Voorbeschouwing: Vuelta 2011 – Etappe 10
zondag 28 augustus 2011 om 18:47

Voorbeschouwing: Vuelta 2011 – Etappe 10

Met Bauke Mollema in de leiderstrui moet het peloton in de etappe tien voor het eerst en voor het laatst in deze Vuelta individueel tegen de klok rijden. Het zal, met al wat tijdsverschillen in het klassement, een strijd worden op twee fronten. Een deel van de renners gaat voor de rit, en een andere deel voor de rode leiderstrui. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Er is niet zo heel veel bijzonders aan de tijdrit met start en finish in Salamanca. Eerst wordt zuidwaarts de stad uitgereden, terwijl op de terugweg omgekeerd wordt en noordwaarts weer terug naar de stad terug. Veel bochten liggen er niet in het parcours. Alleen bij het keerpunt in het zuiden moet een wat scherpere bocht genomen worden en aan het einde, vlak voor de aankomst zit nog een slinger de rivier over.

bron: Unipublic

De afstand van deze rit tegen de klok is 47 kilometer. In het eerste deel van de rit gaat het lichtelijk bergop, maar dit heeft eigenlijk niets om handen. Het tweede deel gaat op dezelfde manier licht naar beneden.

bron: Unipublic

Favorieten
Bij een tijdrit denk je eigenlijk gelijktijdig aan viervoudig wereldkampioen Fabian Cancellara. De Zwitser heeft de laatste jaren bijna alles gewonnen wat er te winnen valt op deze discipline, maar is niet meer de alleenheerser van weleer. Tony Martin heeft zich de laatste jaren opgeworpen als zijn grote concurrent en dat is er dit jaar helemaal uitgekomen. De Duitser wil zich waarschijnlijk wel testen in Salamanca met het oog op het WK in Kopenhagen.

Andere mensen die zich zullen gaan maken voor de ritzege of een dichte ereplaats zijn goede tijdrijders als oud-wereldkampioen Bert Grabsch, Spaans kampioen Luis Léon Sanchez, Janez Brajkovic, Sebastian Lang en jongeling Taylor Phinney.

Bradley Wiggins na de tijdrit in de Dauphiné (Sirotti)

Er zijn verder nog een paar mensen die meedoen voor het algemeen klassement die ook een goede tijdrit hebben. In eerste instantie denken we dan ook Bradley Wiggins, die naar La Covatilla al liet zien goed in vorm te zijn. Kan hij de rode leiderstrui overnemen van Bauke Mollema. Denis Menchov kan misschien ook wel wat tijd terugpakken en ook Vincenzo Nibali of Haimar Zubeldia moeten in staat zijn de schade te beperken. Leider Mollema kan een goede tijdrit rijden, maar het is nog onduidelijk hoe hij dit hier op het relatief vlakke parcours gaat doen. Aan de andere kant is het ook de vraag hoeveel Joaquim Rodriguez gaat verliezen. Vorig jaar verloor hij in de tijdrit mee dan zes minuten op de winnaar en daarmee ook het eindklassement.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fabian Cancellara
*** Tony Martin, Bradley Wiggins
** Janez Brajkovic, Denis Menchov, Bert Grabsch
* Taylor Phinney, Vinzenzo Nibali, Sebastian Lang, Luis Léon Sanchez

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.