Voorbeschouwing: Memorial Rik Van Steenbergen 2022 – Duel tussen Groenewegen en Merlier?

Voorbeschouwing: Memorial Rik Van Steenbergen 2022 – Duel tussen Groenewegen en Merlier?

Foto: Cor Vos

zondag 9 oktober 2022 om 08:15

Na twee jaar afwezigheid staat de Memorial Rik van Steenbergen eindelijk weer op de kalender. Met Mark Cavendish, Dylan Groenewegen en Tim Merlier aan de start, belooft het een heus sprintersfestival te worden. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Memorial Rik Van Steenbergen werd voor het eerst georganiseerd in 1991, toen nog door de lokale Aartselaarse wielerclub. Aartselaar was met start en aankomst van deze eendagskoers het hart van de Memorial Rik Van Steenbergen. Voor het verdere verloop van de wedstrijd bleven de renners voornamelijk binnen de provincie Antwerpen. Ex-Amstel Gold Race-winnaar Olaf Ludwig was een mooie eerste laureaat.

De Memorial Rik van Steenbergen werkte in de beginjaren als een rode lap op een stier voor sprintkanonnen. Zo vinden we onder andere grote namen als Mario Cipollini, Djamolidine Abduzhaparov, Tom Steels en zelfs Tom Boonen terug op de erelijst.

In 2013 kregen de organisatoren het financiële plaatje niet meer rond, waardoor ze zich genoodzaakt zagen om een sabbatjaar te houden. Toen het jaar nadien die situatie zich helaas herhaalde, werd de stekker er definitief uitgetrokken. Het doek viel over de Memorial Rik van Steenbergen.

Van Hummel was Greipel te snel af in 2011 – foto: Cor Vos

Het was Ben Simons van de Karakterkoersen Schaal Sels, Antwerp Port Epic en Sluitingsprijs Putte-Kapellen die de Memorial in 2019 heropviste. Hij zette zijn schouders onder dit project en maakte van de Memorial een volledig nieuwe koers, die wel nog steeds georganiseerd wordt als eerbetoon aan drievoudig wereldkampioen Rik van Steenbergen. De wedstrijd gaat nu voornamelijk door de Antwerpse Kempen en vindt zijn aankomst in Van Steenbergens geboortedorp Arendonk.

De voorbije twee jaar stond de Memorial Rik Van Steenbergen niet op het programma vanwege de coronamaatregelen, die een groots volksfeest niet mogelijk maakten.

Laatste tien winnaars Memorial Rik Van Steenbergen
2019: flag-be Dries De Bondt
2012: flag-nl Theo Bos
2011: flag-nl Kenny van Hummel
2010: flag-be Michael Van Staeyen
2009: flag-be Niko Eeckhout
2008: flag-be Gert Steegmans
2007: flag-be Greg Van Avermaet
2006: flag-be Niko Eeckhout
2005: flag-fr Jean-Patrik Nazon
2004: flag-be Tom Boonen


Vorige editie

Eén langgerekte dominantie van Corendon-Circus, zo kan je de Memorial Van Steenbergen in 2019 het best omschrijven. De equipe stond weliswaar aan de start met Belgisch kampioen Tim Merlier, maar toch koos men ervoor om niet voor om alles op de sprinter te zetten. Met maar liefst drie renners (Jimmy Janssens, Dries De Bondt en Philipp Walsleben) ging Corendon-Circus in de vlucht, aan de zijde van Piotr Havik, Coen Vermeltfoort, Oscar Riesebeek en David Boucher.

Zij pakten een voorsprong van drie minuten op een peloton waar Wallonie-Bruxelles en Wanty-Gobert het tempo bepaalden. WorldTeams waren immers niet aan de start verschenen. Voor deze ploegen was het meteen alle hens aan dek, maar veel tijd snoepten zij niet van de voorsprong af. Op een van de kasseienstroken werkte een groep van zestien renners zich los in de achtervolging. Op veertig kilometer van de kwamen ze op twee minuten van de kop.

Corendon-Circus probeerde het ploegspel vooraan uit te spelen. Dat zorgde enkel voor het lossen van Boucher en Vermeltfoort, maar ook haar eigen pion Walsleben moest passen. Hierdoor bleven De Bondt, Janssens, Havik en Riesebeek over aan kop.

Dries De Bondt won in 2019 – foto: Cor Vos

Achter de vier koplopers was er een samensmelting tussen twee achtervolgende groepen, met daarbij ook klassementsleider Baptiste Planckaert. Bij het ingaan van de slotronde rondom Arendonk liep de achtervolging echter stuk, waarna slag om slinger aangevallen werd. Dit kwam de jacht op de koplopers niet ten goede, waardoor een viertal voor de zege zou gaan strijden.

Op anderhalve kilometer van de meet probeerde De Bondt weg te sluipen, maar Havik had dat door. Een tweede versnelling van De Bondt had wel geluk. Ploegmaat Janssens kon wachten en de tweede plek pakken, nipt voor Havik. Omdat Baptiste Planckaert in de achtervolging een ereplaats behaalde, trok hij aan het langste eind in het klassement van de Bingoal Cycling Cup.

Voor Corendon-Circus was het groot feest. Naast de eerste en de tweede plek, sprintte Tim Merlier ook nog naar de vijfde plaats. Dat levert de Belgische ProContinentale ploeg heel veel UCI-punten op in de Europe Tour, wat hen verzekerde van de wildcards in de grote wedstrijden voor 2020.

Uitslag Memorial Rik Van Steenbergen 2019
1. flag-be Dries De Bondt (Corendon-Circus)
2. flag-be Jimmy Janssens (Corendon-Circus) op 4s
3. flag-nl Piotr Havik (BEAT Cycling) in z.t.
4. flag-nl Oscar Riesebeek (Roompot-Charles)
5. flag-be Tim Merlier (Corendon-Circus) op 39s


Parcours

Zoals gezegd draait alles in deze Memorial Rik Van Steenbergen voornamelijk rond Van Steenbergens geboortedorp Arendonk. Voor het eerst ligt ook de start in Arendonk zelf, waarna de renners de hele dag op Kempens grondgebied blijven rijden. Het terrein is bijgevolg biljartvlak.

Om te beginnen ligt een lus van 63,5 kilometer te wachten, die de renners door Retie, Dessel – bekend van het metalfestival Graspop, Kasterlee, Oud-Turnhout en Ravels leidt. Met nog 111,8 kilometer te rijden komen ze weer door in Arendonk, waarna de grote lus wéér op de planning staat.

In de laatste vijftig kilometer blijft de wedstrijd alleen nog maar op grondgebied Arendonk voor vier lokale ronden van 11,9 kilometer. In het dorpscentrum van Arendonk is het wel wat bochtig, maar in het algemeen moeten de renners zich niet aan veel hindernissen verwachten. De aankomst ligt op de Kloosterbaan, ter hoogte van het Sint-Claracollege.

Sprinters staan dus centraal, maar vooral ook de Kempense identiteit van deze wedstrijd. De organisatie gaat er prat op dat in deze regio op de kleinste oppervlakte, de meeste UCI-wereldtitelhouders (Jurgen Van den Broeck, Erwin Vervecken, Sanne Cant, Wout van Aert, Tom Boonen, Rik Van Steenbergen en Rik Van Looy) hun roots hebben.

Zondag 8 oktober, Memorial Rik Van Steenbergen (175 km)
Start: 13.00 uur
Finish: tussen 16.42 en 17.03 uur

Volledige parcoursinformatie


Favorieten

Een wedstrijd organiseren op de dag van Parijs-Tours en een dag na de Ronde van Lombardije is geen cadeau. Toch mag de organisatie tevreden zijn. Er tekenen nu – in tegenstelling tot drie jaar geleden – vier WorldTeams present. De sprinters hebben begrepen dat ze hier een ultieme kans op een overwinning hebben en zijn dan ook talrijk aanwezig.

Dylan Groenewegen won voor het laatst in de Tour – foto: Cor Vos

Denk aan Dylan Groenewegen, die voor BikeExchange dit najaar veel in Belgische en Franse 1.1-wedstrijden wordt ingezet. Groenewegen kwam sinds zijn ritwinst in de Tour niet meer aan winnen toe, vaak bleef hij steken op een dichte ereplaats na mannen als Jakobsen, Philipsen of De Lie. Die zijn er hier niet bij, wat de weg voor Groenewegen open kan leggen. Voor de UCI-punten moet hij het niet meer doen, want BikeExchange vertoeft nu buiten de gevarenzone.

Voor Mark Cavendish wordt het zijn laatste wedstrijd in het truitje van Quick-Step – Alpha Vinyl. Althans, daar lijkt het op dit moment op. De Brit werd al gelinkt aan onder andere B&B Hotels en EF Education First, maar niets lijkt zeer concreet. Wat zijn sprintersbenen betreft, die zijn op dit moment ver zoek. Het is al van begin juni in de Heistse Pijl geleden dat Cav zich nog eens op het podium knokte in een sprint, maar op dit biljartvlakke parcours moet er toch iets mogelijk zijn.

Ook bij Tim Merlier verliep het de afgelopen weken niet van een leien dakje. De Belgische kampioen was sterk in het voorjaar, maar kon in de Vuelta niet overtuigen met een ritzege. Wel was hij nog de beste in het Herfstcriterium van Oostrozebeke, waarna hij stelde dat het seizoen voor hem nog lang niet voorbij moet zijn. Merlier zit dus nog steeds met de nodige motivatie: cruciaal in deze fase van het seizoen.

Merlier kon in de Vuelta niet overtuigen – foto: Cor Vos

Bij de overige WorldTeams, Cofidis en Lotto Soudal, geen grote kandidaten voor de winst. Caleb Ewan zou hier oorspronkelijk starten, maar is nog niet hersteld van ziekte en beëindigt vroegtijdig zijn seizoen. Daarom kijkt de ploeg nu naar Cedric Beullens. Cofidis moet het doen met Piet Allegaert. Een ijzersterk renner met een sprint in de benen, maar ook niet de man die Cavendish, Groenewegen en Merlier erop legt in een vlakke spurt.

Timothy Dupont is altijd goed in najaarswedstrijden en zal namens Bingoal Pauwels Sauces WB allicht zijn kans mogen gaan. Op een goede dag kan Dupont de allersnelsten aan. Dat bewees hij halverwege dit seizoen in de ZLM Tour, waar hij Olav Kooij, Elia Viviani en… Arvid de Kleijn naar de dichtste ereplaatsen verwees. Die laatste is er ook in de Memorial bij, namens de troepen van Human Powered Health. Zijn laatste zege dateert van de Vierdaagse van Duinkerke.

Ook Arne Marit is een interessante naam op de deelnemerslijst. Na een veelbelovend eerste profjaar in 2021, was 2022 lang een aaneenschakeling van pech voor de Vollezelenaar. Vorige zomer mocht hij in de kermiskoers van Westrozebeke nog eens proeven van een zege, maar vermoedelijk kijkt de kopman van Sport Vlaanderen-Baloise ook al uit naar een frisse start volgend seizoen. Dan trekt hij namelijk samen met ploegmaat Rune Herregodts naar het WorldTeam van Intermarché-Wanty-Gobert.

Doorbreekt Arne Marit de pech? – foto: Cor Vos

Andere outsiders, in dit behoorlijk kleine deelnemersveld? Dan kijken we naar Daniel McLay (Arkea-Samsic) – die op een goede dag kan verrassen, Coen Vermeltfoort (VolkerWessels) – in het naburige Herentals recent winnaar van de GP Rik Van Looy, Davide Bomboi (Team Elevate), Joren Bloem (ABLOC CT) en Milan Menten (Bingoal Pauwels Sauces WB).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Dylan Groenewegen
*** Mark Cavendish, Tim Merlier
** Timothy Dupont, Arvid de Kleijn, Arne Marit
* Cedric Beullens, Daniel McLay, Piet Allegaert, Coen Vermeltfoort

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en tv

De regionale televisiezender RTV Kempen zendt de Memorial zondag live uit vanaf 14.30 uur. De zender voorziet ook een livestream.

De temperatuur kan zondag in Arendonk oplopen tot 18 graden Celsius. Volgens Weeronline blijft het ook de hele namiddag droog en blaast de wind aan een kracht van drie Beaufort vanuit het zuidwesten.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone