Voorbeschouwing: Etappe 13 Ronde van Spanje
vrijdag 12 september 2008 om 19:01

Voorbeschouwing: Etappe 13 Ronde van Spanje

Morgen staat in de Ronde van Spanje een van de zwaarste ritten op het programma. Na de rustdag moeten de renners er morgen staan, wanneer er wordt geklommen naar de top van de Angliru. De renners starten in San Vicente en komen 209 kilometer aan op de top van de Angliru.

Drie keer eerder werd er gefinishd op de Angliru met drie keer een verschillende winaar. Dit waren José Maria Jiménez, Gilberto Simoni en Roberto Heras als laatste in 2002.

Parcours

De renners starten morgen in San Vicente, waarna de eerste 108 kilometer vrij vlak zijn met slechts een klim van de derde categorie als obstakel. Na 108 kilometer krijgen de renners de eerste klim van de 1e categorie voor de wielen. Als de renners acht kilometer hebben geklommen, volgt er een afdaling van 30 kilometer.

Op 60 kilometer van de streep ligt de tweede klim van de eerste categorie op het programma, na een klim van zeven kilometer volgt er een afdaling tot de laatste dertig kilometer van de etappe waarna het echt losbarst. Dertig kilometer voor de streep ligt de laatste klim van de 1e categorie, na weer zeven kilometer klimmen volgt er een afdaling tot op dertien kilometer van de streep.

Op dertien kilometer van de streep ligt de zwaarste col van de hele Ronde van Spanje op het programma. De renners moeten dan de gevreesde Alto de L’Angliru beklimmen. De Angliru is een klim van bijna dertien kilometer met percentages tot 24%. De eerste zes kilometer van de klim zijn nog vrij makkelijk met een gemiddeld stijgingspercentage van 6%. De laatste zes kilometer zijn echter loeizwaar met een gemiddeld stijgingspercentage van 13%.

Favorieten

Degene die op de Angliru wil winnen zal een echt goede klimmer moeten zijn, dan wordt er toch al gauw gekeken naar mannen als Contador en Valverde. De eerste bewees de afgelopen dagen al dat hij in vorm is en dat hij het klimmen heel goed aan kan. De laatste zal op wraak zinnen na zijn tijdsverlies van gisteren waardoor hij in één keer kansloos werd voor de eindzege.

Daarnast zullen de Nederlanders benieuwd zijn wat Robert Gesink kan op zo’n steile klim. Hij bewees met zijn tweede plek in Parijs-Nice in de etappe naar de Mont-Ventoux dat hij goed kan klimmen, het zal de vraag zijn of hij dit steile werk aan kan. Naast Gesink zijn er nog tal van outsiders die kans maken op een etappezege; mannen zoals Anton, Leipheimer en Mosquera.

Onze Favorieten

**** Alberto Contador
*** Alejandro Valverde, Igor Anton
** Joaquín Rodriquez, Robert Gesink, Levi Leipheimer
* Oliver Zaugg, Daniel Moreno, Carlos Sastre, David Moncoutie

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.