Voorbeschouwing: Superprestige Middelkerke 2020

Voorbeschouwing: Superprestige Middelkerke 2020

foto: Cor Vos

zaterdag 15 februari 2020 om 08:00

De voorlaatste manche van de Superprestige in Merksplas werd afgelast, met dank aan storm Ciara. Zaterdag wordt, tenminste als Ciara’s kleine broer Dennis geen roet in het eten gooit, de slotproef afgewerkt in Middelkerke. De Noordzeecross is de allerlaatste klassementscross van het seizoen. WielerFlits blikt nog een keer vooruit.

Historie

Op 7 februari 1959 won Firmin Van Kerrebroeck de allereerste editie van de Noordzeecros, al werd die naam pas ingevoerd in 2005. De Duitser Rolf Wolfshohl triomfeerde in ’60 en ’61. Vervolgens was het aan de broers De Vlaeminck, Bertje Vermeire en Norbert Dedeckere. U merkt het aan de namen: Middelkerke heeft een immens rijke geschiedenis van zestig jaar op de teller en pronkt er bovendien mee dat het de oudste nog bestaande veldrit in België is.

In 2005 zetten de organisatoren een belangrijke stap met de verhuis naar Sportpark De Krokodiel en nog vijf jaar later maakte de Noordzeecross zijn intrede in de Superprestige. Zo groeide de wedstrijd uit tot de organisatie die het vandaag is. Ook de toeschouwersaantallen groeiden mee. Ook al valt de wedstrijd de voorbije jaren heel laat op het seizoen, het publiek vindt steeds waar massaal de weg naar de kust.

In 2009 zagen we ex-winnaar Erik De Vlaeminck nog eens op de fiets tijdens een ‘all stars’ cross – foto: Cor Vos

Norbert Dedeckere
Bij de mannen is Norbert Dedeckere recordhouder in Middelkerke wat het aantal overwinningen betreft. De in 2015 overleden West-Vlaming mocht in eigen gouw maar liefst zes keer juichen. Daarmee doet hij beter dan Sven Nys en Erik De Vlaeminck, die elk vijf keer wonnen in de kustgemeente. Sinds 2012 crossen ook de dames in Middelkerke: Sanne Cant won vijf van de acht edities van de Noordzeecross.

Ook in 2021 blijft Middelkerke deel uitmaken van de Superprestige, maar organiseert het de cross één week vroeger (zaterdag 6 februari) dan dit jaar. Nog een jaar later – in 2022 – worden er in het weekend van 8 en 9 januari de Belgische kampioenschappen georganiseerd en zal het wellicht een jaartje uit het regelmatigheidscriterium verdwijnen.

Laatste tien winnaars in Middelkerke:
Heren
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-nl Mathieu van der Poel
2015: flag-be Kevin Pauwels
2014: flag-be Tom Meeusen
2013: flag-be Klaas Vantornout
2012: flag-cz Zdenek Stybar
2011: flag-be Klaas Vantornout
2009: flag-be Sven Nys

Dames (sinds 2012)
2019: flag-nl Denise Betsema
2018: flag-be Sanne Cant
2017: flag-be Sanne Cant
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-gb Helen Wyman
2013: flag-be Sanne Cant
2012: flag-nl Daphny van den Brand


Vorig jaar

Van der Poel evenaart record van Nys
Na een weekje skiën moest Mathieu van der Poel even op zoek naar het goede gevoel. Dat leidde tot een aantal schoonheidsfoutjes, waardoor het een tijdje duurde vooraleer hij naar de kop van de koers doorschoof. De concurrentie slaagde er echter niet in om daarvan te profiteren. Michael Vanthourenhout reed een poos met een kleine voorsprong rond, ook Quinten Hermans oogde sterk in de beginfase, maar uiteindelijk was het toch de wereldkampioen die in ronde twee de orde herstelde.

Nog ruim voor halfkoers sloeg hij een kloof en in geen tijd fietste hij een kleine halve minuut bonus bij elkaar. Dat resulteerde uiteindelijk in nog maar eens een solo. In de slotfase was er tijd zat om nog even de show te stelen met enkele sprongetjes en eresaluten aan het talrijk opgekomen publiek. Acht op acht voor Mathieu van der Poel in de Superprestige editie 2018-2019, en daarmee evenaarde de veelvraat het record van Sven Nys, die twaalf jaar geleden eerder ook een keertje ongeslagen bleef in het regelmatigheidscriterium.

Acht op acht voor Van der Poel in de Superprestige 2018-2019 – foto: Cor Vos

Betsema wint, Cant pakt eindzege
De damestoppers startten met een nog grotere inzet aan de slotmanche van de Superprestige dan hun mannelijke collega’s. Naast de dagzege stond immers ook nog de eindwinst op het spel. Wereldkampioene Sanne Cant leidde, maar voelde Europees kampioen Annemarie Worst in de nek hijgen. Maar Cant kon snel opgelucht ademhalen: Worst kende een off-day en zou pas als achtste finishen.

In de strijd om de dagzege nam beloftewereldkampioene Inge van der Heijden de beste start, maar Sanne Cant pareerde. Toch had ook zij niet de beste benen, bleek snel. Hoe langer de wedstrijd duurde, hoe meer het zwoegen werd. Wel flitsend: Denise Betsema en Ceylin del Carmen Alvarado. Zij gingen op én over de wereldkampioene en vooral Betsema maakte indruk. Met een hoog tempo versmachtte ze de tegenstand, inclusief Alvarado.

In het laatste half uur werd Betsema niet meer bedreigd en stormde af op haar eerste Superprestigesucces ooit. Een mooie zege die ze echter moest inleveren na een positieve plas. Ondertussen is de 27-jarige Texelse vrijgesproken, maar haar naam op de erelijst blijft wel doorstreept.

Uitslagen Middelkerke 2019
Heren
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Michael Vanthourenhout op 17″
3. flag-be Toon Aerts op 32″
4. flag-nl Lars van der Haar op 40″
5. flag-be Quinten Hermans op 48″
6. flag-be Kevin Pauwels op 57″
7. flag-be Gianni Vermeersch op 1’39”
8. flag-nl Joris Nieuwenhuis op 1’52”
9. flag-be Jens Adams op 2’07”
10. flag-gb Tom Pidcock op 2’15”

Dames
1. flag-nl Denise Betsema
2. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 45″
3. flag-be Loes Sels op 1’09”
4. flag-be Sanne Cant op 1’16”
5. flag-be Laura Verdonschot op 1’51”
6. flag-it Eva Lechner op 2’04”
7. flag-nl Yara Kastelijn op 2’49”
8. flag-nl Annemarie Worst op 3’06”
9. flag-nl Inge van der Heijden op 3’28”
10. flag-be Joyce Vanderbeken op 3’28”


Parcours

In die beginjaren werd in Middelkerke nog in de duinen gecrost, maar in het begin van de 21ste eeuw werd de organisatoren een halt toegeroepen en moest men op zoek naar een nieuwe locatie. Wijlen Norbert Dedecker tekende met de steun van Ivan Messelis een nieuwe omloop uit in Sportpark De Krokodiel.

De nieuwe parcoursbouwers maakten er een intervalcross van, met een afwisseling van weide- en zandstroken én enkele korte maar pittige hellinkjes. Ook kenmerkend voor de Noordzeecross is de lange aankomststrook op de Westendelaan waar de wind vrij spel heeft. Zeker met de voorspelde storm kan die zijn rol spelen.


Programma

Zaterdag 15 februari 2020
10u30: Nieuwelingen
11u50: Junioren
13u40: Superprestige Ladies Trophy
15u00: Elite en U23 Heren

Locatie en inkom
Het parcours: Sportpark De Krokodiel, Westendelaan, Middelkerke
Bereikbaarheid: zie website organisatie
Entree: aan de kassa betaalt u 12 euro (kinderen < 12 jaar: gratis)

Tussenstand Superprestige Heren na 6 van de 7 manches
1. flag-be Laurens Sweeck – 69 punten
2. flag-be Eli Iserbyt – 68 punten
3. flag-nl Lars van der Haar – 64 punten
4. flag-be Quinten Hermans – 63 punten
5. flag-nl Corné van Kessel – 62 punten
6. flag-be Toon Aerts – 61 punten
7. flag-gb Thomas Pidcock – 53 punten
8. flag-be Tim Merlier – 35 punten
9. flag-be Jens Adams – 33 punten
10. flag-be Gianni Vermeersch – 31 punten

Tussenstand Superprestige Dames na 6 van de 7 manches
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado – 81 punten
2. flag-nl Yara Kasetelijn – 76 punten
3. flag-nl Annemarie Worst – 65 punten
4. flag-it Alice Maria Arzuffi – 62 punten
5. flag-be Sanne Cant – 61 punten
6. flag-it Eva Lechner – 50 punten
7. flag-be Ellen Van Loy – 43 punten
8. flag-nl Inge van der Heijden – 42 punten
9. flag-be Laura Verdonschot – 31 punten
10. flag-nl Manon Bakker – 27 punten


Favorieten

Heren
We verwachten zaterdag een wedstrijd die lang gesloten kan blijven. Mathieu van der Poel, Tim Merlier, Gianni Vermeersch en Marcel Meisen haakten eerder al af en ook het vizier van Wout van Aert staat ondertussen al op scherp richting het Vlaamse voorjaar. De andere toppers werken wel het veldritseizoen volledig af.

Op basis van de slotmanche van de DVV Trofee, vorige zaterdag in Lille, durven we voor Middelkerke Quinten Hermans naar voor te schuiven als een van de favorieten. De Limburger heeft duidelijk geen last van eindeseizoensmoeheid en is al even op zoek naar een eerste overwinning voor zijn nieuwe Tormans CX Team.

Voorts houden we rekening met de tussenstand in de Superprestige. Laurens Sweeck leidt met één puntje voorsprong op zijn ploegmaat Eli Iserbyt. Beide ploegmaats van Pauwels Sauzen-Bingoal zullen in Middelkerke onder elkaar uitmaken wie een paar uur na de wedstrijd de cheque van 30.000 euro in ontvangst mag nemen.

Tom Pidcock is nog steeds op zoek naar een eerste klassementszege als prof –  © Cor Vos

Onze laatste sterren van het seizoen gaan naar Toon Aerts, Tom Pidcock en Michael Vanthourenhout. Voorlopig slaagden alleen Van der Poel (12), Iserbyt (7), Aerts (3) en Van Aert (1) er in om dit seizoen een klassementscross te winnen. Dan hebben Pidcock en Vanthourenhout wel een regelmatige winter achter de rug, winnen deden ze amper. Dat kunnen de twee in Middelkerke nog rechtzetten. Tot slot noteren we nog de namen van Corné van Kessel en Lars van der Haar als outsiders voor een podiumplaats.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Quinten Hermans
** Laurens Sweeck, Eli Iserbyt
*  Toon Aerts, Tom Pidcock, Michael Vanthourenhout


Dames
Iets minder spannend bij de dames wat betreft de eindzege. Wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado leidt in de tussenstand van de Superprestige met vijf punten voorsprong op Yara Kastelijn. Die laatste heeft nog steeds last van haar val van vorige woensdag in Maldegem en start logischerwijze met een kleine handicap. Ze heeft wel een bonus van elf punten op Annemarie Worst, de nummer drie in de stand.

Als het om de dagzege gaat, zijn er de laatste weken maar twee dames meer die in aanmerking komen: Ceylin del Carmen Alvarado en Annemarie Worst steken er in deze fase van het seizoen met kop en schouders bovenuit. Zeker met de voorspelde weersomstandigheden verwachten we in Middelkerke niet anders.

Ook in Lille waren Alvarado en Worst aan elkaar gewaagd –  © Cor Vos

Tegenstand zou moeten komen van Inge van der Heijden, de jonge Shirin van Anrooij, Sanne Cant en Denise Betsema. Deze laatste steeg na vorig weekend meer dan 100 plaatsen op de UCI-ranglijst en zal wellicht een iets meer aangename startpositie toebedeeld krijgen. Ook Marion Norbert Riberolle, Aniek van Alphen, Alice Maria Arzuffi en Ellen Van Loy mogen in Middelkerke mikken op een mooie ereplaats.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Ceylin del Carmen Alvarado
** Annemarie Worst,  Inge van der Heijden
* Sanne Cant, Shirin van Anrooij, Denise Betsema

Website organisatie
Deelnemerslijsten


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd in Middelkerke wordt in België gecoverd doorTelenet Play Sports en Proximus. Later op de dag volgt nog een samenvatting op Sporza. In Nederland kan je terecht bij Ziggo Sport. Bekijk hier de volledige TV-kalender.

Ze houden in Middelkerke hun hart vast wat het stormweer betreft, maar voorlopig is absoluut nog geen sprake van een eventuele afgelasting. Mocht dat wel het geval zijn, leest u dat zo snel mogelijk op onze website. (bron onderstaande tabel: Meteovista.be)

Dit artikel delen:

5 Reacties

jan jansen 13 februari 2020 om 19:26

“Deze laatste (Betsema) steeg na vorig weekend meer dan 100 plaatsen op de UCI-ranglijst en zal wellicht een iets meer aangename startpositie toebedeeld krijgen.”
Nu staat ze nog maar op de 160e plaats, zoveel voordeel, ondanks meer dan 100 plaatsen stijgen, levert dat toch niet op?

Nico Dick 15 februari 2020 om 14:35

ze startte vandaag op rij 3 van 5. Vorige week in Lille op rij 5 van 6. Dat leverde dus best wat op.

platteprijs 14 februari 2020 om 14:44

Edit redactie: Klopt. Is aangepast. Dank je

Emergo 14 februari 2020 om 15:52

Hele wedstrijd: Ziggo pay per view € 3,99

vanSpringel 15 februari 2020 om 11:11

€ 3.99 is al snel ’n lekker speciaal bier.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair