Voorbeschouwing: Nokere Koerse 2019
Mathieu van der Poel - foto: Tour of Antalya
woensdag 20 maart 2019 om 07:00

Voorbeschouwing: Nokere Koerse 2019

Danilith Nokere Koerse (1.HC) geldt dit jaar als de grote entree van Mathieu van der Poel in het klassieke voorjaar. Het Nederlandse supertalent krijgt woensdag 20 maart fikse concurrentie van maar liefst negen WorldTour-ploegen, waaronder het sterk blok van Deceuninck-Quick-Step, dat met Remco Evenepoel die andere publiekstrekker afvaardigt. In tegenstelling tot de voorbije jaren rekent de organisatie niet meer op een massasprint. In de laatste lokale ronden vinden we maar liefst acht kasseistroken, en dus kunnen we ons opmaken voor een nieuw spektakelstuk. WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Nokere Koerse is een echte traditiekoers, die het leven vond in 1944. De wedstrijd ging destijds nog door onder de naam Grote Prijs Jules Lowie, genoemd naar de Nokerse wielrenner die onder andere Parijs-Nice op zijn palmares heeft pronken. Met wereldkampioen Marcel Kint kreeg de organisatie destijds de gedroomde winnaar, een jaar later werd wielerlegende Briek Schotte de opvolger van Kint.

De goede trein was dus meteen vertrokken, tot er in 1962 onenigheid ontstond in het bestuur van de organiserende sportvereniging ’t Levende Sport. Hervormingen drongen zich op en dus zou Nokere Sport voortaan de belangen van deze wedstrijd behartigen, met Nokere Koerse als nieuwe naam. Onder deze organisatie groeide Nokere Koerse uit tot een semiklassieker en een begrip in de wielerwereld. Namen als Walter Godefroot, Herman Van Springel, Freddie Maertens en Gerrie Knetemann werden bijgeschreven op de erelijst, maar het duurde tot en met 1999 vooraleer Nokere Koerse een officiële UCI-koers werd. Het is ook in die periode dat de bescheiden Hendrik Van Dijck zich liefst driemaal op de erelijst zette, een record.

Laatste tien winnaars
2018: flag-nl Fabio Jakobsen
2017: flag-fr Nacer Bouhanni
2016: flag-be Timothy Dupont
2015: flag-be Kris Boeckmans
2014: flag-be Kenny Dehaes
2013: afgelast
2012: flag-it Francesco Chicchi
2011: flag-be Gert Steegmans
2010: flag-be Jens Keukeleire
2009: flag-au Graeme Brown

Fabio Jakobsen – foto: Luc Claessen

De afgelopen twee decennia ontpopte Nokere Koerse – tegenwoordig met naamsponsor Danilith – zich meer en meer tot een sprinterskoers, weliswaar steeds met een lastige aankomst op Nokereberg. En juist van dat etiket wil men in Nokere graag af. Toch kreeg het met Fabio Jakobsen vorig jaar nog een speer uit het sterrenensemble van Quick-Step op de erelijst.

Top-5 vorig jaar
1. flag-nl Fabio Jakobsen (Quick-Step Floors) in 4u32m56s
2. flag-be Amaury Capiot (Sport Vlaanderen-Baloise) z.t.
3. flag-fr Hugo Hofstetter (Cofidis) z.t.
4. flag-be Roy Jans (Cibel-Cebon) z.t.
5. flag-gb Andrew Fenn (Aqua Blue Sport) z.t.


Parcours

De organisatie deed de afgelopen jaren dan ook meermaals inspanningen om de wedstrijd zwaarder te maken door extra kasseistroken toe te voegen aan de lokale ronden. Maar dit jaar is het écht menens voor de ploeg van koersdirecteur Rony De Sloovere.

De startplaats blijft ten opzichte van de voorbije jaren nog ongewijzigd. Die ligt al sinds 2015 in Deinze, een echte wielergemeente waar tevens het startschot van Gent-Wevelgem al enkele jaren wordt gegeven. Daarna gaat het al snel richting Vlaamse Ardennen, waar het terrein iets heuvelachtiger is. Desondanks krijgen de renners nooit echte scherprechters die we kennen uit de Ronde van Vlaanderen en consorten voor de wielen geschoven. Na 29 kilometer is de Tiegemberg de eerste helling van de dag. Tijdens de lus door de Vlaamse Ardennen passeren de renners ook al een eerste keer langs de hindernissen die later in de wedstrijd bepalend moeten zijn, zoals Nokereberg, de Herlegemstraat, de Kouterstraat en de Huisepontweg. Na 82,5 kilometer betreden de renners in Nokere, deelgemeente van Kruishoutem, het lokale circuit.

Dat lokale circuit is tweeledig. Eerst en vooral moeten er drie rondjes van 14,2 kilometer afgewerkt worden met telkens de kasseien van de Herlegemstraat en Nokereberg als voornaamste scherprechters. Dit is nog een redelijk mild rondje, vergeleken met het vervolg.

In de laatste twee rondes van 34,4 kilometer zijn immers maar liefst acht kasseistroken opgenomen. De Herlegemstraat ligt wellicht te ver van de finish om voor verschillen te zorgen, maar aan het einde van de ronde volgen de stroken elkaar toch in sneltempo op. Te beginnen met de Lange Aststraat en aansluitend de Kloosterstraat, telkens op tien kilometer van de finish. Daarna volgen snel de kasseien van de Lededorp – de woonplaats van Johan Museeuw, de Huisepontweg en aansluitend die van Wannegem-Dorp. Via de Kouterstraat gaat het ten slotte weer in een licht dalende lijn van vier kilometer naar de aankomst, die traditioneel bovenop Nokereberg ligt. Daar kan nog een beetje gereorganiseerd worden, maar de organisatoren gaven al mee dat ze dit jaar in ieder geval niet op een groepssprint rekenen in Nokere.

Start: 12.40 uur
Finish: tussen 16.55 en 17.27 uur

Parcoursinformatie 2019


Favorieten

Met negen WorldTour-ploegen aan het vertrek kan Nokere Koerse dit jaar rekenen op haar beste deelnemersveld ooit. Uiteraard zijn de Belgische WorldTour-teams Deceuninck-Quick-Step en Lotto Soudal present, maar de organisatie wist ook BORA-hansgrohe, CCC, Katusha-Alpecin, Sky, Sunweb, UAE Emirates en Trek-Segafredo te overtuigen om deze Oost-Vlaamse semiklassieker mee te pikken.

Het klinkt misschien vreemd om een ProContinentaal renner die tot de jaarwisseling zelfs nog op continentaal niveau reed de meeste kansen toe te dichten, maar Mathieu van der Poel is dan ook geen gewoon renner. Het supertalent begint in Nokere pas aan zijn eerste Vlaamse voorjaarscampagne ooit, maar niemand twijfelt eraan dat hij ook hier meteen voor de overwinning zal meespelen. Een volledig veldritseizoen én de Ronde van Antalya in de benen lijkt misschien niet de ideale voorbereiding op een Vlaams voorjaar, maar Van der Poel kennende zal hij er staan. Nokere Koerse kent bovendien een parcours dat op het lijf van de Nederlandse kampioen geschreven is. Of er nu een klein groepje kan wegglippen op de kasseien of er wordt gesprint, Van der Poel zal present zijn.

Mathieu van der Poel – foto: Ronde van Antalya

Dan zal hij wel moeten optornen tegen het blok van Deceuninck-Quick-Step, dat dit jaar op Belgische bodem nog niet verloor. Zowel in Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne als Le Samyn trok de blauwe brigade het laken naar zich toe, en die zegereeks zullen ze in Nokere ongetwijfeld willen voortzetten. De troepen van Patrick Lefevere hebben ook in Nokere meerdere ijzers in het vuur. Mocht de wedstrijd, zoals de organisatoren verwachten, wel degelijk openbreken op de kasseien, dan is Florian Sénéchal de man die het moet gaan doen. Sénéchal is een sterke beer die recent nog Le Samyn won en daar op de kasseien geen moeite had om bijvoorbeeld Niki Terpstra te volgen. Gaan we dan toch sprinten, dan is de razendsnelle Alvaro Hodeg iemand om rekening mee te houden. Aan inhoud zeker geen gebrek bij Hodeg, die al lastige ritten in Catalonië won. Maar kan hij ook deze kasseien aan?

Verder is het kijken naar rappe mannen die durven koersen. Jasper Philipsen is daar, als kopman van UAE Emirates, zeker eentje van. Vorig jaar was hij als 20-jarig broekje al één van de renners die de koers openbrak en dat verzilverde met een knappe top 15-plaats. Intussen heeft Philipsen bakken ervaring opgedaan én de stap naar het WorldTour-niveau gezet. In de luwte van Fernando Gaviria en Alexander Kristoff krijgt hij alle ruimte om te groeien in wedstrijden als deze, al wist hij in de Tour Down Under ook al op WorldTour-niveau zijn handen in de lucht te steken. Als je Philipsen ziet rijden, is de vergelijking met Tom Boonen is nooit ver weg, maar geef de Kempenaar vooral tijd. In Nokere zou hij alvast een volgende stap in zijn ontwikkeling kunnen zetten, door een semiklassieker te winnen.

Jasper Philipsen – Cor Vos

Pascal Ackermann is intrinsiek allicht de snelste man aan het vertrek, maar de vraag is of hij een lastige finale als deze aankan. De sprinter van BORA-hansgrohe was ook vorig seizoen al van de partij in Nokere en eindigde toen als allerlaatste van de 28-koppige groep die voor de overwinning sprintte. Maar dan moest de grote doorbraak van Ackermann er nog aankomen. Vanaf de Ronde van Romandië begon hij aan een indrukwekkende zegereeks, die hem heel wat extra vertrouwen en ervaring opleverde. We onderschatten Ackermann dus zeker niet, maar op Vlaamse bodem moet hij het nog altijd bewijzen. Dat geldt ook voor zijn landgenoot Max Walscheid, de uitgesproken kopman van Team Sunweb én in vorm.

Jens Debusschere krijgt woensdag een mooie opportuniteit om zijn eerste zege in het tricot van Katusha-Alpecin te boeken. De voormalige Belgische kampioen weet wat het is om een lastige voorfinale te overleven en dan nog te sprinten voor de overwinning, zo bewees hij met winst in Dwars door Vlaanderen van 2016. Dat is meteen ook de laatste eendagswedstrijd die Debusschere op zijn naam kon schrijven, maar we moeten meegeven dat de West-Vlaming de afgelopen jaren in veel voorjaarswedstrijden ook vaak op cruciale momenten met pech af te rekenen kreeg. Kan hij dat ditmaal vermijden, dan is hij een niet te onderschatten kandidaat-winnaar. Met name dat sprintje bergop moet hem als gegoten liggen. Eenzelfde type renner is Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles), recent nog ijzersterk in Le Samyn. Dit werd toen niet beloond met een goede uitslag, nu dan wél?

Owain Doull wordt tweede in Kuurne – foto: Cor Vos

Andere snelle mannen die we in de gaten houden zijn Adam Blythe (Lotto Soudal), Matteo Moschetti (Trek-Segafredo), Juan José Lobato (Nippo-Vini Fantini), Jonas Van Genechten (Vital Concept-B&B Hotels), ex-winnaars Kenny Dehaes (Wallonie-Bruxelles) en Timothy Dupont (Wanty-Gobert) en ten slotte Amaury Capiot (Sport-Vlaanderen-Baloise) en Hugo Hofstetter (Cofidis), die vorig jaar respectievelijk als tweede en derde over de finish kwamen na winnaar Fabio Jakobsen. Ook ex-laureaat Nacer Bouhanni is namens Cofidis in laatste instantie aan de deelnemerslijst toegevoegd, bij wijze van test voor Milaan San Remo. Benieuwd hoe de vlugge Fransman de extra kasseien verteert.

Maar we verwachten toch vooral een open wedstrijd waarin er écht gekoerst zal worden. De naam van Owain Doull mag daarom niet op ons lijstje ontbreken. Doull kroonde zich twee weken terug tot één van de revelaties van het openingsweekend met een ijzersterke Omloop Het Nieuwsblad in dienst van de ploeg én een tweede plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne. De 25-jarige Doull beschikt dus ook nog eens over een snel stel benen, al heeft hij bij Team Sky met Kristoffer Halvorsen nog een snelle jongen achter de hand. Roompot-Charles en Direct Energie zijn met hun sprinters Boy van Poppel en Thomas Boudat ook allesbehalve zeker van winst bij een eventuele groepssprint en zullen dus ook koers moeten maken. Wie kan dat beter dan ex-wereldkampioen veldrijden Lars Boom, recent nog vierde in Le Samyn, en Pim Ligthart, nog recenter winnaar van een lastige Ronde van Drenthe.


Favorieten volgens WielerFlits

**** Mathieu van der Poel
*** Florian Sénéchal, Jasper Philipsen
** Pascal Ackermann, Jens Debusschere, Owain Doull
* Alvaro Hodeg, Nacer Bouhanni, Baptiste Planckaert, Pim Ligthart

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


TV

Sporza brengt de wedstrijd woensdag vanaf 15.15 uur live op de buis, met commentaar van Renaat Schotte en José De Cauwer. Ook Eurosport is vanaf dat tijdstip van de partij.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.