Van der Poel: “Dumoulin heeft de kans op Tour-winst laten liggen”
foto: LaPresse - Gian Mattia D'Alberto
dinsdag 25 juli 2017 om 16:00

Van der Poel: “Dumoulin heeft de kans op Tour-winst laten liggen”

Tom Dumoulin wist dit jaar als eerste Nederlander ooit de Giro d’Italia te winnen. De Tour de France sloeg hij daarom over. Adrie van der Poel is echter van mening dat de Sunweb-kopman ook in Frankrijk had kunnen scoren. “Hoe meer ik naar deze Tour kijk, heeft een goede Dumoulin dit jaar de kans laten liggen om de Tour te winnen”, vertelt de voormalig winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik in WielerFlits Live.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Gelijke wapens
Volgens Van der Poel had de Limburger niet onder hoeven doen voor Tour-winnaar Chris Froome, wanneer hij geen Giro had gereden. “Ik denk dat dit een ideaal parcours voor hem was geweest. Heel weinig aankomsten bergop en het tempo rijden van de Sky-trein. Je moet ze alleen maar volgen. Hij had twee dagen uit moeten zoeken waar hij zeker niet verloor (geen tijd, red.) en dan heeft hij zijn proloog en tijdrit nog. Volgens mij had hij met dezelfde wapens gestreden als Froome.”

RIDE Magazine
90 Reacties
Sorteer op:
25 juli 2017 22:26
Als Dumoulin de gelijke zou zijn van Froome, zou Sky Landa vooruit sturen in de aanval.
25 juli 2017 22:37
Jullie overschatten de mogelijkheden van Dumoulin. Hij won de Giro tegen een Nibali en Quintana die ver van hun beste vorm zaten. Dumoulin zat aan 100%. Bovendien waren er veel tijdrit kilometers in de Giro (naar huidige grote ronde normen toch) waar hij veel tijd heeft gepakt op mindere tijdrijders als Nibali en Quintana. Op 1 col kan Dumoulin vaak de schade beperken, maar in een rit met meerdere, hoge cols (boven 2000 meters) moet hij vaak afhaken of heeft hij maag/darm problemen. Als klimmer schiet hij nog tekort om de Tour te kunnen winnen.
25 juli 2017 22:43
Iedereen die niet meedoet laat een kans liggen. Feit is dat Dumoulin de Giro gewonnen heeft. Mooie basis en veel zelfvertrouwen om verder te groeien naar een tour overwinning
25 juli 2017 23:16
Daar gaan we weer....
@Max1
Op basis van wat concludeer jij dat Quintana ver van zijn beste vorm was? Ik heb hem namelijk laatste jaren niet (vaak) beter zien rijden....
Vindt het nogal flauw heel de tijd die reacties dat Quintana en Nibali "niet goed" waren. Alsof Dumoulin alleen maar wint omdat die twee niet reden als sommigen hadden verwacht.... Pinot, Zakarin en Mollema waren zeker ook allemaal niet op niveau? Of zijn dat gewoon pannenkoeken daar Nibali en Quintana die verre van hun beste vorm waren nog gewoon 2e en 3e worden?Blijkbaar erg moeilijk om toe te geven dat als iemand wint, hij ook gewoon de beste was, Dumoulin in de Giro en Froome in de Tour.
25 juli 2017 23:26
@max1
Volgens de rekenkundige benaderde Quintana wel degelijk z'n hoogste niveau afgelopen Giro. (hoogste niveau van Quintana in rondeverband is de Vuelta van 2016) Dumoulin wordt m.i. door de meeste hier onderschat op z'n klimcapaciteiten.
Nibali is een ander verhaal. Die schijnt in het jaar dat hij de tour won aanzienlijk meer vermogen getrapt te hebben dan tegenwoordig. Die vorm heeft ie daarna om welke reden dan ook niet meer bereikt.
25 juli 2017 23:47
Ik had deze Giro voor geen goud of tourzege willen missen. Wat ene heroische prachtkoers was dat. En essentieel voor de ontwikkeling van Dumoulin als ronderenner. Deze bagage heeft hij nu, volgend jaar verschijnt ie aan de start van de tour met de uitstraling van een topfavoriet, waar het peleton ontzag voor zal hebben en ruimte voor zal laten als het vlak is.
25 juli 2017 23:56
Dumoulin heeft het gewoon bizar goed gedaan. Hij is nog maar 26, is net begonnen met zich ontwikkelen als ronderenner, en dan is het logisch om het eerst eens in de Giro te proberen ipv de Tour. En dan wint hij hem ook nog, en had tijd om lekker in de berm te gaan zitten. Achteraf gezien had hij het in de Tour waarschijnlijk ook heel goed gedaan, maar dat kon je toen niet weten. Ze zijn redelijk voorzichtig bij Sunweb, en het resultaat is er naar. Volgends jaar gaan we het zien. Ik zou het de komende jaren graag zien, de strijd tussen Dumoulin en Froome. Dumoulin wordt nog sterker en doet nog meer ervaring op, Froome zal alle zeilen bij moeten zetten om hem van zich af te houden.
26 juli 2017 00:39
Adrie heeft natuurlijk gelijk. Elke koers die Tom niet rijdt, daar laat ie een mogelijke winst liggen. ;-)

Even serieus. Als Tom ipv de Giro de Tour had gereden, en hij had er goed voorgestaan, dan had Sky heel anders gereden de laatste dagen. Sky had Rom helemaal aan gort gereden met hun ploeg. Als Froome niet nad gewonnen, dan wel Landa of Thomas.
26 juli 2017 04:30
Misschien wint Tom wel nooit meer. Al die hooggespannen verwachtingen.
26 juli 2017 09:29
Dan had Tom Dumoulin nietmoten starten in de Giro En dat is 1 geworden .
26 juli 2017 09:30
Dan Hadf Tom Dumoulin niet moeten starten in de Giro
26 juli 2017 09:50
Parijs is nog ver.
26 juli 2017 10:24
Ik hou sowieso niet van als en achteraf. Je weet het niet en er kan alsnog van alles gebeuren dus echt zinloos een dergelijke discussie.

Zoals klootje al zegt: Tom heeft de giro gewonnen. Dit is een geweldige zege die die hem mede toe is gekomen door de juiste keuzes te maken.
Tom is nog lang niet de volgende Indurain en zal hij hopelijk ook niet worden kijkende naar bloedpaspoort. Wie weet is dit de enige rondewinst, dus ik blijf er voorlopig nog van genieten en zie wel wat er nog komen zal.
Tot nu toe heb ik juist grote bewondering voor het pad dat Dumoulin (en zijn ploeg) tot nu toe hebben uitgestippeld en gevolgd, een groot succes.
26 juli 2017 15:08
@rkfiets
Bij Sunweb zijn ze idd heel voorzichtig, als een liliputter als Quintana beiden aankan kan Tom ze alle drie. Een renner met een toenemend vermogen als hij staat fris aan de streep, de heisa daarna schaadt meer als heel Nl je ineens wilt aanraken omdat je één ipv tweede bent geworden. The winner takes it all.
Daarnaast worden harde werkers iedere dag sterker, alle 11 steden tochten werden gewonnen door boeren die amper tijd hadden om te trainen maar in goed zes uur naar de streep Raasden.
26 juli 2017 17:56
Twee vingers in de neus en dit meen ik. Het niveau was dit jar erg laag, doordat enkele van de grootste uitdagers uitgevallen, geblesseerd of uit vorm waren. Ja Bardet was vorig jaar al tweede, dan vergeten we alleen even dat hij een aantal keer tijd cadeau heeft gekregen omdat hij al op rdelijke achterstand stond. Staar je niet blind op de eindklassering. Als Uran in deze tour tweede kan worden dan had Dumoulin op zijn minst gedeeld eerste kunnen worden. Het (uiteindelijke) deelnemersveld (gebleseerde renners en Giro-rijders niet meegeteld; Contador, Pinot, Quintana, D. Martin) was erg, maar dan ook erg, zwak.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.