UAE Emirates lijkt de te kloppen ploeg in Vuelta Asturias
Isaac del Toro is de topfavoriet voor de eindzege - foto: Cor Vos
donderdag 25 april 2024 om 09:59

UAE Emirates lijkt de te kloppen ploeg in Vuelta Asturias

In de Ronde van Romandië zetten heel wat renners de puntjes op de i richting de Giro d’Italia. Sommige coureurs kiezen voor een alternatieve aanloop, door te koersen in het noorden van Spanje. In de Vuelta Asturias (26-28 april) zien we onder meer Rafal Majka en Fernando Gaviria aan het werk. WielerFlits blikt kort vooruit.

De Vuelta Asturias is dit jaar alweer toe aan editie nummer 67. Wie naar de erelijst kijkt, zal toch twee keer met de ogen knipperen. Federico Bahamontes, Raúl Alcalá, Piotr Ugrumov, Tony Rominger, Alex Zülle, Abraham Olano, Miguel Indurain, Laurent Jalabert, Joseba Beloki, Iban Mayo, Óscar Sevilla, Francisco Mancebo, Richard Carapaz, Nairo Quintana… Ze staan allemaal op de erelijst van deze meerdaagse wedstrijd.

We wachten sinds de eerste editie in 1925 nog altijd op de eerste Belgische winnaar van de Vuelta Asturias. De Nederlanders waren in het verleden al wel succesvol. Gert-Jan Theunisse werd in 1989 de allereerste winnaar van de ronde en vier jaar later trad Erik Breukink in zijn wielersporen.

Deelnemers
Genoeg over het verleden: dit jaar krijgen we wellicht een tweede Mexicaanse eindwinnaar op de erelijst, na Alcalá in 1990. Isaac del Toro is op basis van zijn klasse en vormpeil de topfavoriet voor de eindoverwinning. De 20-jarige Mexicaanse neoprof heeft overduidelijk geen last van plankenkoorts. Hij won dit jaar al een rit in de UAE Tour, maar werd bovenal vierde in Tirreno-Adriatico en zevende in de Ronde van het Baskenland.

UAE Emirates heeft met Isaac del Toro wielergoud in handen – foto: Cor Vos

Del Toro voert een sterke UAE-ploeg aan, met ook de ervaren Poolse klimmer Rafal Majka (in volle voorbereiding op de Giro), Nederlander Sjoerd Bax, de jonge Spanjaard Igor Arrieta, de beloftevolle Nieuw-Zeelander Finn Fisher-Black en het Portugese toptalent Antonio Morgado. Die laatste maakt dit seizoen ook indruk tussen de grote jongens. Zo won hij recent nog de Giro della Romagna.

Kortom: UAE Emirates is de te kloppen ploeg in de Vuelta Asturias. Er staan in totaal overigens maar twee WorldTeams aan het vertrek, met – naast UAE Emirates – thuisformatie Movistar. De Spaanse formatie rekent onder meer op Antonio Pedrero, Gonzalo Serrano en sprinter Fernando Gaviria.

Verder is het uitkijken naar enkele ProTeam-renners met Jhonatan Restrepo (Team Polti-Kometa), Joan Bou (Euskaltel-Euskadi), José Manuel Díaz (Burgos-BH) en Alexis Vuillermoz (TotalEnergies). Vanuit Nederlands oogpunt is het interessant om de verrichtingen van Jetse Bol (Burgos-BH) en Alex Molenaar (Illes Balears Arabay Cycling) te volgen.

Parcours
De renners krijgen slechts drie etappes voorgeschoteld, maar het zijn wel ritten met het nodige klimwerk. De openingsrit van Cangas del Narcea naar Pola de Lena (179,1 km) is ook meteen de zwaarste, met onderweg liefst vijf gecategoriseerde beklimmingen. In de finale is de Alto del Cordal (8,3 km aan 5,8%) de scherprechter, gevolgd door een snelle afdaling van goed zeven kilometer naar de streep. De bekende Alto del Acebo wordt dit jaar niet beklommen.

In de tweede etappe is het ook klimmen geblazen, met onder meer de klim naar El Torno (7,5 km aan 4,1%) en Collau del Valle (4 km aan 6,3%), maar na de top van deze laatste klim volgen er nog veertig dalende en relatief vlakke kilometers naar de finish. De slotrit brengt de renners traditiegetrouw in Oviedo, de hoofdstad van de provincie Asturië. Het belooft een pittige en explosieve finale te worden, met El Violeo (3,1 km aan 9,3%) en El Cristo (1 km aan 8,9%) als scherprechters.

De 67ste editie van de Vuelta Asturias begint op vrijdag 26 april en duurt tot en met zondag 28 april. De wedstrijd is helaas niet live te volgen op tv of via internet.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.