Voorbeschouwing: Eneco Tour 2014
zondag 10 augustus 2014 om 08:00

Voorbeschouwing: Eneco Tour 2014

Zdenek Stybar

foto: Sirotti

Aanstaande maandag staat voor de tiende keer de Eneco Tour op het programma. Zdenek Stybar gaat in Terneuzen een gooi doen naar een nieuwe zege in de rittenkoers door de Lage Landen. Deze wedstrijd staat bekend als een meerdaagse wedstrijd waar verschillende soorten renners in aanmerking komen voor de eindoverwinning. Wie zijn de grootste kanshebbers voor de eindzege? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Eneco Tour ontstond in 2005, toen de UCI de ProTour introduceerde. Bij de start van het regelmatigheidsklassement ging de Ronde van Nederland op in de nieuwe etappekoers, die voortaan ook België aan zou doen. Ondanks de nog korte historie van de wedstrijd zijn er wel al twee renners die twee keer wonnen. In 2007 en 2008 won José Ivan Guttierez en in 2009 en 2011 was Edvald Boasson Hagen de beste. Er won nog nooit een Belg en twee jaar geleden was Lars Boom de eerste en enige Nederlander die de Eneco Tour wist te winnen.

Eneco Tour

Vorig jaar was dus Stybar de beste. Mark Renshaw opende nog verrassend met winst in de openingsetappe, door de sprinters voor te blijven. In rit twee en vier was het wel raak voor de spurters, respectievelijk Arnaud Démare en André Greipel wonnen. Rit drie was een prooi voor de latere eindwinnaar Stybar, door in de slotfase weg te rijden en Maximiliano Richeze en Lars Boom te verslaan. Sylvain Chavanel won daarna de tijdrit, waarna Boom de leiderstrui behield die hij na rit vier pakte. In de rit door de Ardennen veroverde een andere Nederlander, Tom Dumoulin, echter de leiding terwijl de etappewinst was voor David Lopez. In de Vlaamse Ardennen was Stybar uiteindelijk de allerbeste met een machtsgreep op de slotdag.

Parcours
Rit 1: Terneuzen – Terneuzen (183,1 km)
De Eneco Tour wordt dit jaar geopend in Zeeuws-Vlaanderen, het meest zuidwestelijke gedeelte van Nederland. Er wordt begonnen met een rit over een volledig vlak parcours en na twee grote lussen door eerst het westen en daarna het oosten van het landsdeel. 183,1 kilometer later is de finish ook weer in de havenstad. In tegenstelling tot de Delta Tour Zeeland van 2013 laat de organisatie alle kasseistroken in dit gebied links liggen, waardoor een massasprint ook bijna onvermijdelijk lijkt. André Greipel lijkt topfavoriet voor de rit, maar met Tom Boonen, Nacer Bouhanni, Luka Mezgec, Bryan Coquard, Sacha Modolo en Danny van Poppel is er concurrentie genoeg voor de Duitser. In Zeeland is het natuurlijk ook altijd uitkijken voor waaiers.

Rit 2: Waalwijk – Vlijmen (175,8 km)
De tweede rit vindt opnieuw plaats in Nederland, dit maal in Brabant. De start wordt gegeven in Waalwijk en na vier rondes ligt de aankomst in Vlijmen, waar oud-winnaar Boom vandaan komt. Opnieuw zijn er weinig hoogtemeters in het parcours, dus in normale omstandigheden zijn er dezelfde kanshebbers als in de rit in Zeeuws-Vlaanderen.

Rit 3: Individuele tijdrit Breda (9,6 km)
De derde rit zal de eerste test zijn voor de renners die een oogje hebben op eventuele eindwinst. Woensdag staat er namelijk een individuele tijdrit op het programma met een lengte van slechts 9.6 kilometer. De rit start in het centrum van Breda op de Claudius Prinsenlaan en na een rit richting het Mastbos is de finish op dezelfde plek als de startlocatie. Met de afwezigheid van wereldkampioen Tony Martin lijkt onze landgenoot Tom Dumoulin de favoriet. Hij kan rekenen op concurrentie van onder meer Fabian Cancellara. Ook andere Nederlanders als Niki Terpstra en Lars Boom zouden het goed moeten doen in deze korte rit tegen de klok.

Rit 4: Koksijde – Ardooie (183,3 km)
Voor rit vier vertrek het peloton naar België. Er wordt gestart aan de kust met een korte plaatselijke ronde in Koksijde, met een tussensprint daarbij. Daarna blijft het vlak tot aan de aankomst in Ardooie. Daar worden twee plaatselijke rondes gereden van ruim veertien kilometer. De sprinters zouden hier weer een laatste gooi kunnen doen naar de dagzege.

Rit 5: Geraardsbergen – Geraardsbergen (162,5 km)

Eneco Tour

De vijfde etappe is de eerste van drie sleuteletappes. Deze wordt verreden in de Vlaamse Ardennen met start en finish in Geraardsbergen. Eerst wordt een grote lus gereden door richting Kluisbergen en terug met onder meer de Kruisberg, de Leberg, de Berendries en de Valkenberg. Daarna volgt nog twee en een halve ronde op een plaatselijk circuit met onder meer driemaal de Muur van Geraardsbergen (met aankomst) en tweemaal de Bosberg. Deze hellingen zijn bekend uit de oude versie van de Ronde van Vlaanderen. De aankomst ligt niet op de top van de Muur, maar op de Vesten. Klassieke renners moeten hier goed uit de voeten komen. Enkele van de kanshebbers zijn Cancellara, Terpstra, Boom, Boonen en Stybar.

Rit 6: Heerlen – Aywaille (173,9 km)

Eneco Tour

De tweede rit van groot belang start in Nederland in Heerlen, weer met een plaatselijke omloop. De ontknoping ligt echter in België. Een plaatselijke ronde die start aan de voet van de Côte de la Redoute moet twee keer beklommen worden met daarin nog drie hellingen. Bij de beklimming van de derde keer Redoute ligt de aankomst halverwege. Hier komen de specialisten in het Ardense werk naar voren. Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet van BMC Racing zouden het hier zeker goed kunnen doen.

Rit 7: Riemst – Sittard-Geleen (183,4 km)

Eneco Tour

De definitieve beslissing vindt ook weer in Nederland plaats. Er wordt nog gestart in Riemst, vlak over de grens bij Maastricht. Maar liefst 22 hellingen moet het peloton overwinnen in de laatste etappe door de lage landen. Op de weg richting Sittard-Geleen liggen onder meer de Loorberg, Camerig, Gulperberg, Eyserbosweg en de Fromberg. Het verdict valt echter op een plaatselijke ronde, de Windraak is uiteindelijk de laatste beklimming voor een vlakke finish in Sittard.

Favorieten

Zdenek Stybar

Door het veelzijdige parcours, aangevuld door de korte tijdrit, lijkt het in deze Eneco Tour opnieuw een strijd te gaan worden tussen de klassieke renners. Daarom prijkt titelverdediger Zdenek Stybar boven aan het lijstje van renners die mee kunnen doen voor winst. De Tsjech heeft al laten zien een echte alleskunner te zijn en op alle terreinen goed uit de voeten te kunnen. Kan hij opnieuw zijn slag slaan? Tevens heeft hij een enorm sterke ploeg mee, onder meer Niki Terpstra en misschien ook wel Tom Boonen kunnen van voren meespelen.

Tom Dumoulin

Vorig jaar weerde Tom Dumoulin zich kranig en liet hij echt zien dat hij naar de wereldtop aan groeien is. De jonge Nederlander moest dit jaar in tijdritten vaak alleen in Tony Martin zijn meerdere erkennen. Pakt hij in Breda de leiderstrui en kan hij deze mee brengen naar zijn eigen Limburg? Philippe Gilbert was nog ziek in de Clasica San Sebastián. Als de Waal voldoende hersteld is dan is hij altijd favoriet in dit soort wedstrijden. BMC Racing kan echter ook nog zijn pijlen richten op de dit jaar erg sterke Greg Van Avermaet.

Lars Boom

Ook Belkin Pro Cycling komt met een sterke ploeg aan de start. Lars Boom zal na ritwinst in de Tour de France misschien ook wel weer een gooi kunnen doen naar de eindzege. Hij kan rekenen op zijn klassieke maatje Sep Vanmarcke en misschien ook wel op de nummer twee van San Sebastián: Bauke Mollema.

Vlaanderen14 Cancellara Vanmarcke Avermaet

Trek Factory Racing heeft met Fabian Cancellara een echte klassiekerspecialist in huis. Daarom is het misschien wel opvallend dat het voor de Zwitser nog maar de eerste keer is dat hij deelneemt aan deze etappekoers. Met de tijdrit in het begin en de rit door de Vlaamse Ardennen heeft hij in elk geval twee etappes die echt in zijn voordeel zijn. De ploeg kan ook nog Stijn Devolder uitspelen. Bij Team Sky kunnen ze ook weer op meer paarden wedden. Geraint Thomas is misschien wel de voornaamste kanshebber bij de ploeg, hij pakte recent nog goud op de Gemenebest Spelen. Maar oud-winnaar Edvald Boasson Hagen mag zeker niet vergeten worden.

Geraint Thomas

Bij Tinkoff-Saxo is Matti Breschel de man van het voorjaar met dienst en wat zou Nederlands kampioen Sebastian Langeveld kunnen bij Garmin-Sharp. Of zou Nick Nuyens nog wat van zijn oude vorm laten zien? Ook etappewinnaar in de Tour Ramunas Navardauskas heeft laten zien in prima vorm te verkeren. Lotto-Belisol staat aan de start met Tim Wellens en Jelle Vanendert. De Belgen kijken wellicht met een schuin oog naar Jurgen Roelandts.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Zdenek Stybar
*** Philippe Gilbert, Tom Dumoulin
** Lars Boom, Fabian Cancellara, Geraint Thomas
* Greg Van Avermaet, Matti Breschel, Edvald Boasson Hagen, Niki Terpstra

Startlijst Eneco Tour 2014

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.