Voorbeschouwing WK op de weg
zaterdag 27 september 2008 om 10:16

Voorbeschouwing WK op de weg

Morgen staat in Varese het WK op de weg op het programma. Een wedstrijd die iedereen wel wil winnen, en bijna iedereen denkt ook dat hij hem kan winnen. Het zou een historische wegwedstrijd kunnen worden, de afgelopen twee jaar was namelijk Paolo Bettini de beste op het WK. Als hij morgen ook wint dan is hij de eerste renner in de geschiedenis die het WK drie keer achter elkaar wint.

Ook Oscar Freire gaat voor een unicum, de Spanjaard in dienst van Rabobank won net als Rik van Steenbergen en Eddy Merckx het WK al drie keer. Wanneer Oscar Freire ook morgen weet te winnen dan is hij de eerste renner die vier keer het WK op de weg wint. Freire pakte de titel eerder al in Verona (twee keer) en in Lissabon.

Parcours

De mannen moeten net als de beloften en vrouwen een ronde van 17,35 killometer afleggen die in en rond Varese wordt verreden, het rondje moet door de mannen maar liefst 15 keer worden gereden. De start en de finish liggen allebei in het wielerstadion van de Noord-Italiaanse stad. Het parcours wat de renners moet rijden is niet al te moeilijk maar zeker ook niet makkelijk.

Gelijk na de start krijgen de renners de eerste van de twee klimmetjes voor de kiezen. De Salita di via Montello is 1,15 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5 procent. Het steilste stuk van de klim is na 400 meter te vinden daar is het stijgingspercentage 10%, daarna volgt een geleidelijke afdaling van acht kilometer naar het tweede klimmetje.

Dat tweede klimmetje is de Salta del Ronchi, die is wat langer dan de eerste klim maar wat midner steil. Hij is 3,13 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 4,5 procent. Hier bevindt het steilste stukje zich iets voor de helft van de klimt met een stijgingspercentage van 11%. Na die klim, die op vier kilometer van de streep ligt, krijgen de renners nog een vlak stuk te verwerken en een ligt oplopende finish.

Favorieten

Veel renners komen in aanmerking voor een topklassering op het wereldkampioenschap. Het is namelijk een parcours waar op vele renners uit de voeten kunnen. Er zijn wel een aantal renners die als favorieten met kop en schouders boven de rest uit steken, dat zijn Paolo Bettini, Oscar Freire en Alejandro Valverde.

De Spanjaarden en de Italianen zijn ook meestal de renners waar veel op wordt gelet tijdens de wegwedstrijd van het WK. Bij de Italianen is Paolo Bettini de onbetwiste kopman, maar zij hebben met Alessandro Ballan, Davide Rebellin en Damiano Cunego ook nog een aantal schaduwkopmannen die voor de zege kunnen gaan.
De Spanjaarden hebben niet echt een onbetwiste kopman, daar gaat het tussen Oscar Freire en Alejandro Valverde. De Spanjaarden hebben wel duidelijk gemaakt dat ze als een team willen gaan rijden. Ook de Spanjaarden hebben nog een aantal outsiders met Alberto Contador en Samuel Sanchez, die laatste werd Olympisch Kampioen op de weg.

Bij onze zuiderburen zullen ze de kat uit de boom gaan kijken, dat waren in ieder geval de woorden van Tom Boonen. Zijn ploeggenoot bij Quick-Step, Paolo Bettini, zij dat het parcours voor hem te zwaar was, maar Boonen zelf denkt daar heel anders over. Een andere Belg die een kans maakt op een medaille is Nick Nuyens, de renner van Cofidis liet in de Ronde van Spanje zien dat hij in een supervorm is.

Daarnaast heb je nog vele outsiders zoals de gebroeders Schleck, zij hebben echter een nadeel tegenover andere teams met negen renners. Het team van Luxemburg is lang niet zo sterk als dat van de andere landen, zeker na het afzeggen van Kim Kirchen.

Landen zoals Duitsland, Australie en Frankrijk kunnen ook voor een verrassing gaan zorgen. Mannen als Sylvain Chavanel, Stefan Schumacher, Gerald Ciolek, Michael Rogers en Allan Davis zijn toch wel mannen die je niet moet laten lopen. Daarnaast heb je nog mannen met een minder sterk team zoals Alexandre Kolobnev, Christian Pfannberger of Edvald Boasson Hagen.

En wat kan er nog verwacht worden van het Nederlandse team? Bondscoach Egon van Kessel gaf aan dat een medaille een verrassing zou zijn. Het is in de breedte wel een sterk team dat aan de start staat, maar mannen als Lars Boom en Thomas Dekker ontbreken wel. Kroon en Gesink zijn de kopmannen van het huidige team. Kroon gaf aan dat er een medaille in zit, terwijl het parcours voor Gesink waarschijnlijk niet zwaar genoeg is. Het wordt dus afwachten morgen.

Onze Favorieten:

***** Paolo Bettini
**** Oscar Freire, Alejandro Valverde,
*** Tom Boonen, Alexandre Kolobnev, Davide Rebellin
** Greg van Avermaet, Karsten Kroon, Andy Schleck, Sylvain Chavanel
* Michael Rogers, Christian Pfannberger, Stefan Schumacher, Damiano Cunego, Robert Gesink.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.