Voorbeschouwing: Eneco Tour 2013
zaterdag 10 augustus 2013 om 11:06

Voorbeschouwing: Eneco Tour 2013

Eneco Tour

foto: Sirotti

De Eneco Tour (WT) kent in 2013 een van haar lastigste edities in haar nog prille geschiedenis. Met aankomsten op de befaamde Côte de la Redoute en de Muur van Geraardsbergen wordt het moeilijk voor de pure tijdrijders om hun gram te halen in het algemeen klassement. De winnaar van de achtste editie van de Belgisch-Nederlandse rittenkoers zal dus van goeden huize moeten zijn. Volgt Lars Boom toch zichzelf op, of gaat een andere allrounder met de overwinning naar huis? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Met slechts acht voorafgaande edities is de Eneco Tour een jonge rittenwedstrijd. Toch wisten vele grote namen zich al in de top drie van het eindklassement te nestelen. Bobby Julich was in de eerste editie van 2005 sneller dan Erik Dekker, terwijl Stefan Schumacher een jaar later George Hincapie en latere Giro-winnaar Vincenzo Nibali naar de dichtste ereplaatsen verwees. De twee daaropvolgende jaren namen de tijdrijders de bovenhand, en tweemaal kon Jose Ivan Guttierez daar van profiteren.

Edvald Boasson Hagen is het volgende talent op de erelijst. In 2009 maakte hij het verschil door als tweede te eindigen in de koninginnenrit naar Sittard-Geleen, en vervolgens de afsluitende tijdrit voor zijn rekening te nemen. Twee jaar later won de Noorse allrounder op een gelijkaardige manier, al moest hij toen in de tijdrit Jesse Sergent laten voorgaan. Tussen deze twee edities in haalde Tony Martin zijn gram. De Duitse hardrijder bleek op alle vlakken de beste in de Eneco Tour van 2010.

alessandro ballan

Vorig jaar kwam er met Lars Boom een eerste Nederlandse renner op de erelijst. Dat zonder ook maar één etappe op zijn conto te schrijven. In etappes één, drie, vier en vijf werd er telkens gespurt voor de zege. Marcel Kittel was tweemaal de beste, Theo Bos en Giacomo Nizzolo elk één keer. Tussenin wonnen Orica-GreenEdge en Svein Tuft respectievelijk de ploegen- en individuele tijdrit. In de slotrit ging Boom met Ballan op pad op de Muur. Ballan won de rit, Boom pakte de eindzege.

Parcours
Maandag 12 augustus: Etappe 1: Koksijde – Ardooie (175,3 km)
De Eneco Tour van 2013 wordt op gang geschoten in de Belgische kustgemeente Koksijde. Daar wordt daags voor de start van de Belgisch-Nederlandse etappekoers ook de ploegenvoorstelling georganiseerd. Na de start trekken de renners richting het naburige dorp Ardooie. Onderweg wacht het peloton met de uit Gent-Wevelgem bekende Rodeberg slechts één helling. Deze ligt te ver van de finish om verschillen te kunnen uitbouwen, dus krijgen we waarschijnlijk een eerste massaspurt.

Dinsdag 13 augustus: Etappe 2: Ardooie – Vorst (176,9 km)

EnecoTour

Etappe twee is iets pittiger dan de eerste. De rit vertrekt nog in het biljartvlakke Ardooie, maar trekt vervolgens richting de Vlaamse Ardennen. Daar worden de deelnemers enkele zware kuitenbijters voorgeschoteld. Eerst trekt het peloton over de Côte de Trieu, de Kruisberg, Mont de Saint Laurent en Kluisberg, om daarna in volle finale de Alsemberg en Bruine Put te overwinnen. Na de beklimming van de Bruine Put is het nog veertien kilometer richting Vorst, waar ook de finish licht oplopend is.

Woensdag 14 augustus: Etappe 3: Oosterhout – Brouwersdam (187,3 km)
In de derde etappe trekt de Eneco Tour naar Nederland. Met een rit richting de Brouwersdam komen de waaierspecialisten aan hun trekken, maar ook de sprinters zullen uitkijken naar deze rit. In het uitgetekende parcours is immers geen enkele noemenswaardige beklimming opgenomen, en kan er vanuit Oosterhout met een razend tempo richting Brouwersdam getrokken worden. Voor renners met klassementsambities is het zaak om zich niet te laten verrassen door de sterkte van de wind.

Donderdag 15 augustus: Etappe 4: Essen – Vlijmen (169,6 km)
De vierde rit vertrekt in het Belgische Essen, richting de woonplaats van de titelverdediger in de Eneco Tour, Lars Boom. Helaas voor de Nederlandse hardrijder vindt hij in zijn thuishaven met enkel vlakke wegen niet zijn favoriete terrein. De rassprinters krijgen er hun derde en laatste kans op een etappezege, maar ook hier is het opletten geblazen voor waaiervorming. Marcel Kittel vindt er een ideale kans om zijn Tour-zegereeks voort te zetten, maar er zijn nog enkele andere kapers op de kust.

Vrijdag 16 augustus: Etappe 5: Sittard-Geleen – Sittard-Geleen (ITT, 13,2 km)
In de dertien kilometer lange individuele tijdrit kan een eerste schifting worden gevoerd in het algemeen klassement. Zowel de start als de finish liggen in Sittard, een stad die tot dusver in elke editie van de Eneco Tour in het parcours werd aangedaan. Gedurende de tijdrit moeten met het Steengraafpad en de Beukenberg twee hellingen beklommen worden. Zowel de korte afstand als het heuvelachtig parcours zijn in het voordeel van de mindere tijdrijders onder de klassementsrenners.

Zaterdag 17 augustus: Etappe 6: Riemst – Aywaille (150,0 km)

EnecoTour

De voorlaatste etappe verloopt van Riemst naar Aywaille, waar de finish bovenop de Côte de la Redoute gelegen is. Philippe Gilbert werd geboren in Aywaille en heeft dus een speciale band met deze rit, des te meer omdat zijn koosnaam ‘Phil’ tientallen keren op slotbeklimming La Redoute geschilderd is. Naast La Redoute zijn ook de Côte de Chambralles en Côte de Niaster in volle finale te vinden. Deze drie beklimmingen liggen in een plaatselijke ronde die tweemaal wordt aangedaan.

Zondag 18 augustus: Etappe 7: Tienen – Geraardsbergen (208,0 km)

EnecoTour

De meeste renners weten wat ze van de slotetappe moeten verwachten, aangezien vorig jaar exact dezelfde rit in het parcours werd opgenomen. De rit telt maar liefst elf hellingen, waaronder twee keer de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg. Deze hellingen waren jarenlang de scherprechters in de Ronde van Vlaanderen, tot in 2012 de finishplaats van de voorjaarsklassieker van Meerbeke naar Oudenaarde verhuisde. Ditmaal ligt de aankomst op de Vesten, het voorgeborgte van de Muur.

Favorieten
De Eneco Tour kan dit jaar op een ijzersterk deelnemersveld rekenen. Lars Boom behoort opnieuw tot het favorietenkransje en is – zoals reeds vermeld – de winnaar van vorig jaar. Bovendien moet de Belkin-renner het tegen gelijkwaardige tegenstanders opnemen. Wat Boom wel parten kan spelen, is het grondig verzwaarde parcours, waar in tegenstelling tot vorig jaar een Ardennenrit in opgenomen is. Verteert de 27-jarige Nederlander de Côte de la Redoute of is deze klim er net te veel aan?

philippe gilbert

Philippe Gilbert daarentegen is zeer gelukkig met de parcourswijziging. De wereldkampioen weet als geen ander hoe je La Redoute moet aanpakken, en ook de andere etappes kunnen hem wel bekoren. Net als vorig jaar lijkt de Waal van BMC pas laat op het seizoen zijn goede vorm te pakken te krijgen, en die vorm kan hij in de Eneco Tour meteen uitspelen. Indien Gilbert toch zou falen, kan BMC – dat momenteel in ’the winning mood’ zit – eventueel rekenen op Daniel Oss en Taylor Phinney.

Ook het Omega Pharma-Quick Step-team weet wat winnen is. De Belgische WorldTour-ploeg is ervan overtuigd dat ook in de Eneco Tour te kunnen doen, en zakt daarom met een ijzersterke formatie af naar de lage landen. Frans kampioen tijdrijden Sylvain Chavanel is – met de Tour in de benen – voor het team de grootste kanshebber op winst, maar ook Niki Terpstra kan zijn mannetje staan op het loodzware parcours. In de sprints rekent de ploeg op de Italiaanse nieuwkomer Alessandro Petacchi.

Sebastian Langeveld

Een derde Nederlandse kanshebber op een dichte eindklassering in de Belgisch-Nederlandse race is Sebastian Langeveld. De Orica-GeenEdge-renner kan zowel heuvels als kasseien aan, en is bovendien ook een uitstekend tijdrijder. Kortom, hij heeft alle elementen in huis om een mooie prestatie neer te zetten in de Eneco Tour. Andere blikvangers binnen de Australische WorldTour-ploeg zijn te vinden onder de namen van gele truidrager Daryl Impey en tweevoudig Burgos-ritwinnaar Jens Keukeleire.

Toch lijkt het allersterkste blok dat van Radioshack-Leopard. Met maar liefst vier kanshebbers op eindwinst kan de Luxemburgse formatie op meerdere paarden wedden, enkel een echte afwerker ontbreekt. Stijn Devolder en Bob Jungels lijken het best uit de verf te komen op de kasseien, terwijl Jan Bakelants en Maxime Monfort de Waalse hellingen beter kunnen verteren. Deze vier subtoppers hebben daarnaast een degelijke tijdrit in de benen. Italiaan Giacomo Nizzolo is de sprinter van dienst.

Moreno Moser

Cannondale Pro Cyling vaardigt in de Eneco Tour niet Peter Sagan af, maar Strade Bianchi-winnaar Moreno Moser. De Italiaan geldt als een erg groot talent, en wie weet laat hij enkele flitsen op de golvende wegen van Nederland en België zien. Moser zal echter wel rekening moeten houden met Matti Breschel. De Deen van Saxo-Tinkoff lijkt met twee overwinningen in de Ronde van zijn land opnieuw de goede vorm teruggevonden te hebben. Maar wat toont Breschel in deze Eneco Tour?

Andere favorieten aan de start zijn Maxim Iglinskiy, Lieuwe Westra en Yohann Offredo. Deze renners namen al enkele keren deel aan de Eneco Tour, maar telkens schoten ze te kort voor de zege. Ook Bradley Wiggins heeft al twee deelnames aan de Eneco Tour achter de rug. Op de heuvelachtige wegen in de Ronde van Polen kon de Brit nog niet met de besten mee, maar won wel de afsluitende tijdrit. Een klassement in de Eneco Tour rijden komt waarschijnlijk te vroeg voor de ex-Tourwinnaar.

André Greipel

Behalve de eerder vermelde sprinters, zullen nog andere kleppers de start nemen in het Belgische Koksijde. Marcel Kittel en André Greipel zijn ongetwijfeld de namen waar het meest naar uitgekeken wordt, terwijl ook John Degenkolb, Tyler Farrar, Yauheni Hutarovich en Arnaud Démare een goede kans op een ritwinst maken. Vanuit Nederlands oogpunt is het uitkijken naar Belkin-renner Theo Bos, die vorig jaar de derde etappe op zijn naam wist te schrijven, en de 20-jarige Danny van Poppel.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Lars Boom
*** Sylvain Chavanel, Philippe Gilbert
** Sebastian Langeveld, Jan Bakelants, Moreno Moser
* Niki Terpstra, Stijn Devolder, Bob Jungels, Matti Breschel

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.