Uijtdebroeks weigert pijnstillers in koers: “Hoewel perfect legaal, ga ik het niet doen”

woensdag 8 juni 2022 om 14:02
Uijtdebroeks weigert pijnstillers in koers: “Hoewel perfect legaal, ga ik het niet doen”

foto: Cor Vos

Cian Uijtdebroeks, die vorig jaar nog bij de junioren reed, maakte dit voorjaar zijn debuut als beroepsrenner. Tijdens een van zijn eerste profwedstrijden, de Saudi Tour, kwam de 19-jarige Belg erachter dat sommige renners in koers legale pijnstillers gebruiken. Uijtdebroeks is echter niet van plan om daar aan mee te doen, vertelt hij in een interview met het wielermagazine Bahamontes.

“Iedereen doet daarmee wat hij wil, maar ik ben niet van plan mijn gezondheid op lange termijn te ondermijnen voor het leveren van prestaties op korte termijn”, aldus de jongeling van BORA-hansgrohe. “Als ik geklopt word door een renner die in de finale drie gram paracetamol heeft genomen, dan zal ik wel gefrustreerd zijn. Hoewel het perfect legaal is, ga ik het niet doen. Al verlies ik daardoor een koers en al raadt iemand mij aan het toch te proberen, dan zal ik aan het eigen plan vasthouden.”

“Waarom zou je 2,5 gram paracetamol nemen in de finale? Dat doe je als je ziek bent, en dan nog niet in die hoeveelheid. Ik drink geen koffie, dus een gel met cafeïne heeft een enorme impact op mij. Zal ik de hoeveelheid cafeïne van twee kopjes koffie gebruiken in koers? Ja, want dat scherpt mijn focus aan. Maar twee kopjes en geen vijftien. Ik zal nog eerder twintig rode bieten eten. Ik begrijp het wel, maar ik pas. Vergeet niet: tot voor kort reed ik bij de junioren op sandwiches met suiker en bananen.”

Uijtdebroeks behaalde in zijn eerste maanden als prof al diverse ereplaatsen. Zo werd hij zevende in Per Sempre Alfredo en reed hij tweemaal top-tien in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali. In de onlangs verreden Tour of Norway eindigde hij als achtste in het eindklassement.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone