Voorbeschouwing: Giro del Veneto 2010
vrijdag 27 augustus 2010 om 20:19

Voorbeschouwing: Giro del Veneto 2010

Op de dag dat in Sevilla de Vuelta a España van start gaat, is een ander peloton al heel wat vroeger vertrokken. Zaterdag 28 augustus om 11.00 uur gaat een grotendeels Italiaans peloton vanuit de straten van Padova op weg naar Castelfranco Veneto voor de 82e editie van de Giro del Veneto. WielerFlits blikt vooruit op de Italiaanse 1.HC-koers.

Historie
81 keer eerder werd de Giro del Veneto dus al verreden. De niet-Italiaanse winnaars zijn echter op één hand te tellen. Angelino Soler uit Spanje was in 1962 de eerste, later gevolgd door de Belg Roger de Vlaeminck (1974), de Zwitser Roland Salm (1975), de Deen Jesper Worre (1983) en de Oostenrijker Gerhard Zadrobilek (1987). Sindsdien was het Italië boven in de Noordoostelijke provincie.

Met vier overwinningen in totaal is Constante Girardengo de recordhouder. Hij deed dat ook nog eens op een rij, van 1923 tot en met 1926. Davide Rebellin was 75 jaar later hard op weg om mede-recordhouder te worden, maar het lukte hem niet om in 2001 zijn vierde editie te winnen. Op het palmares van de eendagswedstrijd staan ook de illustere namen van Alfredo Binda, Fausto Coppi en Fiorenzo Magni.

Filippo Pozzato was vorig jaar het snelste. De Italiaans kampioen van Katusha won de sprint van een kopgroep van vier. Landgenoot Carlo Scognamoglio werd tweede, voor Luca Paolini en Alessandro Proni (ISD). Op 18 seconden won de Rus Pavel Brutt de pelotonsprint.

Parcours
Vanuit Padova (of Padua) wordt er naar Tencarola gereden, waar de officiële start plaatsvindt. De eerstvolgende zeventig kilometers zijn vervolgens grotendeels vlak. Vervolgens komt men aan bij de Mercato Vecchio, een bergje dat twaalf keer verreden wordt doordat het peloton steeds hetzelfde stukje parcours moet afleggen.

Plaatje

Na de laatste afdaling is het nog 30 kilometer naar de finish, waarvoor eerst weer een stuk parcours moet worden afgelegd dat eerder in tegenovergestelde richting was verreden. Dan komen de renners echter aan in Castelfranco Veneto, waar na 198 kilometers in totaal een vlakke finish wacht.

Plaatje

Deelnemers
Hoewel de koers van 1.HC-niveau is, zijn er toch maar drie ProTour-ploegen aanwezig. Dit komt natuurlijk ook doordat veel teams tegelijkertijd negen mannen moeten afvaardigen voor de Vuelta. Zo is titelverdediger Filippo Pozzato er niet bij, omdat hij in Sevilla van start gaat met zijn team Katusha.

Liquigas en Lampre zijn het als enige twee Italiaanse ProTour-teams aan hun stand verplicht om een serieuze gooi naar de zege te doen. Eerstgenoemde ploeg neemt daarvoor Peter Sagan mee, terwijl Brian Vandborg de man in vorm is. Lampre heeft met Damiano Cunego, Francesco Gavazzi en Mirco Lorenzetto op papier een grotere kans op de zege.

Martijn Maaskant is de enige Nederlander in koers; hij doet mee met Garmin. Waarschijnlijk zal Daniel Martin de belangrijkste man voor de Amerikaanse ploeg worden, hij won namelijk even geleden ook al de vergelijkbare Tre Valli Varesine. Ryder Hesjedal kan gezien worden als zijn adjudant.

Naast deze drie ploegen is er echter nog een sterk equipe, dat we dit jaar voor het eerst tijdens een regulier koers samen zien. Italiaans bondscoach Paolo Bettini neemt namelijk tien renners mee, waarvan Alessandro Ballan, Marco Marcato en Mauro Santambrogio de belangrijkste namen zijn.

Er doen ook heel wat Italiaanse ProContinentale teams mee aan de eendagskoers. Acqua & Sapone heeft Stefano Garzelli en Luca Paolini opgesteld, Androni Giocattoli doet het met Francesco Ginanni, Leonardo Bertagnolli en Michele Scarponi. Giovanni Visconti en Patrik Sinkewitz staan op de lijst van ISD-Neri, waar runner-up van vorig jaar Carlo Scognamiglio nu voor rijdt.

Domenico Pozzovivo is kopman van Colnago, terwijl oud-ploegmaat Emanuele Sella nu bij CarmioOro rijdt. Daar vinden we ook Jure Kocjan, een gevaarlijke pion. De Rosa heeft als speerpunt de jonge Damiano Caruso. Pasquale Muto en Przemyslaw Niemiec zijn de namen om op te letten bij Miche en Daniele Callegarin mag als de sterkste gezien worden bij CDC Cavaliere.

En dan doen er nog zeven teams mee uit evenzoveel verschillende landen. Bij Vorarlberg-Corratec (Oostenrijk), Zheroquadro Radzenska (Kroatië), Price-Custom Bikes (Zwitserland), Tecnofilm-Betonexpressz 2000 (Bulgarije), Amore e Vita-Conad (Oekraïne), Kalev Chocolate Team (Estland) en Team Nippo (Japan) zal de winnaar echter waarschijnlijk niet rondrijden.

Deelnemerslijst (officieus)

Favorieten van WielerFlits

**** Giovanni Visconti
*** Francesco Ginanni, Daniel Martin
** Luca Paolini, Francesco Gavazzi, Damiano Cunego
* Mauro Santambrogio, Peter Sagan, Leonardo Bertagnolli, Domenico Pozzovivo

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.