Voorbeschouwing: Ronde van Vlaanderen voor vrouwen 2024 — Wie kan Koningin Kopecky kloppen?
foto: Cor Vos
zondag 31 maart 2024 om 07:30

Voorbeschouwing: Ronde van Vlaanderen voor vrouwen 2024 — Wie kan Koningin Kopecky kloppen?

Editie 21 van de allergrootste voorjaarskoers voor het vrouwenpeloton. Dat hadden natuurlijk al veel meer edities moeten zijn, ieder jaar zonder Ronde is immers zonde, maar toch… Alle ogen zullen gericht zijn op Lotte Kopecky. Zij heeft de unieke kans om de koers driemaal op rij op haar naam te schrijven. En daarmee zou ze de eerste coureur kunnen zijn die dit sinds Fiorenzo Magni (1949, 1950, 1951) voor elkaar krijgt. Kan iemand haar afstoppen of mag de wereldkampioene zich vast opmaken voor een nieuwe triomftocht in de Ronde van Vlaanderen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Laatste tien winnaressen Ronde van Vlaanderen
2023: flag-be Lotte Kopecky
2022: flag-be Lotte Kopecky
2021: flag-nl Annemiek van Vleuten
2020: flag-nl Chantal van den Broek-Blaak
2019: flag-it Marta Bastianelli
2018: flag-nl Anna van der Breggen
2017: flag-us Coryn Labecki
2016: flag-gb Lizzie Deignan
2015: flag-it Elisa Longo Borghini
2014: flag-nl Ellen van Dijk


Laatste editie

Uitslag Ronde van Vlaanderen 2023 (156,6 km)
1. flag-be Lotte Kopecky (SD Worx) in 4u6m11s
2. flag-nl Demi Vollering (SD Worx) op 36s
3. flag-it Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo)
4. flag-it Silvia Persico (UAE Team ADQ)
5. flag-pl Katarzyna Niewiadoma (Canyon-SRAM)

Parcours

Flink wat wijzigingen in het parcours. Afgelopen jaar sloeg het peloton de vrij traditionele passage rond Zottegem over, maar nu keren de kasseien van de Lippenhovestraat en de Paddestraat terug in de koers, ten faveure van de Tiegemberg, de Huisepontweg en de Korte Ast. De eerste van twee heuvelzones begint als de meute voor de tweede maal over de Markt in Oudenaarde zijn gedenderd.

De Wolvenberg is de eerste echte helling van de dag, waarna nog een reeks bekende hellingen en stroken volgen: Kerkgate, Jagerij, Molenberg, Marlboroughstraat, Berendries en de Valkenberg. Als er weer wordt afgedaald richting Oudenaarde zullen enkele rensters al wel voelen hoe de benen zijn.

En mocht dat nog niet het geval zijn, dan gebeurt dat vrij snel in de tweede heuvelzone. De nieuwe Kapelleberg is nog een beetje een tussenklim, maar met de Koppenberg kunnen we zeggen dat de finale is begonnen. Ondanks dat er behoorlijk wat kritiek was op de invloed van de Bult van Melden vorig jaar. Wie daar nog niet wakker is, wordt dat wel op het helse trio Mariaborrestraat-Steenbeekdries-Stationsberg. Daar worden rennerslijven flink door elkaar geschud, waarna vrijwel direct de Taaienberg opdoemt.

Vervolgens is het befaamde duo Kruisberg-Hotond, waar al diverse malen de beslissing is gevallen, aan de beurt. Mocht die aanval niet succesvol blijken te zijn, dan kan er ook nog altijd een schifting worden gemaakt op de Oude Kwaremont (waar Kopecky vorig jaar ging) en de Paterberg. De top van deze laatste klim ligt op circa dertien kilometer van de streep, alweer voor de tiende keer getrokken op de Minderbroedersstraat te Oudenaarde. Op weg naar de lange finishstraat kan er door achtervolgsters zeker nog een en ander worden rechtgezet.

Zoals altijd in Vlaamse voorjaarskoersen zijn niet alleen de genoemde hellingen en de kasseienstroken (goed voor 10,41 km in totaal) van belang. Het gevaar kan ook schuilen in de soms zeer smalle wegen, de vele verkeersremmers, bloembakken, de soms slechte weersomstandigheden en de befaamde betonbaantjes die van bitumineuze voegvullingsmassa aan elkaar hangen. Een ongeluk en/of een achterstand zit in Vlaanderen soms in de kleinste hoekjes.

Belangrijkste passages (via technische gids):
🪨 Nog 114,3 km — Lippenhovestraat (1300 m kasseien)
🪨 Nog 112,9 km — Paddestraat (1500 m kasseien)
⛰️ Nog 90,9 km — Wolvenberg (645 m – Gem. 7,9% – Max. 17,3%)
🪨 Nog 87,2 km — Kerkgate (1400 m kasseien)
🪨 Nog 84,6 km — Jagerij (800 m kasseien)
⛰️ Nog 78,4 km — Molenberg (463 m – Gem. 7% – Max. 14,2% – 300 m kasseien)
⛰️ Nog 74,4 km — Marlboroughstraat (2040 m – Gem, 3% – Max. 7%)
⛰️ Nog 70,4 km — Berendries (940 m – Gem. 7% – Max. 12,3%)
⛰️ Nog 65,1 km — Valkenberg (540 m – Gem 8,1% – Max 12,8%)
⛰️ Nog 53,8 km — Kapelleberg (1100m – Gem. 5,9% – Max. 10%)
⛰️🪨Nog 44,6 km — Koppenberg (600 m – Gem. 11,6 % – Max. 22 % – 600 m kasseien)
⛰️🪨 Nog 40,6 km — Mariaborrestraat (400 m kasseien) – Steenbeekdries (1100 m – Gem. 3,1% – Max. 7,6% – 1100 m kasseien) – Stationsberg (700 m kasseien)
⛰️🪨 Nog 36,8 km — Taaienberg (530 m – Gem. 6,6% – Max. 15,8% – 500 m kasseien)
⛰️🪨 Nog 26,5 km — Oude Kruisberg – Hotondberg (2500 m – Gem. 5% – Max. 9% – 450 m kasseien)
⛰️🪨 Nog 16,7 km — Oude Kwaremont (2200 m – Gem. 4% – Max. 11,6% – 1500 m kasseien)
⛰️🪨 Nog 13,3 km — Paterberg (360 m – Gem. 12,9% – Max. 20,3% – 360m kasseien)

Zondag 31 maart: Oudenaarde – Oudenaarde (163 km)
Start: 13.25 uur
Finish: tussen 17.40 en 18.15 uur


Favorieten

Ze won de Ronde in 2022 voor het eerst, een jaar later was er opnieuw niets aan te doen en dit jaar is ze misschien nóg beter. Is er ook maar iemand die in de buurt gaat komen van Lotte Kopecky? Nee, zou je bijna zeggen. De wereldkampioene is de beste ter wereld en als alles normaal verloopt, laat ze de rest van het peloton alle kasseien van de Kwaremont zien.

Voorlopig moet Kopecky het record nog delen met Mirjam Melchers, Judith Arndt en Annemiek van Vleuten, maar dikke kans dat ze na deze editie op eenzame hoogte staat wat betreft overwinningen in Vlaanderens Mooiste. Daarnaast kan ze de derde renster worden die de Ronde van Vlaanderen in de regenboogtrui weet te winnen na Lizzie Deignan (2016) en Marianne Vos (2013).

Gelukkig is het in het wielrennen allemaal zo gemakkelijk niet. Een foutje is zo gemaakt. Een onoplettendheid en de koers is voorbij voor je er erg in hebt. En sommige dingen heb je helemaal niet in de hand. Even een touché waardoor je uit de pedalen moet en de aansluiting verliest, net een renster achter je die zich verremt voor een bocht en je derailleur aan gort rijdt en nog ergere zaken. Een zekerheid dat Kopecky wint is het dus allerminst. En dat maakt een uiteindelijke overwinning, die nog steeds zeer realistisch te noemen is, des te mooier.

Ook al omdat Kopecky het beslist niet cadeau gaat krijgen. Dat zagen we al in Dwars door Vlaanderen, waarin de ploeg in de finale niet thuis gaf. In de Omloop Het Nieuwsblad schoot ze eveneens niet raak. Natuurlijk waren er wel overwinningen in Strade Bianche en Nokere Koerse, maar ze zal toch op scherp staan met het oog op de Ronde en Parijs-Roubaix.

Drie op een rij voor de beste ter wereld? – foto: Cor Vos

Concurrentie komt er voor Kopecky natuurlijk uit eigen ploeg. SD Worx-Protime is een collectief met veel sterke rensters, maar dat betekent soms wel dat je gevangen zit in de ploegentactiek. Omdat de koers ook zo kan lopen, is het dit jaar dus misschien wel Demi Vollering die de Hoogmis op haar naam weet te schrijven. En waarom ook niet, nu Kopecky duidelijk solliciteert naar overwinningen in Ardennenklassieker. Gun Vollering Vlaanderen, krijg daar Luik-Bastenaken-Luik en/of de Amstel voor terug. Geen slechte ruildeal, toch?

De vraag is wel of ze, na de bevestiging vanuit de ploeg dat ze volgend jaar niet meer in de kleuren van de formatie gaat rijden, wel helemaal het ploegenspel gaat willen en kunnen spelen. Speculatie natuurlijk, maar er zal hoe dan ook nog een hartig woordje worden gesproken nadat de ploeg in Dwars door Vlaanderen de hele tijd achter de feiten aan reed, goede kans om deze situatie ook nog even mee te nemen. Want de neuzen zullen wel weer dezelfde kant op moeten, willen ze op ouderwetse wijze aan powerplaywielrennen gaan doen.

De Nederlands kampioene vloog dit seizoen nog niet zoals ze het afgelopen seizoen wel bijna altijd deed, maar de voorjaarsperiode van de waarheid zit er voor haar aan te komen. Het komt er nu op aan om het te laten zien. Na een traditionele ferme hoogtestage in de Sierra Nevada, zal de vorm er bij haar niet slechter op zijn geworden. “Ik merk dat ik opnieuw een extra stapje heb kunnen zetten”, zegt ze na het trainingskamp met Blanka Kata Vas. Kortom: opschrijven, ondanks dat het in Dwars door Vlaanderen ook nog niet lukte.

Daarnaast moeten we bij de superformatie rensters als Marlen Reusser en in iets mindere mate Mischa Bredewold toch ook maar nauwlettend in de gaten houden. De tegenstand zal beducht zijn op een uitval van de Zwitserse pletwals, maar ook de Europees kampioene zal vermoedelijk niet veel vrijheid krijgen. Lorena Wiebes kondigde na haar zege in Gent-Wevelgem in de interviews achteraf aan dat het in de Ronde ‘alles voor Lotte’ zou zijn, maar ze zal in het achterhoofd toch stiekem ook een scenario hebben waarin ze zelf aan sprinten toekomt.

Een superploeg, maar ook een super ploeg? – foto: Cor Vos

Gezien de manier waarop deze wedstrijd de laatste jaren wordt gekoerst ligt een scenario Wiebes niet direct in de lijn der verwachting (de laatste sprint met een groepje om de zege was in 2017), maar Wiebes laat zien beter en beter de heuvels te kunnen verteren. Met een beetje geluk zou ze ter hoogte van de Donkvijver een unieke kans kunnen krijgen om de eerste winnares van Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen in hetzelfde jaar te kunnen worden, al lijkt dat eerder verre toekomstmuziek. Vijf mogelijke kapiteins op een schip is zelfs voor SD Worx-Protime wel wat veel, dus er zullen keuzes moeten worden gemaakt. Kopecky en Vollering zijn dan veilige keuzes, met Reusser als schaduwspits en Wiebes als mogelijk slot achter de deur.

En daarmee komen we uit bij het tweede grote blok aan de start. De formatie van Lidl-Trek heeft de handschoen dit seizoen al een paar keer serieus opgepakt, en hoewel dat nog niet altijd het gewenste resultaat opleverde, kan het in de Ronde van Vlaanderen zomaar wel feest zijn. Als Elisa Longo Borghini — een dikke week terug van een hoogtestage op de Teide — het spel veel harder speelt dan ze in Strade Bianche deed, lijkt ze een van de belangrijkste uitdagers te worden. Ook al geeft ze aan dat de Ardennenklassiekers een groter doel zijn, in een koers als deze behoort ze ‘gewoon’ met de besten mee te kunnen.

Het zou helemaal ideaal zijn als Shirin van Anrooij of een van haar andere ploeggenotes er in de finale ook nog bij kan zitten, zodat ze het spel wat meer tactisch kunnen spelen. Altijd handig als je het tegen de dominante ploeg moet opnemen. En in principe moet de Zeeuwse daar ook gewoon toe in staat zijn. Dat bewees ze woensdag nog maar eens, met een knappe tweede plaats in Dwars door Vlaanderen. Kopecky volgen op de Oude Kwaremont is wat anders, maar door slim te anticiperen kan ze echt een verdraaid eind komen. Winnen? Lastig, maar lastig gaat soms ook.

Het is voor de spankracht in ieder geval fijn dat Lidl-Trek met zo’n competitieve groep naar de Ronde kan afreizen. Daar kunnen ook andere rensters mogelijk van profiteren.

Strijden Van Anrooij en Vos ook in de Ronde om de zege? – foto: Cor Vos

Marianne Vos is bij uitstek zo’n renster. Ze deed het in de Vlaamse opener en de generale repetitie perfect, maar kan ze ook in de ultieme Vlaamse wedstrijd serieus meedoen om de knikkers? De Ronde is een heel stuk zwaarder en langer dan de Omloop en Dwars door Vlaanderen, maar ook Vos heeft op hoogtestage nog wat aan haar vorm kunnen schaven. Het is te hopen dat ze ook in een van de allergrootste afspraken van het jaar mee kan doen.

Stellen al haar inspanningen op de Teide haar in staat om echt mee te gaan in de fase wanneer het moet, dan kan ze met haar wapens het laken naar zich toe trekken. Al blijft het opboksen tegen een superploeg als SD Worx een flinke uitdaging, Vos heeft wel het tactisch vernuft om veel op te lossen. Hopelijk voor Vos kan Fem van Empel lang meegaan en de superkampioene lang ondersteunen, zodat ze zo lang mogelijk haar kruit droog kan houden.

Voor het laatst dit voorjaar zien we Puck Pieterse in actie. De mountainbike roept, en terecht ook, maar de Amersfoortse kan sowieso al terugkijken op een geweldige voorjaarscampagne. Overal waar ze rijdt, doet ze het goed. Met haar aanstekelijke enthousiasme en aanvalsdrift vergroot ze niet alleen de amusementswaarde, ze harkt daarnaast enkele topresultaten binnen. Met Yara Kastelijn en Christina Schweinberger zijn er nog twee rensters van haar ploeg die in de wedstrijd een grote rol kunnen vervullen. Dat zal dan gaan op z’n Fenix-Deceuninck’s, vol bravoure, optimisme en koersdrift. Smullen dus. En als het een beetje meezit…

Naam? Puck Pieterse. Beroep? Smaakmaker – foto: Cor Vos

We sluiten het blokje Nederlandse-veldrijdsters-die-het-op-de-weg-ook-behoorlijk-doen af met Thalita de Jong. Na jaren vol mentale en fysieke problemen (leestip) is ze er weer helemaal. De grootste overwinningen heeft ze dus al geboekt. Op de fiets zouden er ook best een aantal bij kunnen komen, maar of dat in de Ronde al lukt is maar zeer de vraag. De Jong is goed, zeer goed zelfs, maar in zo’n koers, met zulke tegenstanders? Dat wordt toch heel pittig. De Jong kan zich echter vasthouden aan het feit dat ze zwaardere dingen heeft overwonnen. En lukt het niet? Ach, er weer bij horen is ook al schitterend.

Nog niet al te veel gezien van Silvia Persico de voorbije weken, al geldt ook voor haar dat dit de periode is waarin het moet gebeuren. En op karakter zien we dat Persico vaak een heel eind komt als het echt moet. Vorig jaar was ze de laatste die het wiel van Kopecky moest laten gaan, uiteraard hoopt de Italiaanse dat het dit jaar voor haar gaat zijn. Het blijft voor UAE Team ADQ lastig om op te boksen tegen de grotere blokken, maar ze laten als team wel progressie zien. Iemand die Persico lang zou moeten kunnen bijstaan is Karlijn Swinkels, zeer in orde in Gent-Wevelgem.

Bij dsm-firmenich PostNL zagen we Charlotte Kool naar een vierde plaats sprinten in Gent-Wevelgem, waar de Nederlandse sprintbom toch van baalde. Voor haar is de Ronde van Vlaanderen te moeilijk (ze staat dan ook niet aan de start), maar ze hebben een andere renster als troefkaart. Pfeiffer Georgi was op de laatste passage over de Kemmelberg de enige die mee kon in het zog van Kopecky en Wiebes. Het zal de Britse een vertrouwensboost geven richting de Ronde, een van haar hoofddoelen. Al zal ze wel wat geluk nodig hebben om in de Ronde naar de winst te rijden. Maar dat geldt voor heel veel favorieten.

In Georgi zit een echte Flandrienne verscholen – foto: Cor Vos

Zo ook Kristen Faulkner. Oersterk en altijd een renster om rekening mee te houden. Ook in de Ronde, waarin ze tijdens haar laatste deelname tiende werd. De Faulkner van nu is een stuk beter en completer dan de Faulkner van 2021. Ze is typisch zo’n renster die van heel ver aan kan gaan, om het dan nog af te maken ook. Dat lukte haar al bijna in Strade Bianche van vorig jaar, dit jaar slaagde ze wel in die opzet in de Omloop van het Hageland. Klein bier vergeleken met de Hoogmis, maar toch: hou maar rekening met de vrouw uit Alaska.

Hebben we dan alle namen gehad? Welnee! Chloé Dygert (Canyon-SRAM) hadden we ook zo kunnen noemen — al moet ze misschien nog wat wennen aan de typische Vlaamse koersaspecten. Haar ploeggenote en usual suspect Katarzyna Niewiadoma hoort er natuurlijk ook bij, maar hier speelt het eeuwige dilemma uitslag versus winstkansen. Qua uitslag is de kans groot dat Niewiadoma boven De Jong eindigt, om maar iemand eruit te pikken. Maar winnen? Blijft erg lastig voor de Poolse.

Bij Movistar zien we Emma Norsgaard en Arlenis Sierra die het hier mogelijk goed zouden kunnen doen. De Cubaanse reed de voorbije jaren bij de eerste tien en in 2022 was ze zelfs de nummer vier. Een gevaarlijke klant dus, net als mogelijk Floortje Mackaij. Het is in ieder geval uitkijken naar het rijden van de ploeg, want de Spaanse formatie wil er altijd wel wat van maken.

Ook de naam van Letizia Paternoster valt nogal eens. Hoewel de Italiaanse van Liv AlUla Jayco inderdaad bij de pinken was in Dwars door Vlaanderen — haar eerste UCI-wegpodium sinds 2019 — is de Ronde normaliter te hoog gegrepen voor haar.

Faulkner won met een monstersolo de Omloop van het Hageland – foto: Cor Vos


Favorieten volgens WielerFlits
**** Lotte Kopecky
***Marianne Vos, Elisa Longo Borghini
** Demi Vollering, Shirin van Anrooij, Puck Pieterse
* Pfeiffer Georgi, Silvia Persico, Kristen Faulkner, Thalita de Jong

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)



Weer en TV

Weeronline gaat uit van een graad of zestien, vergezeld van wat regen en windkracht drie uit het zuidoosten. Af en toe zal de zon zich ook laten zien. Kortom: vermoedelijk mooie luchten in de Vlaamse Ardennen op zondag.

De Ronde van Vlaanderen is natuurlijk live te volgen op televisie. Sporza, op VRT1, begint al vroeg in de ochtend aan hun uitzending. Hetzelfde geldt voor Eurosport 1. Verder is de koers ook te bekijken via de NOS op NPO1 en de online kanalen van Eurosport.nl en Discovery+. De vrouwenkoers zal vanaf 15.00 uur in beeld worden gebracht. Voor de exacte uitzenduren kun je terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.