Marianne Vos pakt zege 250 uit wegcarrière in Dwars door Vlaanderen
foto: Cor Vos
woensdag 27 maart 2024 om 17:58

Marianne Vos pakt zege 250 uit wegcarrière in Dwars door Vlaanderen

Marianne Vos heeft overwinning nummer 250 op de weg mogen bijschrijven aan haar indrukwekkende palmares. Dat deed de kopvrouw van Visma | Lease a Bike in Dwars door Vlaanderen, waar ze na een koers van 130 kilometer afrekende met landgenote Shirin van Anrooij (Lidl-Trek). Zij waren in de finale weggereden uit een favorietengroep van zes. Onder meer Lotte Kopecky en Puck Pieterse lieten zich daar verrassen.

Voor de vrouwen stond 130 kilometer koers op het programma, met een finale van ongeveer 70 kilometer die begint met Berg ten Houte. Vervolgens wachten de Kanarieberg, de Knokteberg, de Hotond en Ladeuze. De top van deze laatste helling ligt op goed veertig kilometer van de finish. Vanaf dan werd het parcours iets eenvoudiger tijdens de lokale ronde van ongeveer 30 kilometer rond Waregem, met enkele kasseienstroken waaronder die op Nokereberg.

Het openingsuur van de koers was er geen kopgroep om de koers te kleuren. De eerste serieuze opleving kwam er op de Kanarieberg, waar Puck Pieterse als eerste favoriete een aanval plaatste. Ook Demi Vollering en wereldkampioene Lotte Kopecky trokken daar in gang. Zij waren zo de aanstichters van een elitegroep van elf, maar zij kregen de kans niet om weg te rijden.

Door een ongeluk tussen twee auto’s in de karavaan van de mannenwedstrijd werden de beklimmingen van de Knokteberg en de Hotond geschrapt. Daar bleef het niet bij, want om alles in goede banen te leiden werd de wedstrijd een tijd lang stilgelegd. Na een korte pauze konden de rensters beginnen aan de laatste 46 kilometer.

foto: Cor Vos

Zestal maakt zich los op de kasseien
In dat laatste koersuur lieten onder meer veldrijdsters Fem van Empel, Pieterse en Yara Kastelijn zich zien, maar zij konden niet wegrijden. Lidl-Trek koos er vervolgens voor om de koers hard te maken en dat leidde op de Huisepontweg tot een kopgroep met veel favorieten: Kopecky, Pieterse, Marianne Vos, Elisa Longo Borghini, Shirin van Anrooij en Letizia Paternoster.

Geen Demi Vollering en Fem van Empel dus, die kort na elkaar door een lekke band veel kostbare tijd verloren. Het zestal op kop draaide goed rond in de vlakke finale richting Waregem en breidde de voorsprong zo uit naar 30 seconden. Lidl-Trek had het overtal en speelde dat uit door Van Anrooij 12 kilometer voor de meet in de aanval te sturen. De enige die mee sprong was Vos, waarna het daarachter stilviel.

Secondenspel in de finale
Veel ogen keken naar Kopecky, die op de laatste hellende strook probeerde het gat in een ruk te dichten. Dat lukte niet, waardoor Van Anrooij en Vos hun voorsprong van 15 seconden vasthielden. In de achtergrond vielen ze echter niet stil, want door aanvallen van Longo Borghini en Kopecky werd het gat langzaam gedicht. En omdat Van Anrooij niet meer uit het wiel van Vos kwam, werd het nog spannend.

De achtervolging stokte alsnog in de laatste twee kilometer, waardoor Vos en Van Anrooij gingen sprinten om de zege. Daarin maakte Vos haar favorietenrol waar, al kwam haar jongere landgenote nog gevaarlijk dichtbij. Daarmee behaalde de Brabantse haar 250ste profoverwinning uit haar imposante loopbaan. De sprint om de derde plaats werd uiteindelijk gewonnen door Paternoster, voor Kopecky en Pieterse.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.