Van Asbroeck jumpt voorbij Meersman in Wallonië
dinsdag 29 juli 2014 om 17:05

Van Asbroeck jumpt voorbij Meersman in Wallonië

De vierde etappe in de Tour de Wallonie is gewonnen door Tom van Asbroeck. Voor de vierde keer in vier etappes eindigde Gianni Meersman als tweede, na een sprint van een uitgedund peloton. Vanzelfsprekend blijft de Omega Pharma-Quick Step-renner aan de leiding.

Devolder in de vlucht
Al snel na de start ontstond een kopgroep van vier, maar onder impuls van Jens Debusschere was dit al snel weer gedaan. Dat gebeurde ook met de volgende pogingen van Sébastien Delfosse (Wallonie-Bruxelles), waarna vier man toch samen op weg konden: Stijn Devolder (Trek Factory), Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen-Baloise), Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert) en Maxime Anciaux (Wallonie-Bruxelles).

Leider Gianni Meersman had zich even daarvoor, bij de eerste tussensprint van de dag, nog wel van drie bonificatieseconden verzekerd. Nummer vier in het klassement Silvain Dillier werd hier tweede. Terwijl er een opgave te melden was van ritwinnaar Giacomo Nizzolo (Trek Factory) met maagproblemen, stabiliseerde de voorsprong van de kopgroep zich net onder de drie minuten.

Lotto verprutst het
Toen dat verschil steeds kleiner werd, trok oudgediende José Ivan Gutierrez (Movistar) ten aanval van achteruit. Dat was het sein voor Devolder om ook aan te gaan, maar Van Melsen en Wallays konden weer aansluiten. Anciaux had het lastiger, en moest even later op de Côte de Long Thier zelfs Gutierrez laten gaan. Waar Gutierrez echter faalde, maakte Thomas Degand (Wanty-Groupe Gobert) wel de sprong naar de drie vooraan.

Het bleek echter allemaal voor niets toen het peloton onder aanvoering van Debusschere alles weer samen deed komen voor de Muur van Amay. Lotto Belisol was op dat moment met liefst zes man vooraan de groep vertegenwoordigd. De klim werd geopend met een aanval van Tim Wellens, maar het was uiteindelijk zijn ploegmaat Pim Ligthart die als eerste boven kwam. Even later werd de Nederlander vergezeld door Pierrick Fédrigo (FDJ.fr) en Pavel Kochetkov (Katusha).

Ook die ontsnapping werd echter onschadelijk gemaakt door het peloton van zo’n 45 renners, met daarbij nog een flinke Lotto Belisol-delegatie. Die trok dan ook de sprint aan, maar er was niemand van de ploeg die meesprintte. Van Asbroeck deed dat wel en versloeg met een ultieme jump Gianni Meersman.

flag-be Tour de Wallonie 2014 (2.HC)
Uitslag etappe 4: Herve – Waremme (174,9 km)

1. flag-be Tom van Asbroeck (Topsport Vlaanderen – Baloise) in 4u38m41s
2. flag-be Gianni Meersman (Omega Pharma-Quick Step) allen in z.t.
3. flag-ru Viachevslav Kuznetsov (Katusha)
4. flag-ch Silvain Dillier (BMC Racing)
5. flag-nl Nick van der Lijke (Belkin)
6. flag-dk Matti Breschel (Tinkoff-Saxo)
7. flag-fr Anthony Roux (FDJ.fr)
8. flag-es Francisco Ventoso (Movistar Team)
9. flag-es Juan José Lobato (Movistar Team)
10. flag-fr Lloyd Mondory (AG2R La Mondiale)

Algemeen klassement na etappe 4
1. flag-be Gianni Meersman (Omega Pharma-Quick Step) in 17u44m21s
2. flag-es Juan José Lobato (Movistar) op 20s
3. flag-ch Silvan Dillier (BMC Racing Team) op 23s
4. flag-be Tom van Asbroeck (Topsport Vlaanderen – Baloise) op 23s
5. flag-be Zico Waeytens (Topsport Vlaanderen-Baloise) op 24s
6. flag-dk Christopher Juul Jensen (Tinkoff-Saxo) op 28s
7. flag-ru Viachevslav Kuznetsov (Katusha) op 30s
8. flag-be Pieter Jacobs (Topsport Vlaanderen-Baloise) op 30s
9. flag-fr Lloyd Mondory (AG2R La Mondiale) op 31s
10. flag-nl Pim Ligthart (Lotto Belisol) op 31s
Volledige uitslag en klassement

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.