Tour 2023: Astana rekent op ‘recordman’ Cavendish, ook Bol en Lutsenko van start
foto: Cor Vos (archief)
maandag 26 juni 2023 om 14:32

Tour 2023: Astana rekent op ‘recordman’ Cavendish, ook Bol en Lutsenko van start

Astana Qazaqstan is de volgende ploeg die zijn selectie voor de Tour de France uit de doeken heeft gedaan. De ploeg hoopt met Mark Cavendish wielergeschiedenis te schrijven. De Britse sprinter gaat – in zijn laatste Tour – op jacht naar ritzege nummer 35. Cees Bol moet Cavendish zo goed mogelijk bijstaan in zijn historische jacht.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Cavendish maakt zich in zijn laatste wielerjaar op voor alweer zijn veertiende deelname aan de Ronde van Frankrijk. De eerste keer dat de inmiddels 38-jarige Brit aan de start verscheen van de Tour, was als jonge renner van T-Mobile in 2007. We zijn nu zestien jaar verder en Cavendish kan al terugkijken op een zeer succesvolle Tourcarrière, met maar liefst 34 etappezeges. Ook won hij in 2011 en 2021 de groene puntentrui.

Cavendish staat nu nog op gelijke voet met de legendarische Eddy Merckx, die ook 34 etappezeges wist te boeken in de Tour, maar de sprinter zal in de maand juli maar wat graag naar die 35ste ritoverwinning willen sprinten. In de voorbije Giro d’Italia liet Cavendish zien dat hij op zijn oude dag nog altijd kan winnen op het hoogste niveau: hij won namelijk op overtuigende wijze de slotrit in Rome.

Lutsenko voor een goed klassement?
Cavendish kan de komende weken niet echt rekenen op een indrukwekkende sprinttrein: het moet in aanloop naar een sprint vooral van Cees Bol komen. Astana Qazaqstan hoopt verder met Alexey Lutsenko ook iets te kunnen betekenen in de bergen. De kersverse Kazachse tijdrit- en wegkampioen was de voorbije jaren zevende en achtste in de Tour en kan nu wellicht ook weer voor een top 10-notering gaan.

De regerende U23-wereldkampioen Yevgeniy Fedorov, Gianni Moscon, Luis León Sánchez en Harold Tejada vervolledigen de selectie. Moscon en Sánchez hebben – net als Cavendish – al de Giro d’Italia in de benen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.