Voorbeschouwing: Vuelta 2010: etappe 10
maandag 6 september 2010 om 20:07

Voorbeschouwing: Vuelta 2010: etappe 10

WielerFlits blikt in de maanden augustus en september drie weken lang elke dag vooruit op de Vuelta-etappe die op het programma staat. Het parcours en het deelnemersveld lijken garant te staan voor een aantrekkelijke Vuelta. Hoe ziet het traject van morgen eruit en wie zijn de favorieten? Vandaag: de tiende etappe, van Tarragona naar Vilanova i la Geltrú.

Plaatje

Bron: lavuelta.com

De etappe van vandaag is bijzonder omdat deze etappe oorspronkelijk niet in de plannen voorkwam van de organisatie, maar omdat deze een etappeplaats zag wegvallen was nog een etappe nodig. Volgens WielerRevue nam de organisatie twee weken voor de presentatie van de Vuelta contact op met de Nederlandse journalist Edwin Winkels, met de vraag of hij nog iets wist. En die wist deze rit uit zijn hoed te toveren.

Tarragona is al vaker start- en aankomstplaats geweest in de Vuelta. Zo won Abraham Olano er in 2000 een tijdrit en was in 1972 de Nederlander Cees Koeken de snelste in de massasprint. Voor de rest staat de Catalaanse plaats bekend om zijn wijnen. Vilanova i la Geltrú is nieuw in de Ronde van Spanje.

Plaatje

Bron: lavuelta.com

Parcours
De rit van Tarragona naar Vilanova i la Geltrú is 175,7 kilometer lang en begint rustig. In de beginfase moeten er twee sprintjes gereden worden in Valls en El Pont d’Armentera. Daarna gaat het even bergop, maar niet zwaar genoeg om opgenomen te worden voor de bergprijs.

Het enige echte obstakel van vandaag ligt op ruim dertig kilometer van de streep. Het is dan wel gelijk een berg van de eerste categorie, ook al is de klim van Rat Penat slechts 4,4 kilometer lang. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,8 procent is de berg erg te vergelijken met Xorret de Catí, alleen ligt deze een stuk verder van de streep. De steilste stukken van de Alto del Rat Penat zijn extreem steil tot 23 procent. Na de beklimming zijn er nog 31,8 kilometers te rijden, wat veel renners in de gelegenheid zal stellen om nog terug te komen.

Plaatje

Bron: lavuelta.com

Favorieten
Als de Rat Penat dichter bij de streep zou liggen, dan zou dit zeker voor spektakel gaan zorgen. Maar omdat het nog zo ver te gaan is zullen de klassementsrenners zich waarschijnlijk wel stil gaan houden, omdat een collega met wat ploegmaten toch nog wel terug kan komen. Het is dan ook de vraag of dit iets voor sprinters is of voor vluchters. De sprinters hebben net een dagje kunnen rusten en willen nog wel een keer in actie komen, omdat er nog niet zo heel veel sprinterskansen zijn geweest.

Het is echter wel de vraag of de wat minder klimmende sprinters over de berg van eerste categorie zullen komen. Oscar Freire was zondag nog bij de elitegroep met de klassementsrenners om over de streep te komen. Dit moet een opsteker voor de Spanjaard zijn en misschien kan hij dan in Vilanova wel voor de ommekeer zorgen. Een andere coureur die dit ook wel verteert, is Thor Hushovd. Hij was al eerder eens winnaar, nadat enkele andere topsprinters er niet meer bij waren. Daniele Bennati was die dag tweede en ook Allan Davis zat van voren.

Maar misschien is er ook voor mannen als Tyler Farrar nog wel mogelijk om er bij te blijven. Ze kunnen niet super bergop, maar zijn zeker ook geen ramp als het omhoog loopt. Voor mannen als Mark Cavendish zal het een stuk moeilijker worden, maar je weet natuurlijk nooit.

Omdat misschien niet alle sprinters er meer bij zijn, zullen ook wat mannen met snelle benen naar voren komen die je normaal niet in een massasprint ziet, zoals Filippo Pozzato, Grega Bole en Philippe Gilbert.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Thor Hushovd
*** Daniele Bennati, Allan Davis
** Oscar Freire, Tyler Farrar, Grega Bole
* Filippo Pozzato, Philippe Gilbert, Peter Velits, Mark Cavendish

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.