Volledig herstelde Jonas Rickaert geniet als loods van Jasper Philipsen: “Mooi aandeel gehad”
foto: Cor Vos
Nick Doup
donderdag 23 november 2023 om 08:05

Volledig herstelde Jonas Rickaert geniet als loods van Jasper Philipsen: “Mooi aandeel gehad”

Interview Voor Jonas Rickaert was het afgelopen seizoen een van uitersten. Eind 2022 werd de hardrijder van Alpecin-Deceuninck een tweede keer geopereerd aan een beknelde liesslagader, waarna hij in maart zijn langverwachte rentree maakte. In de zomer was hij in topvorm goud waard voor Jasper Philipsen bij diens vier ritzeges en eindwinst in het puntenklassement. Samen met WielerFlits blikt hij terug op 2023.

“Ik ben blij dat ik een heel jaar in het peloton heb kunnen rijden”, vertelt de 29-jarige Rickaert. “Ik denk dat dat met succes is geweest.”

Het was voor jou een lastig begin van het jaar door die beknelde liesslagader-blessure. Hoe is dat geweest en heb je het al achter je kunnen laten?
“Ja, eigenlijk wel. Ik denk dat ik altijd rustig ben gebleven en vertrouwen heb gehad in de dokters. En de ploeg heeft vertrouwen gehad in mij. Ik ben redelijk relaxed en rustig terug beginnen opbouwen. Het was een korte opbouw, maar dat is allemaal goed gekomen, want ik was redelijk snel goed in vorm.”

Heb je ergens in die maanden erna nog een soort terugslag gevoeld? Of iets waar bij je ‘Oei’ dacht?
“Nee, niets eigenlijk. Ik ga nooit honderd procent durven zeggen dat ik er helemaal vanaf ben, want de schrik gaat altijd blijven. Voor de rest van mijn carrière. Maar momenteel gaat het goed en heb ik er geen hinder van.”

Hoe is de blessure nu aangepakt? Is er een stent geplaatst?
“Ja, ik noem het een stuk stof dat ze hebben opgeplakt, waardoor de ader breder is gemaakt. Daarom zou het nu allemaal goed moeten zijn.”

Jasper Philipsen sloot het seizoen af met 19 overwinningen. Hoe is dat geweest voor jou, om onderdeel te zijn van zijn zegereeks?
“Ik had graag het seizoen ook geëindigd in Turkije (waar Philipsen vier ritzeges boekte, red.) en dat was ook gepland. Maar ik ben vroeger in actie gekomen, in maart, dus het is nu eenmaal zo. Maar ik ben wel heel blij dat ik in een heel pak zeges een mooi aandeel heb gehad.”

foto: Cor Vos

Heb je nog dingen geleerd dit jaar? Over het rijden met Jasper samen, of over jezelf?
“Ja, je leert Jasper steeds beter en beter kennen. Ik had de voorbije jaren niet heel veel met hem gereden, dat was twee jaar geleden meer met Tim Merlier. Maar dit jaar was het vol met Jasper. Je leert elkaar zo beter kennen, want je weet wat hij graag heeft richting de sprint. We kunnen daarom met een goed gevoel richting volgend jaar gaan.”

Hoe ziet jouw winter eruit?
“In Veneto reed ik mijn laatste koers en daarna nam ik even wat rust. Ik reed nog het Singapore Criterium met Jasper en Gianni Vermeersch. In november ga ik de Zesdaagse van Gent (14-19 november) rijden en daarna ga ik terug richting volgend jaar werken.”

Wat zijn de doelen die je voor volgend jaar hebt uitgesproken? De Tour de France weer?
“Dat probeert iedereen, hè? De selectie halen is altijd moeilijk, maar die grote ronde ligt mij het beste. Ik ga daar het liefst naartoe en het is er mooi weer, meestal. Die zekerheid heb je al. Maar we zien het wel. Het is zaak een zo goed mogelijk aandeel te hebben in de lead outs van Jasper, ook in het voorjaar.”

En als ik het zo merk, dan geniet je optimaal van deze rol. Die past jou.
“Ja, ik vind dat gewoon heel leuk als je Jasper, of iemand anders, de handen in de lucht ziet steken. Je maakt er echt deel van uit, dan is dat al een overwinning op zich voor mij. Ik denk niet dat ik de renner ben die drie koersen per jaar kan winnen, misschien eens een kermiskoers. Of ik moet met geluk wegglippen uit een kopgroep ergens. Maar winnen is tegenwoordig zo moeilijk geworden, dat ik mij liever in de rol van knecht duw.”

Jonas Rickaert (rechts) met Jasper Philipsen in zijn wiel – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.