Voorbeschouwing: Egmont Cycling Race 2022
foto: Glenn Coessens
Niels Bastiaens
dinsdag 23 augustus 2022 om 07:40

Voorbeschouwing: Egmont Cycling Race 2022

De Egmont Cycling Race op dinsdag 23 augustus is na de Schaal Sels in Merksem de volgende Belgische 1.1-wedstrijd in het rijtje. Dit soort koersen bieden unieke kansen aan de renners onder het WorldTour-niveau om zich in de kijker te rijden van de topteams. Voor de Egmont Cycling Race zakt het peloton af naar Zottegem, waar we een opvolger zoeken voor Danny van Poppel.

Historie

Eerlijk is eerlijk: de Egmont Cycling Race doet bij ons nog niet meteen een belletje rinkelen. Wellicht zegt de GP Stad Zottegem u meer, want het betreft hier wel degelijk een traditiekoers.

Het Zottegemse stadsbestuur organiseerde de eerste ‘Groote Prijs der gemeente Sottegem en der Sigaretten Belga’ in 1933, later omgedoopt tot de Dokter Tistaertprijs. De kermiskoers bleef onder die naam – bij wijze van eerbetoon aan de in 1936 overleden sportarts Alfred Tistaert – een blijvertje op de dinsdag van de Halfoogstkermis in Zottegem. De eerste winnaar van de Dokter Tistaertprijs voor beroepsrenners was destijds streekrenner Michel Buyck uit Desselgem.

Later kwamen ook mooie namen als Marcel Kint, tweevoudig Parijs-Roubaixwinnaar Georges Claes, Gilbert Desmet, Arthur Decabooter, Herman Vanspringel en Jan Raas op de erelijst. Vanaf de jaren 80 ondervonden de organisatoren steeds meer moeilijkheden om een degelijk deelnemersveld samen te stellen en ook financieel alles haalbaar te houden.

Tim Merlier boekte zijn eerste profzege op de weg in Zottegem – foto: Cor Vos

Dankzij een nieuw bestuur hield de GP Stad Zottegem, zoals de wedstrijd van 2002 tot en met 2019 heette, het hoofd boven water. De eendagskoers werd voortaan erkend door de UCI en mocht weer laureaten als Etienne De Wilde, Niko Eeckhout, Edward Theuns en Tim Merlier kronen.

Normaal in 2020 al de eerste editie van de Egmont Cycling Race, een meer internationale naam, moeten worden. Maar door de blijvende onzekerheid omwille van de coronacrisis is dat debuut uitgesteld naar vorig jaar.

Laatste tien winnaars Egmont Cycling Race
2021: flag-nl Danny van Poppel
2020: Afgelast wegens de coronacrisis
2019: flag-nl Piotr Havik
2018: flag-be Jérôme Baugnies
2017: flag-be Jasper De Buyst
2016: flag-be Tim Merlier
2015: flag-be Kenny Dehaes
2014: flag-be Edward Theuns
2013: flag-si Blaz Jarc
2012: flag-at Matthias Brändle


Vorig jaar

In de allereerste editie onder de naam Egmont Cycling Race, kwam na 37 kilometer de eerste kopgroep tot stand. De Nederlanders Loe van Belle (Jumbo-Visma Development Team), Thomas Mijnsbergen (Metec-SOLARWATT), Nick van der Meer (VolkerWessels), de Belgen Alex Colman (Sport Vlaanderen-Baloise) en Michiel Stockman (SKS Sauerland NRW) en de Duitser Luca Dreßler (Lotto Kern-Haus) reden weg van het peloton en bouwde hun voorsprong op tot vijf minuten.

Op 57 kilometer van de aankomst werd de kopgroep weer opgeslokt door een inmiddels wakker geschoten peloton, waarna de troepen van Bingoal Pauwels Sauces-WB het initiatief namen. In bijzonder natte weersomstandigheden, was het niet simpel om vervolgens nog een kloofje te pakken te krijgen.

foto: Glenn Coessens

Joshua Huppertz (Lotto Kern-Haus), Rune Herregodts (Sport Vlaanderen-Baloise) en Patrick Haller (Leopard) probeerden het, en ook Baptiste Planckaert (Intermarché-Wanty-Gobert) zagen we nog even in de aanval, maar bij het begin van de laatste ronde en kwam het hele pak samen.

In de laatste kilometers was het weer Bingoal Pauwels Sauces WB dat het heft in handen nam. De Belgische formatie reed in dienst van sprinter Thimothy Dupont, maar de Oost-Vlaming kwam er in de sprint kwam niet aan te pas. Het was Van Poppel die met een machtige versnelling de wedstrijd op zijn naam wist te schrijven. Zijn eerste overwinning van het seizoen.

Uitslag GP Stad Zottegem 2021
1. flag-nl Danny van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert)
2. flag-it Niccolo Bonifazio (Total-Direct Energie) allen in z.t.
3. flag-it Luca Mozzato (B&B Hotels-KTM)
4. flag-be Christophe Noppe (Arkea-Samsic)
5. flag-be Jens Reynders (Sport Vlaanderen-Baloise)


Parcours

Het parcours van de Egmont Cycling Race gaat ten opzichte van de vorige editie grondig op de schop. Scherprechters als de Lippenhovestraat en Grotenbergstraat blijven wel de belangrijkste hindernissen in de finale, maar de aanloop daarheen en de verschillende lussen in de Vlaamse Ardennen zijn hertekend. Alles samen is het traject goed voor 198 kilometer.

Start en aankomst vinden we nog altijd terug op de Buke in de Zottegemse deelgemeente Leeuwergem. Van daaruit vertrekken de renners voor twee grote ronden van 75,2 kilometer, waarin ze niet alleen alle Zottegemse deelgemeenten kruisen, maar ook door Herzele, Zwalm, Lierde, Brakel en Gavere rijden.

De hindernissen? De vaak terugkerende Grotenbergstraat (800 meter aan 3,6 %), Klemthoutstraat (1,8 kilometer aan 2,7 %), Hostellerie (1,3 kilometer aan 4,5 %) en de kasseien van de Paddestraat (1570 meter) en de Lange Munte (1840 meter). Die laatste twee kennen we vooral van de vroegere finale van de Omloop Het Nieuwsblad. In dit rondje is het nooit lang vlak, maar de hindernissen liggen wel bijna telkens meer dan tien kilometer uit elkaar.

Nadien blijven de renners voor de finale in Zottegem hangen. Daar wachten nog twee andere lokale rondjes van zo’n 22,9 kilometer. Vrijwel meteen in dit lusje zien we de Grotenbergstraat terugkeren. Maar vooral: op 5,7 kilometer van de passages aan de streep volgen de kasseien van de Lippenhovestraat (1200 meter), een jaarlijks terugkerende strook in de Ronde van Vlaanderen. Ook de aankomstlijn loopt telkens nog gevoelig op, waardoor snelle mannen het zeker niet cadeau zullen krijgen.

Dinsdag 23 augustus: Zottegem – Zottegem (198 km)
Start: 12.15 uur
Finish: 16.47 – 17.15 uur


Favorieten

De Egmont Cycling Race kan rekenen op – misschien wel – haar beste deelnemersveld ooit. In 2018 en 2019 kreeg het geen WorldTeams aan de start, vorig jaar maar ééntje, terwijl er nu zes ploegen van het hoogste niveau present tekenen. Niet toevallig Cofidis, Israel-Premier Tech, Lotto Soudal en BikeExchange-Jayco, die de UCI-punten goed kunnen gebruiken. Maar ook Groupama-FDJ en Intermarché-Wanty-Gobert. Verder ook zes ProTeams en twaalf continentale formaties.

Démare tankte vertrouwen in Polen – foto: Cor Vos

Groupama-FDJ brengt meteen ook de topfavoriet aan de start. Arnaud Démare herontdekte zichzelf dit voorjaar in de Giro d’Italia als een van de snelste sprinters ter wereld. Mannen als Démare, Ewan, Cavendish en Girmay erop leggen bleek geen enkel probleem meer, na een bijzonder lastig 2021. En ook dit najaar bevestigt de Fransman. Het EK bleek net wat te hoog gegrepen, maar in de Ronde van Polen was het wél prijs. In die vorm moet ook de Egmont Cycling Race goed te doen zijn voor hem.

Want vergis u niet, het wordt de sprinters allesbehalve gemakkelijk gemaakt in het lastige lusje rond Zottegem. Wie wil meedingen voor de dagzege, moet ook een korte puist en kasseistrook kunnen overleven. Arnaud De Lie heeft zich dat soort parcoursen inmiddels ook eigen gemaakt, én hij blijkt bovendien weinig van zijn pure snelheid te verliezen na een zware koers. Alles wat je nodig hebt om deze Egmont Cycling Race te winnen.

Al hebben ze bij Lotto Soudal misschien wel de sterkste selectie in de breedte. De Lie kan rustig wachten op de sprint, terwijl Florian Vermeersch, Victor Campenaerts en Brent Van Moer erop los koersen. Vooral Campenaerts blijkt over superbenen te beschikken in de wedstrijden in eigen land die hij al afwerkte. De Egmont Cycling Race is misschien niet zo zwaar als de Tour of Leuven of de Franco-Belge, maar een man in vorm kan op elk parcours wel iets doen.

Ontregelt Victor Campenaerts de boel? – foto: Cor Vos

Dylan Groenewegen werkte de voorbije maanden hard aan zijn klimmerscapaciteiten. Zo koos hij als een van de enige snelle mannen voor het Critérium du Dauphiné als voorbereiding op de Tour, en in die Tour zelf kwam hij in het hooggebergte nooit in de problemen. Het is die hardheid die Groenewegen ook in wedstrijden zoals deze kan uitspelen. De kopman van BikeExchange-Jayco is nog altijd geen heuvelspecialist, maar we verwachten dat hij tot het einde overleeft.

Je kan er gif op innemen dat Hugo Hofstetter zich tot aan het bittere eind zal weren in de Egmont Cycling Race. De Fransman kwam in de afgelopen Tour de France dan wel geregeld te kort, toch is een koers als deze het terrein waarop je hem altijd bij de favorieten moet plaatsen. De 28-jarige Hofstetter is een man van eendagskoersen, en stelt in dit werk eigenlijk nooit teleur. Hij kan wachten op een sprint, maar het temperament van Hofstetter is soms zo sterk, dat je ook niet mag schrikken als hij op 50 kilometer van de aankomst de knuppel in het hoenderhok gooit.

Bij ploegen als Intermarché-Wanty-Gobert en Israel Premier Tech is het lastig om één specifieke kopman aan te duiden. Bij de Waalse formatie kan een aanval van Taco van der Hoorn zomaar tot aan de finish dragen – en wees dan maar zeker dat hij het afmaakt. De manschappen van Hilaire Van der Schueren hebben met Andrea Pasqualon een snelle man, maar misschien niet de allersnelste in de gelederen, dus is actief meekoersen geen overbodige luxe. Israel kan zowel Giacomo Nizzolo, Rudy Barbier als Heusden Koers-winnaar Tom Van Asbroeck uitspelen.

Pasqualon won dit jaar al op Belgische bodem – foto: Cor Vos

Piet Allegaert is dan weer de uitverkoren man bij Cofidis. Oké, met Max Walscheid en Simone Consonni rijdt er nog meer schoon volk rond bij de Franse ploeg, maar naar ons aanvoelen kan Allegaert het best om met de klimmetjes en kasseistroken in de finale. Op gelijkaardig terrein won hij drie jaar geleden al de Eurométropole Tour. Niccolo Bonifazio, altijd goed op Belgisch grondgebied, mag zich dan weer bewijzen bij TotalEnergies.

Vallen buiten de sterren: Jens Reynders (Sport Vlaanderen-Baloise), Timothy Dupont (Bingoal Pauwels Sauces-WB), Matthew Gibson (Human Powered Health), Bram Welten (Arkea-Samsic), Luke Mudgway (Black Spoke), Thimo Willems (Minerva) en Coen Vermeltfoort (VolkerWessels).


Favorieten volgens WielerFlits:

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

De Egmont Cycling Race is live te volgen op de regionale zender TV Oost vanaf 14.30 uur, met commentaar van Jan Suykens en voormalig Belgisch kampioen bij de elite zonder contract Stijn De Bock.

De renners krijgen dinsdag aangenaam koersweer. De temperaturen lopen op tot 24 graden Celsius en tussen de wolkenvelden door zijn er ook heel wat opklaringen. De wind blaast aan een kracht van drie Beaufort vanuit het zuidwesten.


RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
22 augustus 2022 12:54
TV Oost, is dat een Vlaamse zender?
    23 augustus 2022 13:05
    https://nl.wikipedia.org/wiki/TV_Oost_(België)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.