Velon wil betrokkenheid fans vergroten met ‘revolutionaire deal’
Foto: Sirotti
dinsdag 23 februari 2016 om 18:06

Velon wil betrokkenheid fans vergroten met ‘revolutionaire deal’

Wielerfans kunnen tijdens het volgen van een koers binnenkort live een inkijkje krijgen in data en andere gegevens van renners. Dat is het gevolg van een tienjarige overeenkomst die het verbond van elf WorldTour-ploegen heeft gesloten met het Zwitserse sportmarketingbureau Sports & Media.

Velon spreekt in het persbericht van een revolutionaire deal. “Deze overeenkomst opent voor ons deuren waardoor we fans de wedstrijd kunnen laten ervaren op een manier die nooit eerder is vertoond.”

Mensen dichter bij de koers brengen door het inzetten van technologische snufjes is de eerste stap die Velon na het tekenen van het contract wil zetten. Een ander hoofddoel is om de financiële stabiliteit van de bij Velon aangesloten ploegen (waaronder LottoNL-Jumbo) te vergroten en daar ook de renners en staf van te laten profiteren.

Mogelijk primeur in Ronde van Zwitserland
In welke vorm het leveren van data precies zal worden gegoten, is nog niet helemaal duidelijk. “We doen dit op een discrete manier met respect voor de privacy van renners en we gebruiken filters om er zeker van te zijn dat live-gegevens geen voordeel of nadeel voor een renner vormen tijdens een wedstrijd”, staat in het persbericht. De technologie zal volgens Cyclingnews mogelijk tijdens de Ronde van Zwitserland voor het eerst worden gebruikt.

“De samenwerking geeft ons de mogelijkheid om data te delen met fans en dat wordt fantastisch”, voorspelt Velon-voorzitter Graham Bartlett. “Stel je eens voor hoe het is om de gegevens van renners te zien terwijl je de wedstrijd aan het volgen bent op je scherm. Dit is iets dat in geen een sport ooit beschikbaar is geweest en nu introduceren wij het in het wielrennen, zodat fans meer betrokken zijn bij de renners en een extra ervaring krijgen.”

Dumoulin en Gesink enthousiast over ontwikkeling
De nieuwe ontwikkeling kan op de goedkeuring rekenen van de Nederlandse toprenners Tom Dumoulin en Robert Gesink. “Dit is geweldig nieuws voor het wielrennen, een volgende stap in de modernisering”, zegt Dumoulin, die met zijn ploeg Giant-Alpecin ook bij Velon is aangesloten. Ook Gesink denkt dat het publiek de grote winnaar is. “Ik kan me voorstellen dat het mooi is om live de wedstrijddata van mij en mijn concurrenten te kunnen zien. Het is goed dat de renners bijdragen aan de ontwikkeling van de sport.”

RIDE Magazine
28 Reacties
Sorteer op:
24 februari 2016 13:43
@Hakkie:
Door Zjoske al aangeduid: het is een aanvulling en geen vervanging. Ik denk dat het de uitzending veel dynamischer maakt, hoewel het wel een beetje zoeken zal zijn naar de juiste manier van ze in de uitzending stoppen.
Uiteraard maakt een cameraman betere beelden, maar een cameraman kan niet middenin het peloton gaan zitten en kan ook niet te dicht voor een renner gaan rijden. Dus het vergroot het bereik van de camera, en hoewel de beelden inderdaad minder goed zijn heeft dat imo wel degelijk meerwaarde.

En ik ben het wel met je eens dat ik geen zin heb om 3 uur naar de stuurcamera's van renners te kijken, maar dat lijkt me logisch.
24 februari 2016 14:12
@StonedCamel
Toch zie je ze wel hoor, fotografen die midden in het peloton gaan liggen:
klik
24 februari 2016 14:16
@Zjoske:
precies, en beweer dan nog maar eens dat het geen spectaculaire beelden oplevert ;)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.