Giro 2015: Ulissi haalt zijn gram in langste Giro-etappe
foto: Sirotti
vrijdag 15 mei 2015 om 17:51

Giro 2015: Ulissi haalt zijn gram in langste Giro-etappe

Diego Ulissi heeft een emotionele overwinning behaald in de langste etappe van deze Giro d’Italia. De Italiaan van Lampre-Merida was de beste in een sprint, voor Juan José Lobato en Simon Gerrans. Alberto Contador overleefde deze dag en blijft klassementsleider.

Contador
Zou hij starten, of bleef Alberto Contador op vrijdagochtend achter in de teambus? Het antwoord kwam al vrij vroeg; de drager van de roze trui ging wel degelijk van start, ondanks zijn val van donderdag. De schouder van de Spanjaard was bij deze val uit de kom geschoten, maar botbreuken bleven uit. En dus stond Contador ’s ochtends zijn verhaal te doen ten overstaan van zijn collega’s en voegde hij zich gewoon in het peloton.

De zevende etappe was de langste van de gehele Giro en het was deze lengte, gecombineerd met een straffe tegenwind, die ervoor zorgde dat de etappe bijzonder traag op gang kwam. Een groep van vier renners ontsnapte al snel uit het peloton, dat vervolgens rustig doorreed en het kwartet een voorsprong van een minuut of tien gaf.

Vluchtersgroep
Dat kwartet bestond uit Marco Bandiera (Androni), Nicola Boem (Bardiani-CSF), Nikolay Mihaylov (CCC), Pierpaolo De Negri (Nippo-Vini Fantini) en afgezien van enkele tussensprintjes, was het ook hier lange tijd uitermate kalm. Pas op iets meer dan twintig kilometer voor de streep, begon het wat te morrelen in de kopgroep. Mihaylov ging er in z’n eentje vandoor en het peloton had het gat volledig gedicht. De overige vluchters bedankten elkaar voor het gedane werk en Mihaylov mocht nog even spartelen.

Finale
Dat spartelen duurde niet lang en het peloton was compleet toen het de laatste, kleine klimmetjes van de dag op ging. Hierop moest een aantal renners lossen, terwijl Tinkoff-Saxo de dienst uitmaakte aan het front. Het hoge tempo van de ploeg zorgde ervoor dat niemand er tussenuit kon knijpen en menig spurter moest het peloton laten gaan. Toen duidelijk werd dat Contador het wel ging halen, nestelden Lotto-Soudal, Lampre-Merida en Orica-GreenEDGE zich vooraan om voor hun snelle mannen te rijden.

De sprint was een zware, maar het was uiteindelijk Diego Ulissi die Lampre-Merida een tweede dagzege schonk in deze Giro d’Italia. Ulissi, die dankzij een salbutamolschorsing een half jaar buitenspel stond, stortte zich na de streep ter aarde en kuste het asfalt. De jubel was ongekend en ook na meer dan 260 kilometer koers was er voldoende energie voor festiviteiten.

2015, Giro d'Italia, tappa 07 Grosseto - Fiuggi, Lampre - Merida 2015, Ulissi Diego, Fiuggi

Diego Ulissi – foto: Sirotti

flag-it Giro d’Italia 2015 (2.WT)
Uitslag zevende etappe: 
Grosseto – Fiuggi (264 km)
1. flag-it Diego Ulissi (Lampre-Merida) 7u22m21s
2. flag-es Juan José Lobato (Movistar) z.t.
3. flag-au Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) z.t.
4. flag-it Manuel Belletti (Southeast) z.t.
5. flag-it Enrico Battaglin (Bardiani-CSF) z.t.
6. flag-it Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF) z.t.
7. flag-it Fabio Felline (Trek) z.t.
8. flag-si Grega Bole (CCC) z.t.
9. flag-fr Kevin Réza (FDJ) z.t.
10. flag-ru Sergey Lagutin (Katusha) z.t.

Volledige uitslag

2015, Giro d'Italia, tappa 07 Grosseto - Fiuggi, Tinkoff - Saxo 2015, Contador Alberto, Fiuggi

Alberto Contador blijft in het roze – foto: Sirotti

Klassement na rit 7:
1. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) in 27u48m00s
2. flag-it Fabio Aru (Astana) op 2s
3. flag-au Richie Porte (Sky) op 20s
4. flag-cz Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) op 22s
5. flag-it Dario Cataldo (Astana) op 28s
6. flag-co Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) op 37s
7. flag-it Giovanni Visconti (Movistar) op 56s
8. flag-es Mikel Landa (Astana) op 1m1
9. flag-it Davide Formolo (Cannondale-Garmin) op 1m15
10. flag-cr Andrey Amador (Movistar) op 1m18

Volledige klassement

RIDE Magazine
82 Reacties
Sorteer op:
15 mei 2015 21:59
Gilbert had blijkbaar een kettingprobleem op 1400m.
Echt balen, had hier gewoon meegedaan voor de winst denk ik.
15 mei 2015 22:02
Ik ben er niet van om de perceptie van matigheid van renners naast elkaar te leggen en daar vervolgens het vraagstuk 'was het anders bij een ander team geweest?' op te leggen. Het zal wel weer zo'n LTJ-vergelijking zijn die ik gemist moet hebben, mea culpa.

Dat van de baggerwinter + achterstand heb ik hem overigens zelf horen vertellen tijdens de Ardennen. Misschien is het wel dat ik meer van hem gehoopt had op basis van afgelopen jaar. En wat leerzame tour aangaat denk ik dat het niet zeer veel gegeven is om gelijk in je eerste editie de pannen van het dak te rijden.
15 mei 2015 22:07
@xistnc

Als iemand als slagter wint krijgt hij ook veel minder positieve reacties dan wanneer iemand van tlj wint. Of wanneer hofland tweede wordt...

Bij roompot is het ook heel snel hallelujah, maar ook snel kritiek.

Er zijn uitzonderingen. Dumoulin is heel populair en krijgt bij mindere prestaties, die wel zeldzaam zijn tot nu toe, ook vrij rap kritiek.

Terpstra kakken heel wat volgers met plezier onder behalve wanneer hij parijs-roubaix wint. Dan is het hun beste vriend...

Zo gaat het nu eenmaal op een site waar de nadruk ook wel heel erg op met name tlj en ook roompot ligt...
15 mei 2015 22:09
De organisatie had trouwens volledig gelijk in hun vergelijking met de waalse klassiekers. De waalse pijl is zowat altijd pokkesaai en lbl is ook heel wat van zijn pluimen verloren de laatste jaren...
15 mei 2015 22:12
Quote van RV:
Het zal wel weer zo’n LTJ-vergelijking zijn die ik gemist moet hebben


Ah ja, je reageert ergens op maar vervolgens heb je precies datgene gemist? Logisch.

Hij kan gerust van zichzelf stellen dat hij een baggerwinter heeft gehad. Maar dan lijkt het me toch gerechtvaardigd om de achtergrond van die baggerwinter op hoofdlijnen te kennen en er niet klakkeloos genoegen mee te nemen.

Quote:
En wat leerzame tour aangaat denk ik dat het niet zeer veel gegeven is om gelijk in je eerste editie de pannen van het dak te rijden.

Dat betekent dan, dat hij bij elke willekeurige ploeg een leerzame eerste Tour zou hebben gereden. Terwijl hij zelf toch echt een jaar eerder al vond, dat hij daar helemaal klaar voor was. Waarom die 'leerzame' Tour dan voor jou een argument is om zijn overstap te bejubelen ontgaat me.
15 mei 2015 22:17
Het is jammer dat die nadruk erop ligt want LTJ heeft een heel zwaar jaar met weinig onderscheidende renners die veelal met hun iegen vorm in gevecht zijn en Roompot heb ik me behoorlijk groen en geel aan zitten ergeren met hun wildcards voor de neus van betere teams weggrissen en vervolgens blij zijn met uberhapt finishen tot aan een fraaie 21e stek.

Met de nadruk op die 2 teams wordt de algehele sfeer al snel 'overdreven zeurderig' c.q. 'onterecht positief'. Afleidend.

@Xstinc
Nou, 2 PN etappes en meedoen met de top in de Ardennen is toch wel een reden om zijn overstap een goede zet te vinden toch? Ik hoop dat je niets hebt tegen Slagter of zo.

Amador/Visconti trouwens mooie giro so far. AK gaat m normaal gesproken voor beiden niet worden maar etappe(s) moet gaan lukken!.
15 mei 2015 22:22
Quote:
Nou, 2 PN etappes en meedoen met de top in de Ardennen is toch wel een reden om zijn overstap een goede zet te vinden toch?

Ik zie een logische stap voorwaarts na zijn zeges in Tour Down Under het jaar ervoor. Een direct verband met zijn overstap ontgaat me.

Quote:
Ik hoop dat je niets hebt tegen Slagter of zo.

Een kritische benadering - in dit geval een kritische benadering van het ontbreken van een eigen kritische benadering plus het onheus bejegenen van de kritische benadering van een ander - is toch niet synoniem aan 'iets hebben tegen'? Dat hoop ik althans.
15 mei 2015 22:24
@xistnc

Niet dat ik me moet moeien, maar waar bejubelt rv de overstap? Alles zo karikaturaal schetsen vind ik een beetje wat je onder andere de overdreven criticasters van tlj 'verwijt'...

En of je een eerste tour nu een jaar eerder rijdt of niet, het is toch gewoon de eerste tour die leerzaam is?

En zeggen heel wat mensen hier nu niet net dat het overdreven is om al te oordelen bij met name tlj zonder het hele verhaal te kennen? Waarom zou je dan twijfels uiten bij zijn baggerwinter? Hij heeft trouwens nog een excuus, zowat heel zijn ploeg rijdt de laatste maanden als een drol. Alhoewel dat excuus tlj ook heeft natuurlijk.

Ik zou dus kunnen eindigen met een veelgehoord pro-tlj argument van hun die hardfans op deze site. De rest rijdt op dope, maar garmin en tlj behoren dan wel niet tot de rest...
15 mei 2015 22:25
Nee hoor, ik snap je benadering. We verschillen van mening, ik denk dat we er wel uit zijn.
15 mei 2015 22:29
@GGE
'Bejubelen' is natuurlijk overdreven, maar ik probeerde mijn taalgebruik aan te passen aan de wijze waarop RV zich in het algemeen meent te moeten uiten.

En ik stel geen twijfels bij zijn baggerwinter. Het vragen naar een achtergrond lijkt me echter gerechtvaardigd. Een kind krijgen alleen lijkt me geen argument voor een baggerwinter, bijzondere omstandigheden daargelaten. Een baggerwinter kan namelijk heel goed een keuze zijn - of een consequentie van keuzes. En dan vind ik het niet echt een geschikt excuus voor 'achter de feiten aanlopen'.
15 mei 2015 22:31
@xistnc

Nu moei ik mij terug...

Het directe verband is dat hij niet langer tevreden was bij tlj. Dat hoeft dus zelfs geen lof voor garmin of kritiek op blanco of wat was het toen, te zijn. Wat dan weer een beetje lijkt op de mollemasaga... Een jongen die ook steeds meer kritiek krijgt van zijn vroegere onlinebeschermers, terwijl zijn criticasters of tlj-bashers nu wel positief zijn. Zo blijft de eerste groep tlj beschermen en de tweede groep tlj bashen.

Als je echter gewoon stelt dat de overgang hem goed deed, dan reageer je neutraal...
15 mei 2015 22:35
@xistnc

"had hij een baggerwinter? ... Maar om dan van een baggerwinter te spreken?" Inderdaad je stelt geen twijfels...
15 mei 2015 22:38
@GGE
Qua begrijpend lezen kun je daar het woordje 'legitiem' tussen denken. Als je behoefte hebt om begrijpend te lezen althans.
15 mei 2015 22:44
Haalt zijn gram Salbutamol?
15 mei 2015 22:49
@xistnc;

Het is duidelijk wie hier steeds zijn gram wil halen! Ergerlijk gedrag. Eem persoonlijke indruk of theorie wordt steeds onderuit gehaald. Meneer de Almachtige moet steeds zijn professionele onderbouwingen doorduwen en verzuipt in de Googels en andere 'bronnen'. Als hij in het nauw komt gaat meneer zich 'verlagen' tot een intelectueel lager niveau. Ach man wat kan jij een gezellige discussie voeren. Supporter in hart en nieren,maar een ego van hier tot in Tokyo. Dit gezecht zijnde vind ik Ullisi een jammere winnaar, Slagter teleurstellend seizoen. Saaie rit,ergerlijke non-discussie. Zo ik moei me niet verder met de interne keuken. Een beetje meer respect zou op zijn plaats zijn. (en nu gaat hij zwijgen of zeggen dat ik hetzelfde doe) Jeezis dat lucht op he he.
15 mei 2015 22:50
@Coldeportes
Nee ik denk dat je je vergist. Dat was Eddy Merckx ofzo of een van die renners van vroeger.
15 mei 2015 22:51
@zoetepap
Hou het ff inhoudelijk. Wat is je punt?
15 mei 2015 22:55
@xistnc

Neen, inderdaad jij stelt dat die baggerwinter zijn eigen keuze kan zijn. Wat best zo kan, even minder zin om te trainen nu er een kleine is. Maar wat maakt dat nu uit. Dan nog is de baggerwinter een mogelijke verklaring om achter de feiten te lopen.

Ik krijg de indruk dat je tegenover tjs begint te reageren zoals anderen andere ploegen, met name tlj aanpakken. Maar dan wel met meer verfijning.
15 mei 2015 22:57
@GGE
Check het verloop van de discussie over TJS misschien eerst even in dit draadje.
15 mei 2015 23:00
@Zoetepap

:) !

@ Slagter

'Go go, TJ, go go!' Of iets vergelijkbaars.
15 mei 2015 23:01
@xistnc
Geloof niet dat er veel zijn die behoefte hebben om jou te begrijpen, je zou er alsnog tegen ingaan bij zoveel onbegrip.
15 mei 2015 23:03
Wat kunnen jullie een hoop zeuren en melken over dingen die er nauwelijks te doen vandaag zeg...ongelofelijk.
Slagter is gewoon overrated, heeft soms een goede periode en doet het dan best goed, punt.
Wie vandaag op een Waalse rit rekende was er aan voor de moeite. Aan 1) het profiel en de stijgingsgraden en 2) de rit uit de Giro van 2011 kon je weten dat dit een rit zou worden die eindigt op een sprint tussen sterke sprinters en snelle finishers en geen finale à la Ardennen.

Je zou haast denken dat hij werkelijk onschuldig is, die Ulissi. Die vreugde leek zo oprecht en hij leek alle stront des werelds van zich af te gooien.
Even zag het er naar uit dat zelfs Greipel zou meedoen :p Gilbert zat te ver en moest dus te veel goed maken. Modolo schatte zichzelf te sterk in en Lobato liet zich eindelijk zien, waarvoor dank.
15 mei 2015 23:03
Tja, tegenwoordig schijnt roeptoeteren de norm. Onderbouwen met inhoudelijke argumenten wordt gezien als "je gelijk willen halen". Prima, veel plezier ermee.
15 mei 2015 23:07
@zoetepap , RV e.a. Steek toch wat minder energie in deze opponent die foute creativiteit en onbegrijpelijke formuleringen nodig heeft om welke discussie dan ook te willen winnen en de opponenten in de zeik te zetten.
Terwijl het hier eigenlijk een non discussie betreft maar meer een wat verwarde kijk op een ex TLJ renner.
15 mei 2015 23:09
Wat plaatst Lobato zich iedere keer toch weer slecht, rond positie 30. Met een betere positie had hij vandaag met twee vingers in de neus gewonnen. Helaas moet hij het voornamelijk in zijn eentje doen want veel steun heeft hij niet meer in de laatste kilometers.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.