Voorbeschouwing: Vuelta 2011 – Etappe 3
zondag 21 augustus 2011 om 18:46

Voorbeschouwing: Vuelta 2011 – Etappe 3

Zaterdag 20 augustus is de Vuelta a España van start gegaan. Vanaf dan zal WielerFlits vooruitblikken naar de etappes die verreden zullen worden. De derde etappe brengt ons over een afstand van 163 kilometer van Petrer naar Totana.

Parcours
Met dinsdag de rit naar de Sierra Nevada, doemen morgen al de eerste bergjes op deze Vuelta. Met zijn 163 kilometer is het een van de kortste etappes in deze Ronde van Spanje. De start wordt gegeven in de provincie Alicante en zal naar verloop van de koers overgaan in de provincie Murcia.

De rit is morgen eigenlijk op geen enkel moment vlak. Met de Alto del Berro en de Alto de la Santa telt deze rit bovendien twee klimmetjes van de derde categorie. Nu moet dit geen opgave zijn voor de meeste renners, al ligt de top van de Alto de la Santa op minder dan dertien kilometer van de eindmeet. De laatste drie kilometer zijn dan weer vlak, de vraag blijft welke sprinters er dan nog bij zijn om een treintje te formeren.

bron: Unipublic

Favorieten
Grote favoriet voor morgen is natuurlijk het Slowaakse toptalent Peter Sagan. De Slowaakse kampioen op de weg kan op bijna alle terreinen uit de voeten en zal de Alto de la Santa zeker overleven. Voor sprinters als Cavendish, Farrar en Kittel zal het klimmetje te veel energie kosten, waardoor de klimmende sprinters morgen aan het feest zullen zijn.

De volgende sprinter die er nog bij zal zitten morgen, is Rabobankrenner Oscar Freire. Voor de drievoudig wereldkampioen is het alweer een tijdje geleden dat hij zijn handen in de lucht mocht steken, al is in het verleden gebleken dat Freire zijn etappe bijna altijd mee pakt in de ronde van zijn thuisland. Een andere oudere sprinter die in staat is om het laatste klimmetje te overleven, is de Italiaan Daniele Bennatti. Voor de Italiaan geldt eigenlijk het zelfde als voor Freire, al komt hij de laatste weken beter in vorm.

Twee andere sprinters die het klimmetje zeker moeten kunnen overleven en misscchien wel hun eigen kans mogen gaan zijn Heinrich Haussler en Greg van Avermaet. De Australiër en de Belg mogen hopen op de ritzege. De laatste in het rijtje is Nederlands kampioen Pim Ligthart. De renner van Vacansoleil-DCM is ook in staat om over het klimmetje te geraken. Als de topsprinter er niet meer bij zijn, zou Ligthart wel eens voor een verrassing kunnen zorgen.

Als deze etappe later in de ronde zou liggen, zou het zich bij uitstek uitlenen voor een lange vlucht. Mannen als Sylvain Chavanel, Carlos Barredo, Jan Bakelants en David Lopez Garcia zouden hier goed uit de voeten kunnen. Maar of een ontsnapping het gaat redden valt te bezien.

Favorieten volgens Wielerflits
**** Peter Sagan
*** Oscar Freire, Daniele Bennatti
** Heinrich Haussler, Greg van Avermaet, Pim Ligthart
* Tom Boonen, Enrico Gasparotto, Mark Cavendish, Marcel Kittel

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.