Voorbeschouwing: Parijs-Roubaix 2010, de favorieten
zaterdag 10 april 2010 om 20:09

Voorbeschouwing: Parijs-Roubaix 2010, de favorieten

Een week na de Ronde van Vlaanderen staat er op 11 april opnieuw een monument op het programma. Dan wordt er namelijk Parijs-Roubaix verreden over moeilijke lastige kilometers met maar liefst 52,9 kilometer over kasseien.

‘Roubaix’ kan komende zondag een geheel verschillend karakter krijgen. Als de weersomstandigheden goed zijn, waar het naar uit ziet, kan het heel erg stoffig worden. Gaat het regenen, dan kan de modder roet in het eten gooien. De kasseien liggen er echter altijd. In deel drie bespreekt Wielerflits de favorieten voor aankomende zondag.

De topfavorieten van deze wedstrijd zijn ongetwijfeld dezelfde als de favorieten van afgelopen zondag in de Ronde van Vlaanderen. Fabian Cancellara en Tom Boonen kunnen beiden iets bijzonders doen door deze wedstrijd te winnen. Cancellara kan als tweede Zwitser de dubbel van Vlaanderen en Roubaix pakken. Tom Boonen kan mederecordhouder worden door de wedstrijd voor de vierde keer op zijn naam te schrijven. Het kan dan ook niet anders dat deze twee mannen als de ‘superfavorieten’ gezien worden. Bij Cancellara is de moraal erg hoog en ook heeft hij het voordeel ten opzichte van Boonen dat hij een erg sterke ploegmaat mee heeft. Matti Breschel had materiaalpech in de Ronde, maar zal nu veel goed willen maken in Parijs-Roubaix. Boonen heeft dan wel Stijn Devolder in de ploeg zitten, maar zijn ploeg Quick-Step stelt dit Vlaamse voorjaar toch een beetje teleur.

Na deze twee is nu ook opnieuw Filippo Pozzato er weer bij. Vorige week moest hij nog verstek geven door een in de Driedaagse van de Pannen opgelopen ziekte. Nu is de Italiaanse kampioen weer aan het vertrek. Het is natuurlijk wel de vraag af de renner van Katusha genoeg hersteld is. Als hij de vorm van voor de Ronde van Vlaanderen opnieuw kan oppakken is hij de grote uitdager voor Boonen en Cancellara.

Juan Antonio Flecha begon dit voorjaar ontzettend sterk met eindelijk een overwinning. Tijdens de Omloop Het Nieuwsblad was de renner van Team Sky de beste van allemaal. Daarna was het echter wisselvallig. In de E3-Prijs was hij als enige mee met Fabian Cancellara en Tom Boonen, maar was hij toch duidelijk de mindere van zijn twee medevluchters. In de Ronde van Vlaanderen zette hij lange tijd zijn ploeg op kop, maar kwam hij er in de finale niet aan te pas en eindigde hij pas op een verre ereplaats.

Vorig jaar waren Thor Hushovd, Leif Hoste en Johan Vansummeren bij de besten van het peloton. Hushovd was hiervan de sterkste, maar dit seizoen heeft de Noor veel last gehad van blessures en is hij nog niet in de vorm van de afgelopen jaren. Vansummeren is dit jaar nog wat onzichtbaar, maar is wel vaker goed in Roubaix. Hoste liet vorige week voor het eerst dit seizoen iets zien daar halverwege de koers mee te gaan met de grote favorieten. Voor de renner van Omega Pharma-Lotto is Parijs-Roubaix echter de belangrijkste koers van het jaar.

Mannen in vorm de laatste weken zijn Björn Leukemans, Bernhard Eisel, David Millar en George Hincapie. De vier zijn absoluut geen topfavoriet voor de eindzege, maar kunnen zeker als de grote mannen naar elkaar gaan kijken voor een topklassering gaan.

De Nederlanders
De Nederlanders waar komende zondag voornamelijk naar gekeken zal worden zijn Sebastian Langeveld en Lars Boom. Langeveld was goed in Vlaanderen, maar niet goed genoeg op de klimmetjes. Zou de Rabobank-kopman het op het vlakke parcours in Noord-Frankrijk beter kunnen doen. Boom kon in de Ronde van Vlaanderen 210 kilometer mee met de besten van het veld, maar moest de laatste vijftig kilometer laten lopen. De voormalige veldrijder is tot nu toe wel erg sterk geweest op kasseistroken. Het is alleen hopen dat hij de volledige afstand vol kan maken.

Eén van de oud-winnaars die aan de start komt is echter ook nog een Nederlander. Servais Knaven (Milram) kan zondag voor de zestiende keer de vélodrome in Roubaix halen en kan daarmee mederecordhouder worden met aantal finishes in de Hel van het Noorden. Martijn Maaskant was de laatste Nederlander die sterk presteerde in de wedstrijd. Twee jaar terug eindigde de renner van Garmin bij zijn debuut als vierde. Dit jaar is hij echter nog niet in vorm geweest.

Een andere renner om naar te kijken is Niki Terpstra, wellicht zal de ploeggenoot van Knaven vroeg ten aanval trekken. Een andere bijzondere deelname komt er van Theo Bos. Bij Cervélo stond hij oorspronkelijk niet op de startlijsten, maar door wat afwezigen mag de sprinter in de beginfase kopman Thor Hushovd bijstaan. Er wordt door ploegleider Jean-Paul van Poppel nog niks verwacht van Bos bij zijn debuut.

Naast Rabobank staan er in Parijs-Roubaix nog twee Nederlandse ploegen aan de start. Vacansoleil komt met een erg sterke formatie met naast kopman Björn Leukemans ook Johnny Hoogerland. Jens Mouris kan wellicht voor een lange aanval zorgen. De Nederlander won al de Ronde van het Groene Hart en is op zoek naar meer. Skil-Shimano komt met een iets minder aansprekende ploeg, maar heeft met Tom Veelers en Koen de Kort toch twee mannen die wat moeten kunnen in deze koers. De Kort won de beloftenwedstrijd in 2004, terwijl Veelers de editie van 2006 op zijn naam schreef.

Favorieten volgens Wielerflits
**** Fabian Cancellara, Tom Boonen
*** Filippo Pozzato, Juan Antonio Flecha, Matti Breschel
** Björn Leukemans, George Hincapie, Thor Hushovd, Leif Hoste
* Sebastian Langeveld, Lars Boom, David Millar, Johan Vansummeren, Bernhard Eisel

Voorlopige deelnemerslijst

Lees ook:
Het parcours
De historie

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.