Valverde: “Die eerste overwinning zal snel komen”
Foto: Sirotti
zaterdag 4 november 2017 om 14:03

Valverde: “Die eerste overwinning zal snel komen”

Vier maanden na zijn zware valpartij in de openingstijdrit van de Tour – waarbij hij een gebroken knieschijf en sprongbeen opliep – is Alejandro Valverde nagenoeg weer klaar om te schitteren. De 37-jarige Spanjaard vertelt in een interview met Cyclingnews zich zowel fysiek als mentaal fris te voelen. “Ik weet niet wanneer mijn eerste overwinning komt. Maar ik weet dat het niet lang zal duren”, is El Imbatido boordevol zelfvertrouwen.

Het wielerjaar 2017 kende voor het Movistar-boegbeeld twee gezichten. Tegenover een fenomenaal voorjaar – wat onder meer resulteerde in eindzeges in de rondes van Catalonië en Baskenland, een vijfde Waalse Pijl en een vierde Luik-Bastenaken-Luik – stond een competitieloze tweede seizoenshelft. Ondanks het in de Tour afgetekende drama, ging de knop al snel om. “Ik heb nu ongeveer 6000 trainingskilometers achter de rug. Ik merk dat ik nog altijd dezelfde wattages trap als voor mijn blessure. Ik fietst nu 700 kilometer per week, en ik voel me de dag na een training goed. Dat is een teken dat het snor zit.”

De ex-Vuelta winnaar wil maar één ding aankomend seizoen: opnieuw zegevieren. “Ik weet niet of mijn eerste overwinning al in januari volgt, in februari of pas in april. Wat ik wel weet, is dat het niet lang zal duren. Mijn grote doel in het voorjaar is om voor een vijfde maal Luik-Bastenaken-Luik te winnen. Nog meer dan een eerste keer de Amstel Gold Race. Met een vijfde zege kom ik namelijk op gelijke hoogte met Eddy Merckx.”

Om optimaal aan de start te verschijnen van Liege, zal Valverde zijn seizoen traditioneel beginnen op Mallorca. Daarna volgen de Ruta del Sol – een koers die de Murciaan al vijfmaal won – en de rondes van Murcia, Catalonië en het Baskenland. Een definitieve beslissing welke grote ronden hij zal betwisten, is daarentegen nog niet genomen. En daarmee blijft de mogelijkheid bestaan dat Movistar naar Frankrijk trekt met zijn drie kemphanen Valverde, Quintana en Landa. “Verschillende combinaties zijn mogelijk. Het maakt me niet zoveel uit. Ik moet wel toegeven dat ik me aangetrokken voel tot het Tourparcours”, besluit Bala. 

RIDE Magazine
18 Reacties
Sorteer op:
4 november 2017 15:14
Stelt zich bescheiden op maar zou hem die tourzege 300% gunnen.
@sagan
Hij ging voor de bocht al onderuit, was wekenlang kurk droog geweest en auto's remmen meestal voor de bocht met rubber en remslijpsel tot gevolg.
Kleine moeite geweest om met een soppie de boel olievrij te maken, alleen water maakt het alleen maar erger, dus zowel nalatig van beide kanten maar de UCI had er op moeten " wijzen". En Froome zou ie het heel lastig hebben gemaakt, niemand die zo'n constant voorjaar reed, arbeid adelt.
4 november 2017 15:23
Zonder die belachelijke tijdrit in Düsseldorf had Valverde volgens mij die Tour gewonnen. Hij reed nooit beter rond dan het afgelopen voorjaar, het parcours was op zijn maat & Froome was absoluut niet top in de Tour.

De organisatie kan natuurlijk niks aan de regen doen, maar ze hadden zeker kussens of hooibalen in de bochten mogen leggen.
4 november 2017 16:07
Fenomeen !!!!!
4 november 2017 16:13
Volgens mij zijn er maar weinigen die eraan twijfelen dat die overwinning(en) snel zal komen als het seizoen begonnen is.
4 november 2017 16:26
Ja, ik twijfel niet dat hij weer gaat winnen, maar het hoeft niet van mij. Zie liever "schonere" coureurs winnen. Of coureurs die minder de schijn tegen hebben.......
4 november 2017 17:17
Het type renner dat de wielersport schade heeft berokkend. Dopingzondaren die hun straf hebben uitgezeten en berouw hebben getoond heb ik weinig problemen mee.
Dat geldt niet voor Valverde. 37 jaar is een mooie leeftijd om te stoppen. Zie hem ook niet meer op zijn oude nivo terugkeren.
4 november 2017 17:24
Het type renner dat wielrennen zo schitterend maakt!
Als je niet tegen een smetje kunt, raad ik je aan een andere (of liever geen) sport te volgen..
4 november 2017 17:31
Vind het nog steeds jammer dat hij uitviel in Düsseldorf. Hij leek ongelofelijk gebrand en dit was zo’n grote kans voor hem om podium te rijden, of zelfs te winnen in de Tour.
Ook nu is hij weer gebrand als altijd, had het eigenlijk al verwacht. Gaat er gewoon weer staan hoor!
4 november 2017 17:38
Een terechte schorsing van 2 jaar, jarenlang onderdeel zijn vh doping netwerk van Dr. Fuentes en na je schorsing geen berouw tonen of opening van zaken geven kwalificeert je als een notoire doping zondaar waar geen plaats voor zou moeten zijn in het peloton.
Begonnen bij Kelme een ploeg (passend in het toenmalige wielrennen) waar doping de norm was.
4 november 2017 17:42
Reed schitterend tot LBL, maar daarna toch echt niet getoond dat hij de Tour zou kunnen winnen. 9e in de Dauphiné na een maand geen competitie is niet slecht, maar om daaruit te concluderen dat hij in de Tour zou kunnen meedoen voor winst... Niet iedereen rijdt de rondjes in Catalonië of in het Baskenland op 100% topniveau. Nooit meegedaan voor winst in de Tour in zijn topjaren, nooit echt meegedaan voor winst in grote rondes in de laatste paar jaar, en nu zou hij het plots wel doen?
4 november 2017 18:04
@col
Wel eens doorgedrongen dat menig coureur door een ploegleiding gedwongen werd om naar die mafialafide dokters te stappen? Peleton zou wel erg uitdunnen met jouw maatregel.
4 november 2017 18:43
@schipperaar,
dat valt reuze mee. Probleem bij Valverde is dat hij baat heeft gehad bij een structureel falend Spaans doping opsporingssysteem en er na zijn dopinggebruik er het zwijgen toe deed.
Dat in het EPO tijdperk 90-90% vd de renners gebruikte heb ik weinig problemen mee, mits je daarna wel schoon schip maakt zoals Boogerd en anderen dat deden.
Een renner is ook niet achterlijk en weet heel goed wanneer hem bloeddoping of EPO wordt toegediend. Dat in het verleden zie Armstrong de ploeg, en ploegleiding daar een kwalijke rol in speelden is een feit.

Op dit moment rijden in het peloton behalve Valverde eigenlijk geen renners rond die ik als notoire dopingzondaars zou willen bestempelen. OK bij een aantal Russische coureurs kun je wat vraagtekens plaatsen, ook bij minimaal 1 andere Spanjaard :).
4 november 2017 19:12
Vamos Alejandro. 6000 trainingskilometers al. Hopelijk haalt hij zijn niveau van dit voorjaar weer. Lijkt me moeilijk, maar bij deze man weet je dat nooit.
4 november 2017 20:26
@WernerFranke zn dauphine zou ik niet echt als richtpunt nemen. Hij had inderdaad een maand geen competitie gereden en daarnaast zou hij Tour-Vuelta gaan rijden. Je hebt dan verkeerd gepiekt als je in de Dauphine al op en top bent (al piekt Valverde het hele jaar). Ook reed hij de laatste etappe de helft van de rit voorop waardoor hij vervolgens erdoor heen zakte
4 november 2017 20:29
Dit zijn echt beesten trainingskilometers.
4 november 2017 20:50
@Schipperaar
Er zal best wat pressie zijn uitgeoefend, maar Valverde had natuurlijk best 'nee' kunnen zeggen. En hij had in elk geval achteraf schuld kunnen bekennen, daar zijn gelegenheden genoeg voor geweest. In plaats daarvan is 'ie blijven ontkennen.

Ieder z'n helden, maar ik heb meer respect voor oud-ploeggenoot Manzano dan voor Valverde.
4 november 2017 20:54
Ik zal alvast een turfje of 5 trekken voor de Tour nog maar begint.
4 november 2017 23:29
Valverde heeft Spaanse wielermentaliteit met de paplepel ingegoten gekregen. Als je niet gepakt wordt, heb je niet gebruikt. Hij ontkent ook nog steeds dat hij daadwerkelijk gepakt is, hij zegt alleen dat hij twee jaar niet heeft kunnen fietsen en nu weer vrij kan fietsen en zich niet meer druk hoeft te maken dat hij veroordeeld wordt. Hij geeft alleen maar aan dat hij nadat hij geschorst is geweest nog beter is gaan fietsen. Ik denk niet dat hij sindsdien ineens zijn leven is gaan beteren. Hij is gewoon nog nooit gepakt, dat is zeker. En de eerste overwinning zal er vast snel gaan komen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.