Valverde mikt op klassiekers, Tour en Vuelta
foto: Sirotti
donderdag 19 januari 2017 om 14:49

Valverde mikt op klassiekers, Tour en Vuelta

Nadat eerder op donderdag Nairo Quintana zijn programma voor het eerste deel van het seizoen presenteerde, heeft Movistar ook het raceschema voor Alejandro Valverde openbaar gemaakt. De 36-jarige Spanjaard rijdt dit jaar de Tour de France en de Vuelta a España. Klassiek programma
El Imbatido begint volgende week met een paar koersen van de Mallorca Challenge. Daarna rijdt hij de Vuelta a Murcia, de Clásica de Almería, de Vuelta a Andaluciá, Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië óf de Ronde van het Baskenland. De GP Miguel Indurain betwist hij in ieder geval. Daarna volgt met het drieluik de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn eerste afspraak van het seizoen. Verderop in het seizoen doet hij in ieder geval de Tour en de Vuelta aan.

Vuelta-koorts
De laatste genoemde koers gaat onder andere door zijn geboortestad Murcia. “Het feit dat de Vuelta dit jaar mijn regio passeert, maakt het extra speciaal. […] Je moet je training goed plannen en vroeg pieken, omdat de drie bergop aankomsten in de eerste week een groot aandeel hebben in het eindklassement. De beklimmingen in de tweede week ken ik heel goed. Ze zijn erg veeleisend, met veel hoogtemeters en steile flanken. Dat gaat zich uitbetalen in de Cantabrische ritten in de derde week, waaronder de l’Angliru met zijn bekende en ongelofelijke percentages”, zei Valverde onlangs.

Geen Vlaanderen
Valverde rijdt in 2017 opnieuw geen Ronde van Vlaanderen, een koers waarmee hij de laatste jaren meer dan eens flirtte. “In mijn geval wil ik de belangrijkste klassiekers winnen en zegevieren waar ik dat nog nooit gedaan heb, zoals Amstel of Lombardije”, gaf hij eerder aan. “Daarnaast is er het WK. Het ziet ernaar uit dat er volgend jaar een lastiger parcours is. Ik wil kijken of ik daar mee kan doen om de overwinning te pakken. […] Vlaanderen is een prachtige wedstrijd, die ik nog een keer wil rijden voordat ik met pensioen ga. Misschien volgend seizoen, of het jaar erna, of het jaar daarna”, aldus de Spanjaard, die nog een contract heeft tot en met 2019.

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
19 januari 2017 15:03
Rare beslissing want dit wil dus zeggen dat in catalonie of baskenland movistar zal starten zonder valverde of quintana.
19 januari 2017 15:07
Genoeg andere renners voor die koersen. Amador of Izagirre bijvoorbeeld
19 januari 2017 15:08
Ik zou die man zo graag eens zien koersen om te winnen in Vlaanderen. Inclusief E3, Gent-Wevelgem... Dit zijn toch ook klassiekers die hij nog niet won? En iemand met zijn klasse kan ze zeker winnen. Of zou hij al te 'oud' worden om hier te scoren?
19 januari 2017 15:10
Een C koersje als de Amstel verkiezen boven De ronde van Vlaanderen, terwijl hij voor die laatste ook gewoon zeker de kwaliteiten heeft. Heel erg jammer.
19 januari 2017 15:23
Hoezo, waarom zou Quintana geen Catalunya rijden en Valverde Baskenland bijvoorbeeld?
19 januari 2017 15:34
Ik hoop op de Amstel!!!!!!!!!!!!
19 januari 2017 15:48
@Noud89: omdat Quintana na de Tirreno een punt achter zijn voorjaar zet. Maar met mannen als Fernandez, Herrada en Moreno hebben ze nog wel wat achter de hand daar.
19 januari 2017 16:03
Hij kan ook helemaal niet Vlaanderen winnen. Alsnog te weinig body daarvoor. En hij kan het zeker niet meer in deze fase van zijn loopbaan.

Verstandig programma. Benieuwd of hij zijn niveau van 2015 weer kan evenaren. En hoelang hij überhaupt nog op het absolute topniveau kan blijven acteren. Dit jaar zie ik het zeker nog gebeuren. Maar tot 2019? Het lijkt me sterk.
19 januari 2017 16:34
Het kan zijn dat ik iets gemist heb, maar waar komt die gedachte vandaan dat Valverde goed is in het Vlaamse werk? Heeft hij daar al iets in laten zien?
19 januari 2017 17:03
@mathieu, reed ooit als een beest rond in dwars door vlaanderen (dacht ik). Bovendien hebben we het potdorie over Valverde! Die man is zo briljant, die kan alles.
19 januari 2017 17:21
@hongerklopje
Dank voor de info, heb ik destijds niet meegekregen. En inderdaad: Valverde kan alles.
19 januari 2017 17:29
Natuurlijk had deze man ooit Vlaanderen kunnen winnen, maar nu zie ik het niet meer gebeuren. Hij had er vroeger aan moeten beginnen. Parcourskennis en ervaring is daar zo belangrijk. En nu zijn Sagan en Van Avermaet ook gewoon te sterk voor hem.

Maar zeker in de periode 2012-2015 had hij volgens mij kansen om Vlaanderen eens te winnen. Qua niveau lag het toen toch wat lager dan het nu is. Met zijn kwaliteiten was hij in de Ronde van Nuyens (2013) zeker mee geweest met die groep van een tiental man over de muur.

De lege plekken op zijn palmares opvullen zal toch niet makkelijk worden, de Amstel is te licht voor hem terwijl Lombardije dan weer te zwaar is, ook omdat hij in de Vuelta zo diep gaat. Toch hoop ik dat hij Lombardije wint, of Luik nog eens, want de beste renner van de afgelopen 10 jaar verdient dat.
19 januari 2017 18:22
@aoyen, C koersje als de Amstel? Grappemaker. Is toevallig wel de enige echte Nederlandse koers op WorldTour niveau, en je zegt het op een Nederlandse wielersite. Volgens mij is de Amstel toch echt geen C koersje.
19 januari 2017 18:23
Goed om te vernemen dat hij de Amstel belangrijk vindt!!
19 januari 2017 18:40
Dat Valverde in Vlaanderen kan winnen is mijns inziens toch evenzeer een fabel als dat Sagan dat in LBL zou kunnen.
19 januari 2017 20:07
@Romans
Natuurlijk kan Sagan in LBL winnen. Heb je hem gevolgd in de eerste jaren dat hij in het profcircuit zat? In de Ronde Van Zwitserland reed hij op een klim van buitenlandse categorie heel de kopgroep kapot. En hij heeft leren fietsen op de mountainbike in het Tatra gebergte, waar je natuurlijk best een stukje moet kunnen klimmen.

Op zijn 14e reed hij zijn eerste wedstrijd, een tweedaagse mountainbike koers samen met de profs. Toen hij de eerste dag met minuten voorsprong aankwam, dacht iedereen dat ze hem in de mist uit het oog verloren waren. Toen de tweede dag hetzelfde gebeurde, kon het geen toeval meer zijn.

Sagan is gewoon het grootste talent dat ik ooit heb zien fietsen. Maar door dat enorme talent ging alles natuurlijk vanzelf en trainde hij duidelijk niet genoeg. Pas na het mislukte voorjaar van twee jaar geleden, leeft hij 100% voor zijn vak.

Maar ik begrijp het als je zegt dat hij LBL niet kan winnen. Dat is nu het geval omdat hij veel gewicht heeft gekweekt voor zijn sprint en de korte bergjes in Vlaanderen, maar als hij zich zou focussen op LBL dan kan hij dat zomaar winnen.
19 januari 2017 20:19
Ik zou hem zeker wel eens in de vlaamse koersen willen zien. Weer een klassiek programma (weer veel wedstrijden). Hopelijk kan hij weer knallen.
19 januari 2017 20:35
Dat Valverde Vlaanderen zou kunnen winnen, is toch nergens op gebaseerd? Hij deed het inderdaad goed in Dwars door Vlaanderen in een ver verleden, maar die koers is het minste te vergelijken met een Vlaanderen (qua competitie, niveau en parcours).

De E3 Harelbeke is pas echt een goede graadmeter. En daar was Valverde nergens meer op een kilometer of 40 voor het einde.

Nee, laat die man zich lekker focussen op dat wat hij wel kan: heuvelklassiekers en rondes.
19 januari 2017 20:51
Valverde is natuurlijk een enorme klasbak maar de Ronde van Vlaanderen... De Veelvraat weegt slechts 61 kg, als je hem zou ontmoeten naast kerels als Vanmarcke en Sagan dan geef je hem echt geen kans hoor.
19 januari 2017 21:53
@Purito
Valverde heeft toch gewoon de capaciteiten om Vlaanderen te winnen. Je kan je daar toch niet over uitspreken na twee koersen die hij in Vlaanderen gereden heeft, niemand is top als hij voor de eerste keer in Vlaanderen komt rijden. Het is niet dat die bergjes in Vlaanderen zo'n specifieke kwaliteit vereisten dat enkel de renners die er zich op richten dat aankunnen. Armstrong kwam ook binnen op een minuut in zijn Ronde Van Vlaanderen. En Froome en Nibali reden in de Tour verduiveld snel over die kasseien.

@Wheely
Valverde weegt 62 kg voor 1m76. Tiesj Benoot weegt er 73 voor 1m90. Ok, ze zullen de berges niet zo loeiend hard als Sagan en Van Avermaet op rijden, maar wat een Vandenbergh kan, kunnen ze zeker ook. En in 2014 sprintte Vandenbergh voor de eerste plaats.
19 januari 2017 22:11
Hij richt zich op de Tour, de Vuelta en de klassiekers. En het WK, P-N, Catalonie en het Baskenland. Dan nog op eenzelfde serie koersen in het najaar.
Vlaanderen komt hij volgend jaar winnen. Of het jaar erna. Of daarna. Of daarna. Of daarna. Aldus de 36 jarige renner.

Blijft een prachtige renner, die Valverde.
19 januari 2017 23:15
Valverde die de Ronde kon winnen. Ik doe het bijna in de broek.
19 januari 2017 23:25
Valverde wil uiteraard de Amstel winnen. Kijk even naar de erelijst van die koers. Zowat alleen maar grote namen en elke klassieke coureur wil die koers gewoon winnen. Ik hoop oprecht dat het hem lukt.

En over Sagan: Sagan is de enige renner die alle grote eendagskoersen kan winnen in het huidige peloton. Die kan van Milaan San Remo tot aan Lombardije winnen.
19 januari 2017 23:50
@frits des jeux

Je vergeet Greg ;)
20 januari 2017 00:03
Ik vind de keuze van Movistar wat vreemd.
Quintana moet voor hun met name de Tour gaan winne, want dat gaat Valverde niet doen. Dus Quintana's speerpunt blijft Tour, maar die krijgt dan wel nog een loodzware Giro ervoor in de benen, wat doorgaans geen succes is.

Daarnaast heb je Valverde, die t voor Movistar moet gaan doen in de Vuelta, waar niet allen Quintana niet rijdt, maar Valverde ook erg op gefocust is. En die laten ze dan vlak ervoor nog de Tour rijden.

Goed, bij Valverde snap ik ook nog wel dat dit een veelrijder is die zeer veel koersdagen gewend is. Maar ik vraag me toch af de Tour zijn Vuelta kansen niet verminderd in een jaar dat hij daar aan de top mee kan doen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.