Voorbeschouwing: Wegrit Olympische Spelen 2012
vrijdag 27 juli 2012 om 12:18

Voorbeschouwing: Wegrit Olympische Spelen 2012

Op zaterdag 28 juli staat er zes dagen na de aankomst van de Tour in Parijs één van de meest prestigieuze eendagskoersen op het programma. De wegwedstrijd van de Olympische Spelen wordt slechts één keer in de vier jaar gehouden en is daardoor een doel voor menig renner. Wint er een aanvaller of strijden de sprinters in Londen om Olympisch goud? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Rond de Britse hoofdstad ligt een overwegend vlakke route van 250 kilometer. Zowel de start als de aankomst zal plaatsvinden aan The Mall, een brede laan die uitkomt op Buckingham Palace. Vervolgens gaat het richting het zuidwesten en wordt er begonnen met een vrijwel biljartvlakke aanloop van zeventig kilometer. Twee kleine hellingen zorgen voor de enige hindernissen. In de Surrey Hills ligt een lokale omloop van 15,5 kilometer.

Box Hill is de enige noemenswaardige hindernis op het parcours. De helling (2,5 km aan 4,9%) – die volgens de Nederlandse bondscoach Leo van Vliet te vergelijken is met de Limburgse heuvel Camerig – dient negen keer beklommen te worden. Het is de vraag of deze klim lastig genoeg zal zijn om als scherprechter te dienen en wat de invloed zal zijn op het wedstrijdverloop. De haarspeldbochten van Zig Zag Road zullen het ritme breken, maar het is onzeker of de helling zwaar genoeg zal zijn om de sprinters te doen lossen. Sprinters die breken krijgen in de acht kilometer lange afdaling de kans om terug te komen.

Box Hill

bron: Jibbering

Na de laatste beklimming keert men in ongeveer veertig kilometer terug noordwaarts. De bochtenrijke route speelt eventuele vluchters in de kaart. De vlakke finishstraat ligt nabij Buckingham Palace in hartje Londen.

Parcours wegrit

Deelnemers
Bij een internationaal evenement als de Spelen staat er tijdens de wegwedstrijd ook dit jaar weer een bont gezelschap aan de start. Nog meer dan op een wereldkampioenschap bevat het peloton renners uit de meest exotische wielerlanden. Dit heeft gevolgen voor de landen van de favorieten. De Britse ploeg moet het bijvoorbeeld met vijf renners doen, drie minder dan op het WK in Kopenhagen. De wedstrijd zal hierdoor minder makkelijk te controleren zijn, wat de kans op een massasprint verkleint. Het peloton zal met 145 renners kleiner zijn dan gebruikelijk.

Een belangrijke factor die vaak een rol speelt op wedstrijden als WK’s en de Olympsiche spelen is het ploegenbelang. Renners die de rest van het jaar betaald worden door hun sponsor dienen een dag in het jaar tegen elkaar te strijden. De historie kent legio voorbeelden van renners die niet altijd de belangen van hun land dienden en daardoor het koersverloop beïnvloed hebben. Renners die veel ploeggenoten van hun sponsorteams in het peloton terug vinden, kunnen hierdoor in het voordeel zijn.

Startlijst wegrit OS 2012

Favorieten
Het belangrijkste thema in de maanden voorafgaand aan de Olympische wegrit is de vraag of de wedstrijd in een sprint van een grote groep beslist gaat worden. Kenners denken dat dit parcours zwaarder is dan op het WK in Kopenhagen, maar de mogelijkheid op een spurt is aanwezig. In dit geval is Mark Cavendish de absolute topfavoriet. De regerend wereldkampioen liet de voorbije Tour zien het sprinten allerminst verleerd te zijn. Cavendish won drie etappes en demonstreerde dat hij ook zonder de hulp van een treintje zijn sprints kan winnen. De Brit won vorig jaar augustus al de generale repetitie voor de wegwedstrijd, voor Modolo en Dumoulin. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat Box Hill toen slechts twee keer werd beklommen. Tijdens de Olympische Spelen is er waarschijnlijk een ander koersverloop. Ter voorbereiding op de Spelen viel Cavendish kilo’s af om beter te kunnen klimmen, maar het zal afwachten zijn of de kleine sprinter negen maal Box Hill kan overleven.

foto: Sirotti

Peter Sagan lijkt de grootste concurrent van thuisrijder Cavendish te zijn. De nog maar 22-jarige Slowaak maakte in de Tour naam bij het grote publiek en bewees al eerder in lastige ritten met de wereldtop mee te kunnen. Ereplaatsen in Milaan-San Remo (298 km), Vlaanderen (256km) en de Amstel Gold Race (257 km) laten zien dat hij ondanks zijn jonge leeftijd de lange afstand aan kan. De vlakke aankomst is misschien niet lastig genoeg voor hem, maar in de juiste kopgroep kan Sagan profiteren van zijn snelle eindspurt. Doordat hij als enige renner Slowakije zal vertegenwoordigen lijkt hij in het nadeel, al staan er aardig wat ploeggenoten van Liquigas aan de start …

Net als Sagan en Cavendish won ook André Greipel drie ritten in de voorbije Tour. Daarnaast neemt hij een sterke Duitse ploeg mee naar Londen, die volledig in zijn dienst zal rijden. Australië heeft met Matthew Goss en Simon Gerrans twee renners die Milaan-San Remo wonnen in huis. Dat laat zien dat de Aussies over renners beschikken die na een lange wedstrijd snel kunnen aankomen.

Het parcours biedt niet alleen kansen aan sprinters. Ook aanvallers zijn niet geheel kansloos. Grote wielerlanden als Duitsland, België, Australië en vooral Groot-Brittannië hebben belang bij een gesloten koers die beslist wordt in een sprint, terwijl landen als Spanje, Italië en Nederland in de eerste plaats aanvallers opgesteld hebben. Doordat de selecties kleiner zijn dan gebruikelijk, is de koers lastig te controleren. Dit maakt de wegrit op papier wederom een interessante wedstrijd waar tactiek een grote rol gaat spelen.

foto: Sirotti

De Spanjaarden zijn traditioneel sterk op kampioenschappen. Ondanks het ontbreken van Oscar Freire en Samuel Sanchez heeft het met onder meer Alejandro Valverde en Luis Leon Sanchez enkele gevaarlijke renners in huis. Allebei lieten zij met een ritwinst in de Tour zien in grote vorm te verkeren. Een outsider als Fabian Cancellara (tweede in Peking) zou de slotkilometers kunnen gebruiken voor een beslissende aanval. Bij de Noren is het afwachten waar alleskunner Edvald Boasson Hagen na een zware Tour nog toe in staat is.

De Nederlanders hebben geen uitgesproken favoriet in huis, maar beschikken met renners als Niki Terpstra en Lars Boom wel over gevaarlijke aanvallers. Veel zal afhangen van de vorm van de dag. Onze zuiderburen hebben met Tom Boonen en Philippe Gilbert twee toppers in huis die hun sporen verdiend hebben in eendagswedstrijden. Boonen zag zijn voorbereiding na een gebroken gebroken rib, die hij opliep in Polen, verstoord worden, terwijl Gilbert een schim is van de renner van vorig jaar.

Een massasprint van een grote groep lijkt onwaarschijnlijk, maar er liggen op het parcours te weinig hindernissen voor een echte afvalrace. Daarom lijken de snelle finishers het meeste kans te maken op goud.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mark Cavendish
*** Peter Sagan, André Greipel
** Tom Boonen, Matthew Goss, Edvald Boasson Hagen
* Alejandro Valverde, Luis León Sánchez, Fabian Cancellara, Philippe Gilbert

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.