Voorbeschouwing: Belgisch Kampioenschap op de weg 2013
zaterdag 22 juni 2013 om 11:30

Voorbeschouwing: Belgisch Kampioenschap op de weg 2013

Boonen

foto: Sirotti

Op het zware Ardennenparcours van La Roche-en-Ardenne vindt zondag het Belgisch kampioenschap op de weg plaats. Voor enkele renners een laatste test richting Tour de France, voor anderen een doel op zich. Kan Tom Boonen op een parcours dat niet het zijne is zijn tricolore trui behouden, of gaat Waal Philippe Gilbert voor de tweede keer in zijn carrière met de driekleur naar huis? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
In het verleden gingen de meeste zeges op het Belgisch kampioenschap naar een sprinter. Zo wist ex-groene truidrager Tom Steels maar liefst vier keer de Belgische titelstrijd te winnen. Van de huidige generatie renners komen Tom Boonen en Stijn Devolder het dichtst in de buurt van de rappe West-Vlaming. Zij gingen elk twee keer met de trui om de schouders naar huis. Eddy Merckx won slechts één keer.

foto: Sirotti

Vorig jaar kregen de spurters een buitenkansje op het biljartvlakke parcours in de stadskern van Geel. Topfavoriet Tom Boonen wachtte de sprint echter niet af, en reed enkele ronden voor het einde samen met ploegmaat Julien Vermote, Jan Bakelants, Kristof Goddaert en Sven Vandousselaere naar de vroege vluchters toe, en lieten die meteen achter. In de spurt met vijf was Boonen duidelijk de snelste.

Parcours
Zoals gezegd is het parcours niet voor de poes. De renners krijgen zestien ronden van 13,8 kilometer voorgeschoteld, met telkens de nodige hoogtemeters. Al van bij het begin van de lokale ronde begint het klimmen. In de eerste 2,8 kilometer worden iets meer dan 180 hoogtemeters overwonnen, daarna volgen een lang plateau en nog twee korte klimmetjes. De weg richting finish is licht dalend.

Favorieten
Organisator Jean-Luc Vandenbroucke verwacht dat het lastige parcours voor de nodige verschillen zorgt. De Belgische ex-renner denkt dat amper dertig renners de finish zullen bereiken, en dat de pure klimmers de bovenhand zullen nemen. “Jurgen Van den Broeck is voor mij de topfavoriet”, liet Vandenbroucke even geleden optekenen. “Tom Boonen daarentegen, die geef ik weinig tot geen kans.”

philippe gilbert

foto: Sirotti

Dé man in vorm uit België bleek in de voorbije Ronde van Zwitserland echter Philippe Gilbert. De wereldkampioen kon lang mee op de zware beklimmingen, en spurtte in de voorlaatste rit naar de derde plaats, vlak na een ijzersterke Peter Sagan. Voor Gilbert lijkt geen beter parcours denkbaar, er wordt immers op zijn geliefkoosde terrein gekoerst. Een gebrek aan ploegmaats kan hem wel parten spelen.

Op de steun van Greg Van Avermaet kan Gilbert vrijwel altijd rekenen, maar de Oost-Vlaming is ook zelf tuk op winst. De Belg werd 2008, 2009 als 2010 vierde in de titelstrijd, en hoopt dit jaar voor het eerst een podiumplaats te versieren. Van Avermaet verkoos de Ronde van Zwitserland als ultieme voorbereiding op het BK, zonder eigen resultaat. Hij verzette er hopen werk voor kopman Matthias Frank.

gianni meersman

foto: Sirotti

Op de ranking van de zegestand in België, is Gianni Meersman leider. De Belg was eerder dit seizoen zowel in Catalonië en het Baskenland goed voor twee ritzeges, telkens na een groepsspurt. Recent nam de West-Vlaming ook de puntentrui in het Criterium du Dauphiné mee naar huis. Meersman heeft de kwaliteit dat hij op heuvelachtig terrein lang kan aanklampen, en zal dat ook in La Roche proberen.

Een man die het de West-Vlaamse spurter lastig kan maken is Maxime Monfort. Een Belgische titel op de weg wist hij nog niet te grijpen, wel tegen de klok in 2010. Monfort staat bekend als een uitstekende klimmer, en deed die benoeming in de recente Ronde van Zwitserland alle eer aan. Of Monfort de kracht heeft om een krachtexplosie van Philippe Gilbert te beantwoorden is een open vraag.

boonen

foto: Sirotti

Tom Boonen mag op geen enkel parcours in België vergeten worden op het favorietenlijstje. Zowel op het Ardennenparcours van Aywaille als het biljartlaken van Geel bleek de titelverdediger in het verleden succesvol. Net als het merendeel van de Belgen verkoos Boonen de Ronde van Zwitserland om zijn vorm extra aan te scherpen. Een goede klassering wist ‘Tornado Tom’ er echter niet te versieren.

In het Criterium du Dauphiné werd de eer van het Belgische Lotto-Belisol gered door neoprof Tim Wellens. Zijn kopman Jurgen Van den Broeck bleek ziek te zijn. Wellens kreeg daarom een vrije rol, en greep die kans met beide handen. Maar liefst drie maal schoof de jongeling mee met de vlucht van de dag, en hij hield ook telkens lang stand. Het is wel afwachten of hij de lange afstand van het BK al aankan.

Jurgen Roelandts

foto: Sirotti

Wellens en Van den Broeck komen met hun team Lotto-Belisol met maar liefst zeventien renners aan de start. Onder hen nog meer kanshebbers op de tricolore trui, waaronder Jurgen Roelandts. Hij bereidde zich in alle rust voor op het kampioenschap in de Ster ZLM Toer, met een top-tien plaats als gevolg. Ook Bart De Clercq maakt kans. Hij eindigde elfde in de koninginnenrit van het Criterium du Dauphiné.

Ten slotte mogen de renners die de Ronde van Luxemburg als voorbereiding verkozen niet vergeten worden. Thomas De Gendt vertoonde tekenen van degelijke vorm door in een ontsnapping mee te schuiven, net als ploegmaat Bjorn Leukemans. Eveneens kwam Radioshack-renner Jan Bakelants aan de start in Luxemburg. De jongeling sprak na afloop over ‘een zeer goed gevoel.’

Sep Vanmarcke

foto: Sirotti

Naast de lijst van favorieten, is ook die van outsiders erg lang. Kevin Seeldraeyers en Sep Vanmarcke maakten in druk in de gebergtes van Frankrijk en Zwitserland, terwijl onder meer Laurens De Vreese en Maxime Vantomme zich aan het thuisfront toonden in de ZLM Toer. Hun prestaties gingen aan velen voorbij. Kunnen zij op het lastige kampioenschap in La Roche-en-Ardenne toch hoge ogen gooien?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Philippe Gilbert
*** Greg Van Avermaet, Gianni Meersman
** Maxime Monfort, Tom Boonen, Tim Wellens
* Jürgen Roelandts, Thomas De Gendt, Bjorn Leukemans, Jan Bakelants

TV
De wedstrijd wordt live uitgezonden vanaf 15u in Sporza op Canvas.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.