Voorbeschouwing: Ronde van Oostenrijk 2015
zaterdag 4 juli 2015 om 07:00

Voorbeschouwing: Ronde van Oostenrijk 2015

Terwijl iedere koersliefhebber in de maand juli volledig aangestoken is door het Tourvirus, staat men in Oostenrijk ook aan de vooravond van een koers met traditie. De 67e editie van de Internationale Österreich Rundfahrt (2.HC), waar de pure klimmers hun klimmershart kunnen ophalen, zal op zaterdag 4 juli van start gaan. De winnaar van vorig jaar, Peter Kennaugh, rijdt dit jaar de Tour als knecht voor Chris Froome. WielerFlits neemt de koers en de deelnemerslijst nauwkeurig onder de loep.

Historie
Oostenrijk is wellicht één van de mooiste fietsgebieden van Europa. Het land van de Apfelstrudel en grote componisten als Mozart staat bekend om zijn vele bergen. In 1949 besloot men een nationale wielerronde voor amateurs op te richten. Niet geheel verrassend prijken er voor het merendeel thuisrijders op de erelijst, maar liefst 33 keer ging de eindzege naar een Oostenrijker. Bekendere Oostenrijkse klimmers vinden we in de persoon van Georg Totschnig (1993 en 2000), Gerrit Glomser (2002 en 2003) en Thomas Rohregger (2008) terug op de erelijst.

Vijf keer was een Nederlander de sterkste in het eindklassement. In de jaren zestig wisten René Lotz (1960), Jan Pieterse (1963), Rini Wagtmans (1967), Jan Krekels (1968) en Matthijs de Koning (1969) de scalp mee naar Nederland te nemen. Onze zuiderburen staan met de betreurde Frank Vandenbroucke (1996) en Stijn Devolder (2007) op de erelijst als eindlaureaten. De voorbije tien jaar wonnen renners van negen verschillende nationaliteiten het eindklassement van de Ronde van Oostenrijk. De oud-wereldkampioen Cadel Evans is de grootste naam op de erelijst. De Australiër zegevierde in 2001 en 2004.

PIC535640515

Cadel Evans won het eindklassement in 2001 en 2004

Vorig jaar ging de Britse kampioen Peter Kennaugh er met de eindzege vandoor. Op de eerste dag naar Sonntagberg klom hij naar de overwinning. De leiderstrui gaf hij daarna niet meer af. Oscar Gatto pakte twee ritoverwinningen in de massasprint terwijl Kristoff Vandewalle de traditionele tijdrit rond Podersdorf won en Marco Haller het slotcriterium in Wenen. Op de gevreesde Kitzbüheler Horn zegevierde Dayer Quintana, de jongere broer van Nairo. De overgangsetappes werden gewonnen door Jesse Sergent en Evgeni Petrov.

Laatste vijf winnaars
2010 – flag-it Riccardo Ricco
2011 – flag-se Fredrik Kessiakoff
2012 – flag-dk Jakob Fuglsang
2013 – flag-at Riccardo Zoidl
2014 – flag-gb Peter Kennaugh

Parcours
Voor het eerst in jaren heeft de organisatie van de Ronde van Oostenrijk (4 – 12 juli) grote wijzigingen aangebracht aan het parcours. Het slotcriterium in Wenen de traditionele tijdrit rond Podersdorf stonden de laatste tien jaar steevast op het programma, maar zijn ditmaal geschrapt. Ook geen achtdaagse rittenkoers meer, want de koers duurt bovendien één dag langer dit jaar. Voor de tweede keer gaat de Ronde van Oostenrijk van start met een ploegenproloog. Maar het recept voor de eindzege blijft wel lekker simpel: de klimgeiten zullen het verschil maken tijdens de twee aankomsten bergop.

Zaterdag 04 juli 2015 – TTT-proloog: Wien › Wien (5.3km)


De 67e editie van de Internationale Österreich-Rundfahrt-Tour of Austria, zoals de koers volledig heet, wordt zoals gezegd afgetrapt met een ploegenproloog in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. De renners maken in ploeg een rit tegen de klok over een volledig vlak parcours van 5,3 kilometer. In overleg met de UCI en de organisatie rijden de ploegen op gewone koersfietsen en niet op een tijdritfiets. Zegeviert één van de zes WorldTour-teams of gaat er een ProContinentale formatie met de overwinning vandoor?

Zondag 05 juli 2015 – Etappe 1: Mörbisch › Scheibbs (207km)


De eerste rit in lijn is meteen de langste van deze editie. Met beklimmingen van vierde categorie en derde categorie in de laatste 50 kilometer, is het afwachten of de sprinters kunnen overleven. De top van de beklimming van derde categorie (1,5km aan 5,8%) ligt op twintig kilometer voor de finish. Welke sprinter overleeft en toont hier de concurrentie zijn kuiten?

Maandag 06 juli 2015 – Etappe 2: Litschau › Grieskirchen (196km)


De Oostenrijkse wegen zijn nooit vlak te noemen, maar de tweede etappe biedt een grote kans op een echte massasprint. Onderweg naar Grieskirchen moeten drie bergjes van de derde categorie beklommen worden, maar de laatste ligt op goed veertig kilometer van de streep. De laatste tien kilometer zijn vlak. Ondanks de 1800 hoogtemeters die vandaag overbrugd moeten worden, mogen de aanwezige sprintersploegen deze kans niet laten liggen. Welke sprinter mag zijn armen ten hemel spreiden?

Dinsdag 07 juli 2015 – Etappe 3: Windischgarsten › Judendorf/Straßengel (185km)


De derde etappe wordt wederom voor de sprinters waarschijnlijk te lastig. Op het menu staan vandaag een beklimming van derde, tweede en vierde categorie. De top van de heuvel van vierde categorie (4km aan 5%) ligt op twaalf kilometer van de streep. Ook aan de finish gaat het lichtjes bergop. Een geknipte etappe voor Tom-Jelte Slagter en Moreno Moser.

Woensdag 08 juli 2015 – Etappe 4: Stift Rein/Gratwein › Drobatsch (205km)


Voor het eerst zullen de klimmers ten tonele verschijnen. De aankomst ligt op 1742 meter hoog gelegen in Drobatsch na een rit van meer dan tweehonderd kilometer. Onderweg dienen de renners eerst een berg van tweede en van derde categorie te beklimmen, voordat de zestien kilometer lange slotklim zal worden aangevat. Gemiddeld loopt hier de weg 7,1% omhoog, en dit zal gecombineerd met de lengte voor de eerste grote verschillen zorgen in het klassement.

Donderdag 09 juli 2015 – Etappe 5: Faaker See/Drobollach › Matrei in Osttirol (180km)


Voor het derde jaar op een rij finisht er een etappe in Matrei in Osttirol. De aankomstplaats is exact dezelfde als de voorbije twee jaar. In 2013 won Thor Hushovd voor zijn ploegmaat Daniel Oss en Gianni Meersman in de omhooglopende laatste kilometer. Vorig jaar was Oscar Gatto sneller dan Juan José Lobato en Marco Haller. In de laatste duizend meter moet er 30 meter hoogteverschil overwonnen worden. De explosieve renners kunnen voor een interessante finale zorgen.

Vrijdag 10 juli 2015 – Etappe 6: Lienz › Kitzbüheler Horn (169km)


Met angst en beven zal er gekeken worden naar het profiel van de zesde etappe. De aankomst ligt namelijk op de meest mythische berg van Oostenrijk: de 9,8 kilometer lange Kitzbüheler Horn. Het gemiddelde percentage van deze beklimming is maar liefst 12,9%, terwijl er maximale percentages te noteren vallen van 18%. Alleen een pure klimmer zal kans maken op de dagzege.

Maar de Kitzbüheler Horn is slechts het toetje van de loodzware koersdag. Het begin van de etappe is bijzonder bergachtig met beklimmingen van de Iselsberg (2e categorie) en de Glocknerkönig (buitencategorie). Na vijftig kilometer in de bergachtige etappe staat ook nog de Fuscher Törl (2e categorie) op het menu. Daarna volgen een afdaling en vlakke vallei van 90 kilometer naar de Kitzbüheler Horn. Zonder enige twijfel de koninginnenrit in deze negendaagse rittenkoers.

Zaterdag 11 juli 2015 – Etappe 7: Kitzbühel › Innsbruck (139km)


De sprinters die nog in koers zijn, zullen deze rit met rood in hun agenda omcirkeld hebben. Vandaag staat de kortste en vlakste etappe op het programma. Er zijn geen noemenswaardige hindernissen op weg naar Innsbruck. De sprinters gaan uitmaken wie de dagzege grijpt.

Zondag 12 juli 2015 – Etappe 8: Innsbruck › Bregenz (185km)


Vandaag beslist de laatste etappe wie zich eindwinnaar mag noemen van de 67e editie van de Ronde van Oostenrijk. Na 185 kilometer ligt de finish in Bregenz, de meest Westelijke stad van Oostenrijk, dicht bij het Bodenmeer. Onderweg moeten twee beklimmingen van eerste categorie beklommen worden. De laatste zestig kilometer gaan in licht dalende lijn.

Favorieten
De Ronde van Oostenrijk lijdt gezien de deelnemerslijst duidelijk onder het geweld van de Tour de France. Bij het aanwijzen van favorieten voor het klassement, moeten we vooral kijken naar renners die de voorbije weken al op een goed niveau reden. Ook zullen veel subtoppers en jonge talenten de unieke kans krijgen om zichzelf in de kijker te rijden. Dit gegeven zal samen met het lastige parcours ongetwijfeld tot veel spektakel leiden.

Tom-Jelte Slagter

Tom-Jelte Slagter

Er staan in Oostenrijk twintig ploegen aan de start, waarvan zes uit de WorldTour. Cannondale-Garmin komt misschien niet echt met een man voor het klassement aan de start, maar gaat met onder meer Tom-Jelte Slagter en Moreno Moser voor dagzeges in de lastige overgangsetappes. Ook jongelingen als Kristoffer Skjerping (22), oud-beloftenwereldkampioen Matej Mohoric (20) en Ruben Zepuntke (22) verschijnen aan de start.

IAM Cycling beschikt met de Oostenrijker Stefan Denifl en de Belg Thomas Degand over twee renners die goed uit de voeten kunnen als het bergop gaat. Ook bij Tinkoff-Saxo is het de vraag of ze een renner hebben die een gooi kan en wil doen naar eindwinst. Zowel Oliver Zaugg (34) en kersvers Deens kampioen Chris Anker Sorensen (30) hebben in het verleden bewezen over uitstekende klimmersbenen te beschikken. Maar mogen zij wel voor eigen rekening rijden? Ook de Kroaat Robert Kiserlovski is van de partij en de 28-jarige renner kan betere resultaten voorleggen dan zijn ploeggenoten.

PIC530803307

Ben Hermans won dit jaar de Brabantse Pijl (1.HC)

De grootste naam op de deelnemerslijst is misschien wel die van Daniel Moreno. De Spanjaard van Katusha werd door zijn ploeg thuisgelaten voor de Ronde van Frankrijk en richt zich nu maar op de Ronde van Spanje in september. Het is echter de vraag of de 33-jarige renner deze rittenkoers als voorbereiding ziet of met klassementsambities van start gaat in Wenen. De Russische formatie heeft ook nog beloftenwereldkampioen Sven Erik Bystrom en Egor Silin achter de hand. Bij BMC Racing is het uitkijken naar Ben Hermans en Amaël Moinard. Of krijgen Joseph Rosskopf en Dylan Teuns een unieke kans om voor hun eigen rekening te rijden? Peter Velits maakt zijn rentree na een beenoperatie.

De 34-jarige Hubert Dupont en het 21-jarige rastalent Pierre-Roger Latour zijn de speerpunten van AG2R La Mondiale. Neoprof Latour rijdt een uitstekend seizoen met drie top-10 notering in het eindklassement van drie Franse rittenkoersen: Zevende in de Ster van Bessèges (2.1), tiende in Tour de Picardie (2.1) en derde in Route du Sud (2.1) na Alberto Contador en Nairo Quintana.

PIC500400294

Wat heeft Maciej Paterski nog in de tank?

CCC Sprandi Polkowice rekent op Sylwester Smzyd, Branislau Samoilau en Maciej Paterski voor dagsucces. Maar wat hebben zij nog in de tank na een overvol voorjaar? De wedstrijdkilometerteller staat halverwege het seizoen respectievelijk op 9.112km (Smzyd), 10.171km (Samoilau) en 9.662km (Paterski). Bij het Franse Cofidis is het uitkijken naar Stephane Rossetto. De Fransman is in uitstekende doen met een vierde plaats in de Route du Sud en zilver op het Frans kampioenschap tijdrijden. Ook klimmer Rudy Molard en sprinter Adrien Petit krijgen de vrijheid om zich in de kijker te rijden.

Roompot Oranje Peloton, de enige Nederlandse ploeg in de Oostenrijkse rittenkoers, is nog altijd op zoek naar hun eerste zege sinds het ontstaan van de ploeg. De vier ervaren rotten van de ploeg, Huub Duijn, Johnny Hoogerland, Reinier Honig en Marc de Maar zijn van de partij. Sprinters Dylan Groenewegen, André Looij en Raymond Kreder zijn niet van de partij waardoor de ploeg via de lange ontsnappingen op zoek moet naar dagsucces.

Sirotti

Youcef Reguigui schreef de Ronde van Langkawi 2015 op zijn naam

De 25-jarige sprinters Kristian Sbaragli en Youcef Reguigui (beide MTN-Qhubeka) lieten zich dit seizoen al nadrukkelijk zien, kunnen zij die lijn doortrekken? Het Belgische Wanty-Groupe Gobert vertrekt met Marco Minnaard en Marco Marcato als speerpunten. Het einde dreigt voor wielerploeg Cult Energy, wie koerst zich daar in beeld voor volgend seizoen? Linus Gerdemann rijdt alvast een prima seizoen met onder andere een ritzege en de eindzege van de Ronde van Luxemburg. Bardiani – CSF laat kopmannen Sonny Colbrelli, Enrico Battaglin en Stefano Pirazzi thuis waardoor de Italiaanse ploeg rekent op de jeugd.

Daarnaast zijn er nog zeven continentale teams aanwezig. Één naam uit het continentaal circuit willen we alvast met zekerheid meegeven. De 21-jarige Oostenrijker Gregor Mühlberger is in vorm met zes UCI-zeges. In juni won hij de Course de la Paix U23 (2.2), de Grand Prix Judendorf (1.2), de Oberösterreichrundfahrt (2.2) en werd vijfde in het Oostenrijks kampioenschap tijdrijden en op de weg. De renner van Felbermayr – Simplon Wels reed in het najaar van 2014 als stagiair bij NetApp Endura. Tot slot dienen ook Jure Golcer (37), Victor De La Parte (29), Felix Großschartner (21) en Matija Kvasina (33) in de gaten te worden gehouden.

Favorieten volgens WielerFlits:
**** Daniel Moreno
*** Robert Kiserlovski en Pierre-Roger Latour
** Ben Hermans, Stéphane Rossetto en Gregor Mühlberger
* Chris Anker Sorensen, Stefan Denifl, Linus Gerdemann en Egor Silin

Deelnemerslijst

RIDE Magazine
4 Reacties
Sorteer op:
3 juli 2015 14:51
mooie voorbeschouwing, waarvoor dank :)
3 juli 2015 16:52
Jan Hirt mag er toch ook bij staan bij CCC na zijn ronde van Zwitserland
4 juli 2015 23:35
De klim naar Dobratsch is echt heel fraai qua landschap. Dat zullen de renners ws niet zien.
6 juli 2016 16:17
Na de uitslag van vandaag: Goed gezien Thoin....

Om te reageren moet je ingelogd zijn.