voor de bollentrui te veroveren. Alaphilippe beschikte de laatste twee dagen over goede klimbenen, maar liep op weg naar La Rosière tegen een muur aan. Ook Warren Barguil zal wanneer hij het puntenklassement wil prolongeren ten aanval moeten trekken.Een andere Franse klimmer waar rekening mee gehouden moet worden is Pierre Rolland. De knecht van Rigoberto Urán heeft meer ruimte om te gaan, nu zijn kopman tijd verloren heeft. Er zijn maar weinig wielrenners die kunnen zeggen te hebben gewonnen op de Alpe d’Huez en Rolland is er een van. In 2011 was hij de beste vluchter, terwijl achter hem een strijd om het geel losbarstte tussen Andy Schleck en – jawel – Thomas Voeckler. De Fransman verloor het geel aan de Luxemburger die dag. Bij Groupama-FDJ zijn Rudy Molard en David Gaudu klimmers om rekening mee te houden. Daarnaast mag het Franse klimtalent Guillaume Martin niet over het hoofd gezien worden.

foto: SirottiAlpe d’Huez staat in Nederland bekend als de Nederlandse berg. Veel activiteiten vinden er gedurende het jaar plaats, maar als de Tour er passeert (en bij voorkeur finisht) kleur een groot deel oranje. In bocht 7 zullen alle Nederlanders en renners van LottoNL-Jumbo iets harder toegejuicht worden. Tijd voor een van de klimmers van de Nederlandse ploeg om aan te vallen: Robert Gesink en Antwan Tolhoek zijn daarvoor de aangewezen namen. Gesink zal zich op deze langere cols meer thuis voelen dan dinsdag, terwijl het met de vorm van Tolhoek wel snor zit. Op de Colombière zat hij nog lang bij de favorietengroep en ook op weg naar La Rosière maakte de Zeeuw indruk. Toen koos LottoNL-Jumbo ervoor om geen pion mee te sturen in de vlucht. Wellicht is dat naar Alpe d’Huez wel handig.

Renners als Jakob Fuglsang, Adam Yates, Rafal Majka, Ilnur Zakarin kenden op weg naar La Rosière een mindere dag. Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat zij in deze etappe weer een rol van betekenis zullen spelen. Voor de Belgische volgers is het uitkijken naar Serge Pauwels, die al een paar keer alert mee was in de vlucht. Bij Lotto Soudal beschikt men niet over een uitgesproken kopman voor de bergen, waardoor Jelle Vanendert, Tomasz Marczynski en Thomas De Gendt zich kunnen laten zien voordat er vrijdag weer vlakke etappe op het programma staat.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Geraint Thomas
*** Chris Froome, Tom Dumoulin
** Daniel Martin, Nairo Quintana, Primoz Roglic
* Vincenzo Nibali, Pierre Rolland, Romain Bardet, Steven Kruijswijk

Deelnemerslijst Tour de France 2018

[poll id=”873″]

Weer en tv
Het is mooi weer op de Alpe d’Huez. De Alpencol stroomt de laatste dagen vol met fans, die kunnen genieten van een zonnetje. Donderdagmiddag wordt het ruim twintig graden Celsius, al schuift zo nu en dan ook wolkendek voor de zon. De wind komt met kracht drie uit het noordwesten.

De etappe wordt integraal uitgezonden door de NOS (om 12.20 uur op NPO1), Sporza en Eurosport 1 (beide om 12.00 uur).

RIDE Magazine
99 Reacties
Sorteer op:
18 juli 2018 23:36
Als Froome als 1e door bocht 7 komt draaien is het leed niet te overzien. Derhalve zal iemand anders deze rit op zijn naam gaan schrijven. Sterker nog...ik vrees dat Froome morgen de Tour gaat verlaten....yeah i called it.
18 juli 2018 23:48
Geraint "we love the French" Thomas ziet morgen Froome wegrijden en kan zelf oa Dumoulin niet lossen. Terwijl Froome naar de dagzege snelt, hoopt Thomas heel erg dat Dumoulin hard doorfietst, zodat hij niet te veel tijd verliest.
18 juli 2018 23:54
Ik ga met Tuubke mee. Quintana liet me te weinig zien. Zou me niet verbazen als die een Albertootje gaat doen morgen.

Verder ben ik de slechtste voorspeller ooit.
18 juli 2018 23:54
Gaat niet gebeuren, zit ons niet lekker te maken. Iedereen haat die ploeg, maar de onbeschaafde mafkezen zitten uiteraard in het Froome kamp.
18 juli 2018 23:55
@Geit
CF heb ik niets over gezegd in die post. Maar die transformatie is inderdaad echt uit het niets gebeurd, en het verhaal van dat Sky eraan heeft opgehangen is niet geloofwaardig. Dus nee, ik vertrouw Froome ook niet. Wat niet wil zeggen dat ik het echt zeker denk te weten.

Maar de renners die jij daarvoor insinueert zijn (vrij) logische ontwikkeling (Moscon, Castroviejo) of bijzondere, maar niet onmogelijke transformatie (Thomas - imo op vergelijkbare hoogte met bijvoorbeeld Dumoulin). Dan kun je ook beginnen over het niveau dat Pellizotti nog op zijn veertigste haalt, het feit dat Kragh Andersen beter klimt dan Soler op de slotklim of het feit dat TLJ in de breedte plotseling sterker is dan Movistar bergop. Maar daar zijn ook andere plausibele verklaringen voor, en wel of geen Sky is daar geen van.

Ergo, de sterkte van Sky in de breedte is vooral door het goed besteden van het toch al zeer hoge budget. De selectie is op papier ook gewoon de sterkste van de klassementsploegen, dus mag je dit niveau verwachten. Als alle acht renners van Sky desondanks aan de doping zitten, dan lijkt het me sterk dat de concurrentie wel clean is. Maar over de concurrentie hoor ik niemand, ook jou niet. Beetje dubbele standaard. Misschien ben jij wel degene die oogkleppen op heeft waardoor je alleen naar Sky kijkt?
19 juli 2018 00:09
@Ditisdavid

Als je oogkleppen op hebt, zie je niks.
19 juli 2018 00:15
@martinho

Is dat een verkapt dreigement??
19 juli 2018 00:31
@nick
Nee, het betekent dat je last hebt van tunnelvisie.
19 juli 2018 04:15
Ik verwacht aanvallen in de afdaling van de Croix de Fer, maar niet van Quintana. Die gaat voor de etappezege. Wordt een leuke rit, met snel een isolement van Froome en Thomas.
19 juli 2018 05:40
Ah ok. Dus sky gebruikt doping maar onze hollandse tijdrijder niet


Hahahaha
19 juli 2018 06:05
@bazz

Nope, dat is een voorspelling.
19 juli 2018 06:51
Ik kijk niet, ben die Sky trein beu. Ik lees het wel achteraf.
19 juli 2018 06:59
@ditisdavid

Eindelijk iemand die nog een beetje neutraal kan kijken/oordelen. Ik heb niks met Sky en Froome vind ik ook een gek verhaal, maar de onzin die sommige mensen hier ongegeneerd uitspuwen is echt belachelijk, en het klopt ook gewoon niet.
Tom Dumoulin kon ook niet altijd zo goed klimmen als hij nu doet. in 2013 was ie in de Tour 59e op de Ventoux en 73e op de Huez. In 2014 werd ie 101e op de Hautacam en 74e op Pla D'Adet.
Dat maakt volgens velen hier Tom net zo verdacht als Thomas, maar ik hoor niemand hierover.
19 juli 2018 07:21
Waarom denken jullie dat zo weinig renners echt uitgesproken durven oordelen over dopingzondaars?

edit wf: gedraag je
19 juli 2018 08:01
Mensen die Sky verachten snap ik heel goed, het lamleggen en de hypercontrole is vreselijk. Maar je je kunt het proberen te doorbreken zoals Dumoulin, Valverde en Martin in ieder geval proberen.
Wat me nog wel het meest tegenviel was Nibali. In plaats van te profiteren van de situatie zet hij Pellizotti op kop. Haai onwaardig.
19 juli 2018 08:10
Ditosdavid TOP reactie. Helemaal met jou eens
19 juli 2018 08:11
Benieuwd wat Roglic kan als hij beter is als gisteren (volgens hemzelf had hij niet de beste benen gisteren). Kruijswijk of Dumoulin winnen op deze berg zou wel mythisch zijn. Gesink zal ik ook geweldig vinden
19 juli 2018 08:32
Blijkbaar zijn sommigen te jong om de periode 1999-2005 bewust meegemaakt te hebben. Dezelfde onzinnige verklaringen zijn weer in de rebound, nu betreft het Sky.
Maar dat een hele ploeg in topvorm is, daar wordt sinds de Waalse Pijl van 1994 met argwaan naar gekeken. Ik hoop dat het niet zo is, maar als ik er mijn geld op moest zetten dan waren we snel klaar. Zo ook de boys die hier de hele tijd janken over het niveau van de gemiddelde WFer, zoekend naar strohalmen om zich aan vast te klampen.
Als Sky niet clean is dan zal de rest ook wel niet clean zijn bijvoorbeeld. Buiten dat het een drogreden is om U tegen te zeggen, is het exact dezelfde retoriek als Armstrong & co. Toch hebben we inmiddels een meer dan plausibele verklaring voor de dominantie van de US Postal ploeg destijds.
19 juli 2018 08:50
Bijna iedereen heeft het over de schijnbare dominantie van SKY. Tuurlijk ze hebben intrinsiek de meeste goede renners en die kunnen allemaal langdurig een bepaald tempo aan. Als andere ploegen dit patroon niet durven te doorbreken, krijg je dus dat SKY altijd een overtal heeft in de finale. De toppers van andere ploegen moeten zich eens goed achter de oren, wat voor trainingsarbeid ze hebben verricht voor deze Tour. Of denken ze allemaal hun slag in de derde week te slaan? Mij lijkt het dat Bardet, Nibali, Fuglsang en zelfs Quintana niet beter kunnen, want anders laat je Thomas en Froome + Dumoulin niet wegrijden.
19 juli 2018 09:01
De suggestie dat Movistar matig ingekocht zou hebben, of zich niet op de tour zou focussen. De realiteit moet constant wijken voor de fabeltjes van de Sky adepten;

"intrinsiek de meeste goede renners en die kunnen allemaal langdurig een bepaald tempo aan"

Tja, dat zal het zijn dan.
19 juli 2018 09:06
Btw: Roglic gaat in de 5e bocht aanvallen. Mark my words.
19 juli 2018 09:09
Wat zou het effect van al die Nederlandse en Franse vlaggen zijn op de hardslag van CF en kornuiten?
19 juli 2018 09:12
@djoop serieus, geloof jij echt dat er bij SKY stelselmatig en op grote schaal doping gebruikt wordt en dat dit bij andere ploegen niet het geval is? En alleen Dumoulin is in staat de "Sky-bots" te volgen op natuurlijke wijze uiteraard, waar de rest op minuten wordt gereden.
19 juli 2018 09:14
Voor Sky en US Postal kun je hetzelfde verhaal ophangen: waarom denk je dat een sponsor zoveel geld investeert in een wielerploeg? Die eisen gewoon succes, het maakt niet uit hoe, anders kappen ze er weer mee.
19 juli 2018 09:15
Halverwege even een uurtje met zijn allen lunchen en Sky alvast door laten fietsen. En dan een spannende wedstrijd voor de negende plaats!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.