Twee dopinggevallen in 2022: Astana Qazaqstan moet vrezen voor schorsing
foto: Cor Vos
woensdag 26 juli 2023 om 11:59

Twee dopinggevallen in 2022: Astana Qazaqstan moet vrezen voor schorsing

Astana Qazaqstan moet vrezen voor een schorsing van de UCI. In de UCI-reglementen staat dat als twee renners van dezelfde ploeg binnen een tijdsbestek van twaalf maanden positief testen, het team geschorst kan worden voor een periode van tussen de 15 en 45 dagen.

Bij het Kazachse WorldTeam is dat het geval. Tijdens de Ronde van de Algarve in 2022 testte Michele Gazzoli positief op rhinofluimucil, een stofje dat in neussprays wordt gebruikt om neusslijmvlies te bestrijden. Uit de voorlopige schorsing van Miguel Ángel López blijkt dat de UCI de Colombiaan verdenkt van bezit en gebruik van een verboden middel voorafgaand aan de Giro d’Italia van 2022, toen López nog in dienst was bij de Kazachse ploeg.

Er zitten nog de nodige mitsen en maren aan een schorsing voor Astana Qazaqstan. Over López moet eerst nog een definitief besluit worden genomen, waarna Astana in gesprek gaat met de disciplinaire commissie van de UCI.

Bardiani-CSF wel, Caja-Rural niet
Bardiani-CSF kreeg eerder een dergelijke dopingschorsing opgelegd van de UCI. Vlak voor de Giro d’Italia in 2017 werden Nicolas Ruffoni en Stefano Pirazzi betrapt op het gebruik van groeihormonen, waarna het team werd geschorst tussen 14 juni en 14 juli. Manzana Postobon ontving in 2019 dezelfde straf, maar bestond toen al niet meer.

Caja-Rural-Seguros RGA ontliep de straf in 2020 dan weer. Bij die ploeg werd de Portugees Domingos Gonçalves en Jaime Roson geschorst voor afwijkingen in hun bloedpaspoort en biologische paspoort. De disciplinaire commissie besloot toen om, na meerdere verklaringen en analyses, geen straf uit te delen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.