Voorbeschouwing: Etappe 8 Vuelta a España
zaterdag 5 september 2009 om 18:38

Voorbeschouwing: Etappe 8 Vuelta a España

De verschillen die de tijdrit van vandaag heeft voortgebracht in het algemeen klassement zijn nog niet groot. Wellicht komt daar morgen verandering in, wanneer de eerste bergrit wordt verreden. Het is gelijk een lastige met maar liefst acht beklimmingen in totaal, en bovendien ligt de finish op de zwaarste van die acht beklimmingen. Misschien wint morgen wel een Nederlander voor het eerst sinds de Vuelta van 2005 een etappe in een grote ronde.

Etappe 8: Alzira – Alto de Aitana (206 km) 6/9
Inmiddels is de Vuelta al een week onderweg, en het is tijd voor het serieuzere klimwerk. De achtste etappe is niet alleen zwaar omdat het met 206 kilometer de een-na-langste rit is, maar ook omdat er maar liefst acht bergen beklommen moeten worden. Viermaal een berg van de derde categorie, drie van de tweede categorie en als slotstuk wacht de renners de klim naar Alto de Aitana. Deze is ruim 21 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7 %. In 2004 wist Leonardo Piepoli hier de bloemen te pakken.
Profiel

Favorieten
Er zijn nog geen bergritten geweest deze Vuelta dus het bepalen van de favorieten zal niet gemakkelijk zijn. In de eerste bergrit van de Giro was het een veredelde massasprint, in de Tour won de Fransman Brice Feillu een lange ontsnapping. Alejandro Valverde liet in de Ronde van Burgos zien dat het met zijn klimcapaciteiten wel goed zit. De Spanjaard werd vierde in de koninginnenrit en legde bovendien beslag op het eindklassement.

Van wie kan Valverde morgen allemaal tegenstand verwachten? Robert Gesink heeft al vaak in zijn nog korte carrière bewezen dat hij tot één van de beste klimmers van het peloton behoort. Het ontbeert de Varsevelder echter wel aan eindsprint, hij zal dus een sprint met een klein groepje moeten ontlopen. En dan is er ook altijd nog de Australiër Cadel Evans, die zich in deze Vuelta wil revancheren op een mislukte Tour.

Evans is helemaal geen slechte klimmer. In de Dauphiné en de Ronde van het Baskenland reed hij met de beste mee omhoog, het wilde alleen niet vlotten in de Tour de France. Dan is er ook nog de Spanjaard Samuel Sanchez, die vandaag de beste tijdrit reed van de klassementsmannen. Vorig jaar werd hij nog zesde in de Tour de France, die hij dit jaar oversloeg, en dan moet je wel kunnen klimmen.

Saxo Bank rijdt deze Ronde van Spanje ook mee met een sterk blok. Jakob Fuglsang, Andy Schleck en Frank Schleck in één team hebben is toch wel een luxe. Fuglsang bewees zich in de Dauphiné, de gebroeders Schleck in de Ronde van Frankrijk. De vraag is alleen hoe erg de gebroeders Schleck zich willen laten zien, zij zeggen zelf in Spanje te zijn om zich voor te bereiden op het WK. Outsiders voor morgen zijn: Joaquim Rodriguez, Tom Danielson, Igor Anton, Ivan Basso en Sylvester Szmyd.

Mijn favorieten
**** Alejandro Valverde
*** Robert Gesink, Cadel Evans
** Ivan Basso, Jakob Fuglsang, Samuel Sanchez
* Tom Danielson, Joaquim Rodriguez, Igor Anton, Gebroeders Schleck

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.