Voorbeschouwing: WK tijdrijden elite
woensdag 23 september 2009 om 09:04

Voorbeschouwing: WK tijdrijden elite

Eigenlijk wordt er niet al te veel spanning verwacht op het Wereldkampioenschap tijdrijden. In tegenstelling tot de wegrit is hier wel één grote favoriet: Fabian Cancellara. ‘Spartacus’ was vorig jaar alleen geen wereldkampioen omdat hij niet mee deed. Dat was in 2006 en 2007 anders, en ook in 2009 wordt verwacht dat hij wint, alleen al omdat hij meedoet.

Parcours: 49,8 km (3 keer 16,6 km)
Veel geklommen wordt er niet, en veel bochten zijn er ook niet op het parcours. Vanuit Mendrisio wordt er naar Riva San Vitale gereden, waarna er rond Mendrisio wordt gegaan en daarna bij de start ook weer gefinished wordt. In totaal zijn er maar zeven echte bochten. Na 1,9 km rijdt men over de Via Vignalunga, waar Eddy Merckx in 1971 de wegrit won. Na negen kilometer wordt er 730 meter lang licht gestegen. Nadat er dan nog 950 meter lichtjes wordt geklommen, volgt 650 meter echt bergop met percentages tot 10 procent op de Rossa di Rancate. Maar dan is al het klimmen wel geweest en worden de laatste zes kilometer van de race bijna vlak afgelegd. In de drie rondjes die verreden worden wordt op deze manier 360 meter hoogteverschil afgelegd.
Profiel
Plattegrond
Animatie van het parcours

Favorieten
Alle druk ligt op Fabian Cancellara. De thuisrijder moet het donderdag doen voor eigen publiek. Natuurlijk is dat mentaal zwaar, maar Cancellara kan daar prima mee omgaan. Zijn concurrenten hebben het wat dat betreft makkelijker, al weten zij van tevoren dat winnen erg moeilijk wordt.

Aangezien een definitieve startlijst nog steeds niet voorhanden is, zijn nog niet alle deelnemers bekend. Wel is duidelijk wie de uitdagers van Cancellara gaan worden: Bert Grabsch (Wereldkampioen 2008) leidt de meute, die verder bestaat uit onder andere Bradley Wiggins, Tony Martin, Aleksandr Vinokourov, Gustav Larsson, Marco Pinotti, Tom Danielson, José Enrique Gutierrez en Svein Tuft. Voor Grabsch lijken de stijgende meters echter wat teveel.

Ook zijn er enkele belangrijke namen afwezig. Levi Leipheimer, Michael Rogers, Samuel Sanchez, David Zabriskie en Cadel Evans doen bijvoorbeeld niet mee aan de tijdrit. Opvallende aanwezige is dan weer Andrey Kashechkin bij Kazachstan. Nederland moet het doen zonder de niet fitte Stef Clement, waardoor Lars Boom en Koos Moerenhout de nationale eer verdedigen. Een top-10 positie zou voor hen al een hele prestatie zijn. Ook de Belgen hebben niet al te hoge verwachtingen van Dominique Cornu (in 2006 nog Wereldkampioen u23) en Sébastien Rosseler.

Koldo’s Favorieten
***** Fabian Cancellara
*** Bradley Wiggins, Gustav Larsson
** Tony Martin, Aleksandr Vinokourov, Bert Grabsch
* José Enrique Gutierrez, Marco Pinotti, Svein Tuft, Tom Danielson

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.