Vluchters verrassen peloton in Catalonië, Paterski wint
maandag 23 maart 2015 om 17:01

Vluchters verrassen peloton in Catalonië, Paterski wint

Drie vluchters hebben het peloton verrast in de eerste rit van de Volta Ciclista a Catalunya. Bart De Clerq, Pierre Rolland en Maciej Paterski wisten aan de finish in Calella meer dan twee en halve minuut van hun voorsprong te behouden. In de eindsprint bleek uiteindelijk Maciej Paterski de sterkste van het drietal.

De rit werd ingeleid met een kort schouwspel van de kopmannen met klassementsambities. Na 21 kilometer wedstrijd, bij de eerste tussensprint pakte Wout Poels (Sky) de bonificatieseconden voor ploegmaats Roche en Chris Froome. Vijf kilometer later leek de kopgroep van de dag te zijn vertrokken. Het drietal Gastauer, Jarrier en Polanc vergaarde een kleine voorsprong, maar wisten geen geruststellende marge op te bouwen.

Na nieuwe pogingen slaagden De Clercq (Lotto Soudal), Paterski (CCC), gisteren nog actief in Milaan-San Remo, en Rolland (Europcar) er wel in een voorsprong van minuten op te bouwen. Het peloton had na zestig kilometer koers een achterstand van richting de drie minuten. In de meer dan tachtig daaropvolgende heuvelachtige kilometers wisten zij de voorsprong uit te bouwen naar meer dan 12 minuten.

Peloton laat zich verrassen
Op iets minder dan dertig kilometer van de finish bedroeg het verschil nog altijd acht minuten. In het peloton voelde geen enkele ploeg zich geroepen een serieuze achtervolging op te zetten. Pas tien kilometer later kwam Movistar met een treintje op kop, gevolgd door de ploegen Sky, Tinkoff-Saxo en Astana.

Bij het ingaan van de laatste tien kilometer was de achterstand van het peloton meer dan vijf minuten. Hierdoor komt niet alleen de dagzege in zicht, maar ook het eindklassement. In 2012 was dat al eens het geval voor Michael Albasini, die in dezelfde eerste rit het fundament legde voor zijn eindzege.

Ondertussen werkten de drie koplopers goed samen tot diep in de finale. Onder de boog van de laatste kilometer was het de De Clercq die als eerste een versnelling plaatste, maar de Belg werd vrij snel bijgehaald. In een langgerekte sprint met de Fransman Rolland bleek uiteindelijk Maciej Paterski de sterkste van het drietal.

flag-esVolta Ciclista a Catalunya 2015 (WT)
Etappe 1: Calella – Calella (185,2 km)
1. flag-pl Maciej Paterski  (CCC Sprandi Polkowice) in 4u33m41s
2. flag-fr Pierre Rolland (Europcar) z.t.
3. flag-be Bart De Clercq (Lotto Soudal) op 2s
4. flag-be Tosh van der Sande (Lotto Soudal) op 2m40s
5. flag-fr Julien Alaphilippe (Etixx-Quick-Step) allen z.t.
6. flag-it Paolo Tiralongo (Astana)
7. flag-it Enrico Gasparotto (Wanty-Groupe Gobert)
8. flag-fr Bryan Coquard (Europcar)
9. flag-es Carlos Barbero (Caja Rural-Seguros RGA)
10. flag-fr Julien Simon (Cofidis)
Volledige uitslag etappe 1

Algemeen klassement na rit 1
1. flag-pl Maciej Paterski  (CCC Sprandi Polkowice) in 4u33m41s
2. flag-fr Pierre Rolland (Europcar) op 4s
3. flag-be Bart De Clercq (Lotto Soudal) op 8s
4. flag-nl Wout Poels (Sky) op 2m47s
5. flag-ie Nicolas Roche (Sky) op 2m48s
6. flag-gb Chris Froome (Sky) op 2m49s
7. flag-be Tosh van der Sande (Lotto Soudal) op 2m50s
8. flag-fr Julien Alaphilippe (Etixx-Quick-Step) z.t.
9. flag-it Paolo Tiralongo (Astana)
10. flag-it Enrico Gasparotto (Wanty-Groupe Gobert)
Volledig klassement

RIDE Magazine
57 Reacties
Sorteer op:
23 maart 2015 18:04
Ze mogen best ontevreden zijn dat het niet gelukt is om in de kopgroep te komen, net als jij als fan dat mag zijn. Dat er vandaag geen sprake was van gewoon bij de kopgroep zitten wordt daarmee echter niet weggenomen.
Je mag best proberen de koers te typeren zoals hij was, in plaats van zoals hij het best in je verhaaltje past..
23 maart 2015 18:07
Eindelijk laat Bart De Clercq zich nog eens gelden. De vraag is of Van den Broeck hier echter blij mee is. Al kan die nog iet of wat steun krijgen van een Armée of Vervaeke. Ik denk dat Rolland deze ronde pakt.
23 maart 2015 18:14
@ Jelmer:
ze hebben toch geprobeerd meet te springen, en zijn nou ook niet echt de ploeg om de ontsnapping terug te halen. daarnaast, als er iemand iets zinnigs zegt over de Lotto-Jumbo's is het vlek wel, zie het desbetreffende topic op het forum.
23 maart 2015 18:14
Punt A..kan die reclame niet van deze site geblokkeerd worden? Daarnaast hoeven de we deze ronde niet meer te volgen volgens wielergoeroe Jose Been want de winnaar is al bekend. De 3 min wordt volgens haar niet meer goed gemaakt. Tja uit mijn nek kletsen kan iedereen en als je heel goed bent....zit je bij Eurosport.
23 maart 2015 18:19
Lijkt wel een beetje het scenario van 2012, toen Albasini ook een enorme voorsprong kreeg. Maar de enige echte bergrit werd door slecht weer geneutraliseerd.
23 maart 2015 18:30
@Jelmer,

Wielrennen is geen eenvoudig rekensommetje. Iedereen wil wel meezitten in de beslissende ontsnapping. Zo kan je 2 keer meezitten in een groepje wat teruggepakt wordt en de derde keer als je niet meezit blijft de ontsnapping wel weg. Dat kun je niet altijd zelf bepalen. Daar komt een factor geluk bij kijken. Ik snap jouw teleurstelling wel dat TLJ nog niks gewonnen heeft maar als het zo simpel was om altijd mee te zitten als je dat wilt dan zou dat wel gebeuren. Dat geldt natuurlijk ook voor zovele andere ploegen.

Wellicht krijgen we nu wel een vroege strijd van de favorieten, want die zullen serieus uit hun kot moeten komen als ze nog willen winnen
s
23 maart 2015 18:31
Grote kans dat de eindzege naar één van deze drie gaat. Er zijn veel bergen in deze ronde maar helaas te hoog genoeg om voor grote verschillen te zorgen. In etappe 4 kunnen Froome en Contador de koers heel hard maken met een aankomst bergop.
23 maart 2015 18:31
Paterski duidelijk de snelste, was ook duidelijk in de sprintjes om de bergtrui.
Declerq wilde het slim spelen door vroeg aan te gaan maar hij is veel te traag.

Lotto vandaag op 3 en 4, ze lijken wel meer te durven en geloven als vroeger. Van der Sande sprint toch sneller dan enkele toppers. Ook al is het voor de 4e plaats.
23 maart 2015 18:32
@wieleramateur

inderdaad, straks zorgt de Clercq er nog voor dat vdb niet in de top 10 raakt en de giro mag vergeten. Lotto-soudal blijft wel gaan. Ook gisteren ondanks heen topresultaat wel 3 man in de top 15...
23 maart 2015 18:33
Ik denk wel dat de winnaar van de ronde bij deze 3 zit. Alle drie zeker geen koekebakkers.
Ik gun ze de overwinning ook wel. CCC met zijn ambities, Europ Car probeert vaak maar pakt weinig ( voeckler) en De Clerq zijn palmares is nog wat magertjes.
Wie gaat ze eraf rijden en waar ?

Ik kan af en toe genieten van zo'n koersverloop. In elke koers zien we een kopgroep die terug gepakt wordt. En toch proberen ze het telkens weer, in de hoop dat .....
En ja vandaag was zo'n dag. Ik ga voor Paterski
23 maart 2015 18:36
Caleb Ewan heeft de klimmen niet overleefd in het peloton. Dat zal de reden zijn dat Orica na het dichtrijden van de voorsprong van het groepje van tien, later de koers heeft laten lopen. Ondanks het beter te controleren groepje van drie. Mezgec ook niet in het peloton. Coquard had met andere woorden een grote kans kunnen hebben op ritwinst.
23 maart 2015 18:42
Als je de tweet van Froome ziet, wist het peloton niet wat het tijdsverschil was.
23 maart 2015 18:45
Serieus WTF is hier gebeurd?
23 maart 2015 19:04
Het peloton heeft toch wel gereden als je ziet wie er allemaal op achterstand binnenkomen, veel sprinters waren op achterstand gekomen, vandaar ook dat diverse ploegen ook hun verantwoording niet namen.
Ewan, Pelucchi, Ferrari, Mezgec, Fonseca, e.a. ook Hesjedal, Betancur, Anacona e.a. op achterstand.
23 maart 2015 19:10
@RetroLex Okee leuk verhaal man!
23 maart 2015 19:10
Heel goed dat Paterski want die is aal een hele tijd aan het knokken voor een mooie overwinning. Of hij de overwinning binnen kan halen betwijfel ik ten zeerste want er mogen dan niet genoeg moeilijke eindklimmen inzitten, de topteams kunnen er ook voor kiezen om een hele dag lang te koersen om hem, Rolland en DeClerq kapot te rijden. En daar zijn nog legio mogelijkheden voor.
23 maart 2015 19:12
De boni's zijn bij de sprint toch naar poels, roche en D. Martin gegaan, maat Martin dan niet 6e zijn in het AK in plaats van Froome?
23 maart 2015 19:27
@iedereen die de opmerking maakt: erg kort door de bocht om te stellen dat dit dé kans was voor TLJ. Tuurlijk was het mooi geweest, jammer maar helaas.

Weet iemand of er iemand dit rondje had opgeschreven als (tussen)doel? Zou namelijk genieten kunnen worden als de kleppers elkaar en de 3 van vandaag hier nu lekker aanvallend gaan bestoken en alles op alles zetten. En niet zoals gesuggereerd word 'de koers hard maken' Sky formule.

Maar dat is wens vader van gedachte punt uiteraard!
23 maart 2015 19:30
Als je op het twitteraccount kijkt van Froome dan lijkt het er inderdaad op dat het peloton verward was met het tijdsverschil dat werd gegeven.
23 maart 2015 19:34
@Michael_
denk dat dat een foutje was en dat froome daar een seconde heeft gepakt ipv d martin
23 maart 2015 19:34
Ook Alain Gallopin beweert dat de organisatie een verschil van zes minuten heeft doorgegeven, terwijl het al dertien minuten was. Tja, koersvervalsing, dus.
23 maart 2015 19:36
Het peloton zal ergens heel langzaam moeten zijn gegaan, anders rijden die drie niet plots dertien minuten vooruit. Helemaal verrast kunnen ze dan toch niet zijn geweest? Daarnaast werd het verschil na die plotselinge dertien minuten nog een hele tijd ruim boven de tien minuten gemeld vanuit de organisatie. Aanleiding om te rijden was dat toen blijkbaar ook niet voor Sky. Of het peloton moet iets anders verteld zijn? Ik denk dat ze in de periode gewoon veel te lang naar elkaar hebben zitten kijken; wachten tot er een ploeg als eerste over de brug kwam.
23 maart 2015 19:45
Een half uur na het melden van de kopgroep van de dag, was er een melding van een verschil van dertien minuten (ergens in dat half uur zal dan vast een verschil van zes minuten gegeven zijn). Ruim een uur na die 'plotselinge' melding van dertien minuten was het verschil nog altijd dik elf minuten. Ik denk dat de winst van Paterski vooral daar gezocht moet worden.
23 maart 2015 19:49
Gaat wel voor een interessant verder verloop van deze koers zorgen denk ik!
23 maart 2015 19:58
Er zijn meerdere ploegen die beweren dat het tijdsverschil verkeerd is doorgegeven (6 min. i.v.p. 13 min). Foutje van de organisatie dus. Koersvervalsing?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.