Van der Poel wint, Van Aert valt in Valkenburg
Foto: Jos Kafoe
zondag 23 oktober 2016 om 16:07

Van der Poel wint, Van Aert valt in Valkenburg

Mathieu van der Poel heeft de Caubergcross op zijn palmares bijgeschreven. De jonge Nederlander nam op die manier weerwraak voor zijn valpartij en bijhorende nederlaag van gisteren in Boom. Wout van Aert, die in de voorlaatste ronde zonder erg ten val kwam, werd tweede. Michael Vanthourenhout mocht mee op het podium.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Schoenwissel voor Van der Haar
De Caubergcross kende dit jaar een vernieuwd parcours, waarop in 2018 het WK veldrijden wordt afgewerkt. Voor de renners was het dus een soort van generale repetitie. Op de oude omloop was huidig Europees kampioen Lars van der Haar de voorbije drie (!) jaar nog de beste.

Ook ditmaal liet de explosieve Woudenberger zich gelden. Van der Haar pakte uit met de snelste start en sloeg meteen een klein gaatje. Van Aert volgde enkele seconden verderop, terwijl Van der Poel rond positie tien bleef hangen. Van der Haar ging echter iets te onstuimig door de bochten en kwam daar in de tweede ronde bij ten val. Gevolg: zijn schoenplaatje zat los, en dus moest de Europees kampioen van schoen wisselen. Dat kostte hem een tal van plaatsen en veel tijd.

Van Aert gaat, VDP achtervolgt
Dat was het sein voor Wout van Aert om de gaskraan open te draaien. Met een indrukwekkende versnelling knalde de jonge Lillenaar iedereen uit het wiel. Van der Poel, nog altijd maar in positie zes, kon zich pas een half rondje later naar de tweede plek wurmen. Van Aert had intussen wel al ruim tien seconden bij elkaar gereden.

In een mum van tijd dichtte de Nederlander de kloof op de wereldkampioen. Toen de twee kleppers bij elkaar kwamen, volgde – zoals de voorbije wedstrijden wel vaker gebeurde – een twijfelfase. Dat klonk als muziek in de oren voor achtervolgers Michael Vanthourenhout, Kevin Pauwels, Tom Meeusen en Toon Aerts, die op die manier de aansluiting mochten maken.

Wereldkampioen tegen de vlakte
Een kwartier voor het einde kwam de verwachte uitval van Van der Poel tot stand. De achtervolgers, waaruit Pauwels en Aerts intussen waren weggevallen, gaven meteen vier seconden prijs. Van Aert en co moesten dus risico’s nemen om dichterbij te komen, maar dat werd hen met nog anderhalve ronde te gaan fataal. Van Aert ging onderuit in een dalende strook en nam Meeusen mee in zijn val. Ook Vanthourenhout werd even opgehouden.

Van der Poel kreeg op die manier helemaal vrij spel voor de zege. Voor de Nederlander was het pas zijn eerste Wereldbekercross van het seizoen, nadat hij moest passen voor Las Vegas en Iowa. Wout van Aert blijft leider in het klassement.

Wereldbeker veldrijden 2016-2017
Uitslag manche 3: Valkenburg

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice)
3. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games)
4. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
5. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
6. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
7. flag-nl Lars van der Haar (Giant-Alpecin)
8. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Fidea)
9. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus)
10. flag-be Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice)

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
23 oktober 2016 21:41
Mag ik nog eens een keer mijn onvrede uiten over de uitzendrechten?

Ik vind het VRESELIJK!

Sowieso vind ik: cyclocross is met alle respect geen Premier League voetbal of Real-Barca. Kortom, ze moeten er vind ik wat moeite voor doen om de sport aan een breed publiek te presenteren. Nu hebben ze veel wedstrijden achter een decoder gestopt in Belgie. Tja. Dan ga ik naar de website van de UCI en daar mag ik niet kijken want ik kom uit Nederland.

Een marginale sport die op deze manier zichzelf verder marginaliseert vind ik.

Er zullen vast wegen zijn om dit te omzeilen maar dat verdom ik. Oh ja, er ging een gerucht dat ik vanmiddag naar de NOS had kunnen kijken, maar daar was ik nooit op gekomen.
23 oktober 2016 23:47
Helemaal eens. Tot en met vorig seizoen kon je zowel de dames als de heren nog op de website van de UCI volgen en nu is dat voor Nederlanders (en ook Belgen) geblokkeerd. Erg teleurstellend!

Volgens mij is het in Nederland ook niet mogelijk om Telenet te ontvangen via tv of internet. Mocht dit wel zo zijn, zou ik graag weten hoe.
24 oktober 2016 00:05
Piet Lut, Piet Lut,
alles wat je zegt is **** (met excuses redactie WF, maar het zijn **** en geen ***).
Misschien kun je de WF-webmaster beter vragen jouw, naar mijn mening onnodige, WF-account te verwijderen.... Meld je aan bij een snooker- of curlingflits!!
24 oktober 2016 07:48
Sinds wanneer krijgt een woord als "prut" sterretjes mee?

Ontopic: Mooi dat Mathieu hier wint hij was duidelijk de sterkste vandaag. Natuurlijk is de top in het veldrijden niet zo breed als op de weg, maar ik vind het toch wel mooi om te zien als Van der Poel of Van Aert vol op de pedalen gaan staan en de rest op afstand zetten.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.