Voorbeschouwing: Tour 2010: etappe 17
donderdag 22 juli 2010 om 08:01

Voorbeschouwing: Tour 2010: etappe 17

In de maand juli staat de volledige wielerwereld in het teken van de 97e Tour de France. Voor veel Nederlanders een onvergetelijke editie, aangezien de ‘Grand Départ’ in Rotterdam wordt gegeven. WielerFlits blikt elke dag vooruit naar de rit van de volgende dag. Hoe ziet het traject van morgen er uit, en wie zijn de favorieten? Vandaag: de zeventiende etappe, van Pau naar de Col du Tourmalet.

Parcours
Na een verdiende en voor velen welgekomen rustdag is het Tourpeloton alweer toe aan de laatste van vier Pyreneeënetappes. Het is tevens de laatste keer dat de klimmers zich kunnen onderscheiden. Het startschot wordt om 12.15u gegeven in Pau, waar de vorige etappe aankwam en de renners vandaag mochten uitrusten. Van daaruit gaat het richting een côte van vierde categorie (na 13,5 kilometer) en een tussensprint (na 33 kilometer), waar vuurwerk kan verwacht worden voor het berg- en het puntenklassement.

Tenue
Bron: letour.fr

Daarna ontstaat meer dan waarschijnlijk een groepje vluchters dat de dag mag kleuren. Al snel krijgen zij de Col de Marie-Blanque voor de wielen geschoven, een col van eerste categorie maar in principe de minst zware van de dag. Na de afdaling vertoeven de renners een dertigtal kilometer in het dal, waarna men de Pyrenées-Atlantiques verlaat voor de Hautes-Pyrenées. Eens dit departement binnengereden begint de weg op te lopen, wat het begin van de Col de Soulor inluidt, ook een col van eerste categorie.

Tenue
Bron: letour.fr

Na een twintig kilometer lange afdaling begint in het peloton het nerveus positie kiezen voor de aanloop naar het laatste obstakel van de etappe, en eigenlijk van de hele Tour tout court: de Col du Tourmalet (buiten categorie), die al voor de tweede maal in deze editie wordt aangedaan. Hoewel deze mythische col vóór dit jaar al 75 keer de Tour mocht verwelkomen, is het pas de tweede keer dat een aankomst boven op de top gehouden wordt: in 1974 maakte Jean-Pierre Danguillaume zich onsterfelijk door de bloemen te pakken.

Beklimmingen
Km 13,5 – Côte de Renoir – 2,2 km à 6 % – 4e categorie
Km 56,5 – Col de Marie-Blanque – 9,3 km à 7,6% – 1e categorie
Km 117,5 – Col du Soulor – 11,9 km à 7,8% – 1e categorie
Km 174 – Col du Tourmalet – 18,6 km à 7,5% – 1e categorie

Favorieten
Hoewel de klassementsrenners de voorbije drie Pyreneeënetappes de vluchters lieten bikkelen voor de dagzege, zal dat juist omwille van het mythische karakter van de Tourmalet nu meer dan waarschijnlijk niet het geval zijn: alle groten dromen ervan hun naam te kunnen vereeuwigen. En dan komen we natuurlijk meteen bij Alberto Contador terecht. De tweevoudige eindwinnaar reed zich deze week slechts door pech van toenmalige leider Andy Schleck in het geel, maar zal morgen willen bewijzen dat dat geen toevalstreffer was.

Diezelfde Andy Schleck lijkt Contadors grote uitdager te zullen worden. De Luxemburger, voor wie de jongerentrui niet meer dan een troostprijs is, zal kunnen teren op revanchegevoelens om zijn droom, het geel in Parijs, te proberen verwezenlijken. Maar zelfs van zijn tweede plaats is hij nog niet zeker, aangezien Denis Menchov en Samuel Sanchez op de loer liggen om Schlecks mindere tijdritcapaciteiten uit te buiten. Zij zullen maar wat graag willen profiteren van de tweestrijd Contador-Schleck en zullen willen gaan lopen met de zegeruiker.

Achter de top-vier is Jurgen Van den Broeck bezig een fantastische Tour af te werken. De Belg wil graag zijn vijfde plaats in het klassement behouden. Ook Robert Gesink, die een plaatsje achter Van den Broeck staat, zal gebrand zijn om zijn plek op zijn minst tot aan de tijdrit van zaterdag te consolideren, al moet hij misschien Menchov bijstaan. Het gevaar schuilt in de persoon van Levi Leipheimer, al klimt niet meer zo indrukwekkend, en van Joaquin Rodriguez, die net als zijn landgenoten motivatie vindt in het feit dat de Spaanse grens op een boogscheut van de Tourmalet ligt.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alberto Contador
*** Andy Schleck, Denis Menchov
** Samuel Sanchez, Joaquin Rodriguez, Jurgen Van den Broeck
* Robert Gesink, Levi Leipheimer, Carlos Sastre, Ryder Hesjdal

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.