Tour 2023: Vingegaard en Pogacar zetten recordtijd neer op Col du Tourmalet
foto: Cor Vos
vrijdag 7 juli 2023 om 08:57

Tour 2023: Vingegaard en Pogacar zetten recordtijd neer op Col du Tourmalet

Jonas Vingegaard en Tadej Pogačar hebben donderdag in recordtijd de Col du Tourmalet beklommen. De twee topfavorieten voor de eindzege in de Tour de France 2023 reden de bijna 17 kilometer lange Pyreneeëncol op in 45 minuten en 37 seconden, ongeveer 13 seconden sneller dan Tony Rominger en Zenon Jaskuła in 1993 deden.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Op sociale media doen meerdere klimtijden de ronde van Vingegaard en Pogačar op de Tourmalet, deels ook afhankelijk van het segment (16,8 km aan 7,5%, dan wel 16,9 km aan 7,4%) dat aangehouden wordt. Wel is bij alle tijdsmetingen de conclusie duidelijk: de Deen en de Sloveen waren sneller dan Rominger en Jaskula 30 jaar geleden op dezelfde klim. Zij reden toen een tijd van 45 minuten en 50 seconden.

De recordtijd van Vingegaard en Pogi is mede te danken aan de rugwind én het ontzettend hoge tempo dat door Jumbo-Visma gezet werd op de klim van buitencategorie. De Nederlandse ploeg hoopte zo Vingegaard te kunnen lanceren en Pogačar een tik uit delen, maar de kopman van UAE Emirates was in staat om de alles-of-niets-aanval van Vingegaard te volgen en won uiteindelijk zelfs de rit op Cauterets-Cambasque.

KOM op Strava
Overigens is ook de Strava-KOM (King of the Mountain, de snelste tijd op een bepaald segment) van de Col du Tourmalet naar de gallemiezen gereden. Die stond tot donderdag op naam van David Gaudu met een tijd van 47.35 minuut, maar daar heeft Vingegaard in de zesde Touretappe 45.11 minuut van gemaakt. Die info deelde deelden Strava en de Tourorganisatie tijdens de rit al.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.