Max Kanter snelt naar eerste profzege in Ronde van Turkije
foto: Cor Vos
maandag 22 april 2024 om 15:15

Max Kanter snelt naar eerste profzege in Ronde van Turkije

De eerste profzege van Max Kanter is eindelijk een feit. De snelle Duitser van Astana Qazaqstan snelde maandag in de tweede etappe van de Ronde van Turkije naar de overwinning. Henri Uhlig en Tobias Lund Andresen werden op ruime afstand tweede en derde. Fabio Jakobsen moest onderweg passen en is daarmee ook leider af.

Een dag na de zege van Fabio Jakobsen in de openingsrit, ging de Ronde van Turkije vandaag verder met een etappe van Kemer naar kustplaats Kaş. Deze rit was een stuk langer (190,6 kilometer) dan de eerste en kende ook een lastiger profiel. De renners kregen onderweg een beklimming van tweede categorie – met de top op ruim vijftig kilometer van de finish – voor de wielen geschoven. Was het opnieuw een dag voor de rappe mannen? Of wisten de avonturiers hier een stokje voor te steken?

Zes renners vormen vroege vlucht
De strijd om de vroege vlucht barstte al vroeg los, maar verliep niet zonder slag of stoot. De eerste die een betekenisvolle kloof wist uit te bouwen, was Antoine Berlin. De renner van Bike AID reed even alleen voor het peloton uit, maar werd op een bepaald moment toch weer bijgebeend. Een daaropvolgende aanvalspoging van David Lozano (Novo Nordisk), Gianni Marchand (Tarteletto-Isorex), Vinzent Dorn (Bike Aid), Samet Bulut (Beykoz Belediyesi Spor Türkiye), Jakub Kaczmarek (Mazowsze Serce Polski) en Jonathan Malte Rottmann (REMBE Sauerland) had meer succes.

dsm-firmenich PostNL reed in de beginfase nog op kop van het peloton – foto: Cor Vos

Deze zes renners kregen wel de zegen van het peloton en wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van om en nabij de vier minuten. In het peloton voelden Burgos-BH en Team Polti-Kometa zich geroepen om het vuile werk op te knappen, ook al omdat het verschil in aanloop naar de lastigste beklimming van de dag (11,9 km aan 4,9%) nog verder opliep, tot boven de vijf minuten. Op de klim ging het tempo met een ruk de hoogte in door de mannen van Burgos-BH, waardoor het peloton op een lint werd getrokken.

Peloton dunt uit op zwaarste klim, Jakobsen moet passen
Dit was slecht nieuws voor de mindere klimmers, die onverbiddelijk werden gelost. Zo moest Mark Cavendish al vrij vroeg afhaken en ook voor de nummer twee van gisteren, Sasha Weemaes, ging het te snel. En Jakobsen? De voorlopige leider wist zijn wagonnetje iets langer aan te haken, maar ging halverwege de klim ook voor de bijl. De rappe Nederlander werd wel opgewacht door enkele ploeggenoten en hoopte zo de scheve situatie nog recht te zetten. Het flink uitgedunde peloton had inmiddels de vluchters in het vizier.

De vijf overgebleven koplopers – Rottmann was al lang en breed gelost – kwamen met een zeer beperkte voorsprong over de top van de klim. Ze konden zich daarna opmaken voor 55 relatief vlakke kilometers, maar de hergroepering leek slechts een kwestie van tijd. Dorn spartelde nog even tegen, maar ook de Duitser gaf zich op een zeker moment gewonnen. Dorn werd in de kraag gevat door de mannen van BORA-hansgrohe. De Duitse formatie meldde zich aan kop van de eerste groep, en dat was niet zonder reden.

Koersen in Turkije: het levert schitterende plaatjes op – foto: Cor Vos

Met vereende krachten
De sprinter met dienst, Sam Welsford, was er namelijk wel in geslaagd om de beklimming te overleven, en kreeg zo een uitgelezen kans op de ritoverwinning. Hij gaf zijn ploeggenoten dan ook op de opdracht om het tempo niet te laten zakken. Meerdere ploegen bleken bereid om een handje te helpen, met Caja Rural-Seguros RGA, Team Polti-Kometa en Burgos-BH. Dit bleek de sportieve doodsteek voor de groep-Jakobsen, waar de strijdbijl inmiddels was begraven.

Jakobsen zou vandaag dus geen tweede opeenvolgende ritzege boeken op Turkse bodem, maar wie dan wel? Meerdere renners probeerden nog een sprint te ontlopen in de laatste tien kilometer, maar slaagden niet in hun opzet. We kregen dan ook een verwachte sprint in finishplaats Kaş. De meeste ogen waren gericht op Welsford, maar de Australiër was op het moment suprême in geen velden of wegen te bekennen.

Eindelijk raak voor Kanter
Max Kanter was daarentegen wel op de afspraak. De sterke Duitser wist zich met machtige lendenrukken een weg naar voren te banen en rekende op de licht hellende aankomststrook overtuigend af met zijn landgenoot Henri Uhlig en de Deen Tobias Lund Andresen, die de sprinthonneurs mocht waarnemen bij afwezigheid van zijn ploeggenoot Jakobsen. Voor de 26-jarige Kanter is het een bijzondere overwinning: het is namelijk zijn eerste als prof.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.