Voorbeschouwing: X2O Trofee Scheldecross Antwerpen 2020
foto: Cor Vos
Nico Dick
zaterdag 12 december 2020 om 09:00

Voorbeschouwing: X2O Trofee Scheldecross Antwerpen 2020

In Antwerpen zijn we zaterdag aan de derde manche van de X2O Trofee toe. De Scheldecross staat in het teken van de terugkeer in competitie van Mathieu van der Poel. Ook Tim Merlier en Gianni Vermeersch zijn opnieuw aan crossen toe. Wout van Aert traint in Spanje en is er niet bij. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Op woensdag 11 januari 2006 werd de eerste editie van de Scheldecross verreden, een organisatie van het duo Luc Mattens-Peter De Peuter. Drie dagen na het BK in Tervuren zette Sven Nys zijn pas behaalde tricolore extra in de verf na een duel met toenmalig ‘kroonprins’ Niels Albert.

Het duurde bijna tien jaar vooraleer de cross aan het strand van Sint-Anneke toetrad tot een regelmatigheidscriterium. Maar in die tien jaar vonden wel een paar opmerkelijke edities plaats. Zoals die van 2009, toen de wedstrijd drie kwartier later begon en met een kwart werd ingekort nadat een hond een… granaat had gevonden op het ondergesneeuwde parcours. Pas na tussenkomst van politie en brandweer (foto onder) kon de veiligheid opnieuw gegarandeerd worden.

foto: Cor Vos

Ook twee overwinningen van zandspecialist Niels Albert blijven ons bij. In 2011 werd de Vlaams-Brabander er Belgisch kampioen. Het zou zijn enige driekleur in zijn carrière zijn. Maar Alberts tweede triomf op Linkeroever kende nog een grotere symboliek: in 2013 haalde de toenmalige kopman van BKCP-Powerplus het van een piepjonge Mathieu van der Poel.

Van der Poel was pas 18 en had net de overstap van de junioren naar de beloften gemaakt. Omdat Antwerpen een losse cross kwam, mocht hij er bij de eliterenners aan de slag. In zijn allereerste profcross legde hij meteen zijn kopman het vuur aan de schenen. Pas in de finale trok Albert het laken naar zich toe, maar stak achteraf de bewondering voor zijn jonge ploegmaat niet onder stoelen of banken.

In zijn eerste profcross ooit haalde Van der Poel meteen het podium – foto: Cor Vos

Een andere mijlpaal in de geschiedenis van de Scheldecross is 2010, toen de veldrit werd overgenomen door evenementenbureau Golazo. Vijf jaar later maakte de Scheldecross zijn intrede in de Bpost Bank Trofee, dat we tot vorig jaar kenden als de DVV Trofee en sinds dit jaar met X2O Badkamers een nieuwe titelsponsor heeft. Ook noemenswaardig: het event is in de loop der jaren uitgegroeid tot een organisatie die kan teren op een massa vips. De havenbedrijven zien de Scheldecross als een ideaal evenement om te netwerken.

Vorig seizoen maakte de Scheldecross geen deel uit van de DVV Trofee. CrossIDee, het comité dat onder meer instaat voor de organisatie van de wedstrijden in Kruibeke, Lokeren en Hulst, verzorgde er in januari het Belgisch kampioenschap, een duo-organisatie met Golazo. Laurens Sweeck en Sanne Cant waren er de grote winnaars. Cant pakte zo – negen jaar later – voor de tweede keer in haar carrière de tricolore in Antwerpen. Dit jaar neemt de Scheldecross zijn plaats in het regelmatigheidscriterium opnieuw in. In 2021 zet het – met een jaartje vertraging – de stap naar de Wereldbeker.

Sanne Cant behaalde twee keer goud in Antwerpen – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars in Antwerpen
Mannen
2020: flag-be Laurens Sweeck (Belgisch kampioenschap)
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-nl Mathieu van der Poel
2015: flag-be Wout van Aert
2014: flag-nl Mathieu van der Poel
2013: flag-be Niels Albert
2012: flag-be Kevin Pauwels
2011: flag-be Sven Nys
2011: flag-be Niels Albert (Belgisch kampioenschap)

Dames 
2020: flag-be Sanne Cant (Belgisch kampioenschap)
2018: flag-nl Denise Betsema
2017: flag-be Sanne Cant
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-be Sanne Cant
2013: flag-us Katherine Compton
2012: flag-us Katherine Compton
2011: flag-us Katherine Compton
2011: flag-be Sanne Cant (Belgisch kampioenschap)


Vorig jaar

Laurens Sweeck bekroont ploegenspel met driekleur

Uittredend Belgisch kampioen Toon Aerts en Tim Merlier namen de beste start. Nog in dezelfde ronde volgde een hergroepering vooraan die leidde tot een kopgroep van zes. Dat waren naast Aerts en Merlier ook Laurens Sweeck, Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Thijs Aerts. Een rondje verder zou dat zestal zelfs aangedikt worden tot acht nadat ook Wout van Aert en Gianni Vermeersch kwamen aansluiten.

Maar wat werd aangekondigd als een van de meest spannende kampienschappen ooit, draaide snel uit op een anti-climax voor de neutrale toeschouwer, maar een droom voor Jurgen Mettepenningen, teammanager van Pauwels Sauzen-Bingoal. Met dank aan een aanval van Laurens Sweeck na amper een kwartier wedstrijd en het perfecte afstoppingswerk van ploegmaats Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout in de achtergrond.

Laurens Sweeck met de driekleur – foto: Cor Vos

Een statement van het team dat in de voorafgaande weken fel werd bekritiseerd omdat de ploegtactiek een paar keer niet optimaal werd toegepast. Toen Toon Aerts, de belangrijkste belager van de roodhemden, ook nog ten val kwam, was het helemaal over en out. Iserbyt en Vanthourenhout smoorden elke reactie in de kiem, Sweeck maakte er een lange demonstratie van en pakte zijn allereerste tricolore als prof. Topfavoriet Eli Iserbyt werd tweede, Toon Aerts graaide het brons weg voor de neus van Tim Merlier.

Uitslag Heren 2020 (BK)
1. flag-be Laurens Sweeck
2. flag-be Eli Iserbyt op 30″
3. flag-be Toon Aerts op 35″
4. flag-be Tim Merlier op 37″
5. flag-be Wout van Aert op 48″
6. flag-be Gianni Vermeersch
7. flag-be Michael Vanthourenhout op 1’19”
8. flag-be Thijs Aerts op 1’41”
9. flag-be Jens Adams op 1’47”
10. flag-be Tom Meeusen op 1’56”

Elfde driekleur op rij voor Sanne Cant

Laura Verdonschot, op papier de enige echte uitdager van topfavoriete Sanne Cant, schoot als een komeet uit de startblokken. De 23-jarige Limburgse kreeg Cant, Ellen Van Loy en Loes Sels mee in haar spoor. Voor de kopvrouw van Crelan-IKO ging het allemaal iets te traag. Nog voor de passage op het ponton, het paradepaardje van het BK, muisde ze er vanonder.

Over en out? Niet dus, want Cant maakt zowaar een zeldzaam foutje en moest voet aan grond zetten: Verdonschot en good old Van Loy kwamen zo opnieuw aansluiten. Maar lang duurde de hoop van het duo Verdonschot-Van Loy niet. Bij een volgende versnelling van de drievoudige wereldkampioene was het wel einde verhaal.

De elfde dus voor Cant – foto: Cor Vos

Met elf Belgische titels brak Sanne Cant het record van Roland Liboton bij de mannen, die in de jaren tachtig voor tien op een rij zorgde. Het was nog maar haar derde zege van het seizoen. Laura Verdonschot pakte zilver, Ellen Van Loy was een mooie derde. Voor de Kempense ook al haar achtste medaille (vijf maal zilver, drie keer brons) uit haar carrière.

Uitslag Dames 2020 (BK)
1. flag-be Sanne Cant
2. flag-be Laura Verdonschot op 28″
3. flag-be Ellen Van Loy op 38″
4. flag-be Loes Sels op 1’23”
5. flag-be Karen Verhestraeten op 1’38”
6. flag-be Alicia Franck op 2′
7. flag-be Suzanne Verhoeven op 2’43” (BK dames clubs)
8. flag-be Kim Van De Steene op 3’25”
9. flag-be Marthe Truyen op 3’30” (BK dames U23)
10. flag-be Kiona Crabbé op 3’45”


Parcours

Het parcours van de Scheldecross is een combinatie van een zandomloop met een snelle ondergrond op gras en verharde stukken. In vergelijking met de omloop die we kennen van de voorbije jaren is wel een en ander gewijzigd. “Het DNA van het parcours blijft uiteraard wat het was”, vertelt Erwin Vervecken ons. “Maar het is wel wat compacter geworden.”

Concreet: de finish zoals we die tot nu kenden in de Gloriantlaan (links op de afbeelding) verdwijnt en wordt verlegd naar de Kastanjedreef, die evenwijdig loopt met de wandeldijk langs de Schelde. “Door de corona-maatregelen is geen publiek toegelaten, dus konden we perimeter wat verkleinen”, verduidelijkt de parcoursbouwer. “Er moet immers geen massa volk verspreid worden. En de aankomstlocatie op de Gloriantlaan, waar normaal ook de viptenten staan, gebruiken we in deze editie als rennersparking.”

Een andere wijziging is een extra lus aan het vaste ponton (veerdienst) richting het stadscentrum. Op die manier komt de skyline van Antwerpen nog beter in beeld. En dat zal de tv-kijker zaterdag ook merken, want in functie daarvan is ook een extra camera geplaatst (rechtsonder op de afbeelding).

Het ponton dat we kennen van het Belgisch kampioenschap is uiteraard verdwenen, dat was maar een eenmalig project om het BK van begin 2020 extra uitstraling te bezorgen.


Programma

Programma zaterdag 12 december 2020
13u45: Soudal Ladies Trophy
15u00: X2O Trofee Elite & U23 Mannen

Locatie
Linkeroever – Strand van Sint-Anneke, Antwerpen

Website X2O Badkamers Trofee
Twitter X2O Trofee

Deelnemerslijst Heren
Deelnemerslijst Dames

Tussenstand X2O Trofee Heren na Kortrijk:
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-nl Lars van der Haar op 1’20”
3. flag-be Toon Aerts op 2’33”
4. flag-be Quinten Hermans op 2’54”
5. flag-be Michael Vanthourenhout op 3′
6. flag-nl Corné van Kessel op 4’40”
7. flag-nl Ryan Kamp op 4’51”
8. flag-be Laurens Sweeck op 5’31”
9. flag-be Daan Soete op 5’45”
10. flag-be Wout van Aert op 5’57”

Tussenstand X2O Trofee Dames na Kortrijk:
1. flag-nl Yara Kastelijn
2. flag-nl Lucinda Brand op 8″
3. flag-nl Annemarie Worst op 32″
4. flag-nl Denise Betsema op 52″
5. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 1’56”
6. flag-nl Fem van Empel op 2’46”
7. flag-nl Aniek van Alphen op 3’03”
8. flag-nl Manon Bakker op 5’33”
9. flag-it Eva Lechner op 6’19”
10. flag-be Sanne Cant op 6’31”


Favorieten

Heren 

Het is zaterdag 314 dagen geleden dat Mathieu van der Poel voor het laatst aan de start stond van een veldrit (WK in Dübendorf), maar dat weerhoudt ons er niet van om hem toch bij de topfavorieten te rekenen voor de Scheldecross. De wereldkampioen maakt er ook zelf geen geheim van dat hij klaar is om meteen te schitteren. Bovendien is de omloop in Antwerpen er een waarop Van der Poel zich als een vis in het water voelt. Niet toevallig won hij er de laatste drie edities waarin hij van start ging.

Ook in 2017 was Van der Poel de beste in Antwerpen – foto: Cor Vos

De man van de eerste seizoenshelft is Eli Iserbyt. Na zijn Europese titel in Rosmalen had hij het even moeilijk om zijn goede vorm om te zetten in zeges, maar in Kortrijk en – vooral – in Boom bewees hij niets van zijn conditie ingeboet te hebben. Kan hij ook Mathieu van der Poel van de overwinning houden?

Ook Iserbyts ploegmaats Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck zijn niet kansloos in het Antwerpse zand. Vanthourenhout schitterde in Merksplas, Kortrijk en Tábor en ook vorige week in Boom mocht hij mee op het podium. Sweeck is de laatste net dat tikkeltje minder dan zijn ploegmaats, maar de Belgische kampioen is dan weer de grootste zandspecialist bij Pauwels Sauzen-Bingoal. Dat hij elf maanden geleden de driekleur pakte op hetzelfde parcours, zal hem ongetwijfeld extra motiveren.

Onze vijfde favoriet is Toon Aerts. De kopman van Telenet-Baloise moet het nu al bijna twee maanden zonder overwinning doen, maar blijft wel op een constant niveau rondfietsen. In zijn laatste twee wedstrijden in Antwerpen eindigde hij telkens op het podium.

Zandspecialist Laurens Sweeck – foto: Cor Vos

De vormcurve van Corné van Kessel zit in een opwaartse beweging en de Nederlander kan traditioneel wel overweg in het zand. In Boom gaf hij alvast een goede indruk. Wout van Aert is er dit weekend niet bij. Gianni Vermeersch en Tim Merlier komen net als Mathieu van der Poel voor het eerst dit seizoen in actie. Voor hen komt Antwerpen wellicht nog niets te vroeg. Verder kijken we uit naar de progressie van Tom Pidcock.

Favorieten volgens WielerFlits
****  Mathieu van der Poel, Eli Iserbyt
*** Laurens Sweeck, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout
** Corné van Kessel
* Tom Pidcock, Lars van der Haar, Daan Soete, Ryan Kamp, Gianni Vermeersch


Dames

Lucinda Brand is de veldritvrouw van de laatste maand. De Rotterdamse won de vier laatste wedstrijden waar ze aan de start stond. Daarnaast is de kopvrouw van Telenet-Baloise de regelmaat zelve. In de laatste 30 crossen waarin ze van start ging, haalde ze 28 keer het podium. Een keer werd ze vierde, een keer (Loenhout vorig jaar) verdween ze uit de wedstrijd na een val. Je kan er dus gif op innemen dat Lucinda Brand ook zaterdag in de Kastanjedreef op het podium zal staan.

Toch schatten we Ceylin del Carmen Alvarado in Antwerpen even hoog in. Het is ondertussen een maand geleden dat de wereld- en Europees kampioene aan winnen toe kwam, maar in Boom zagen we dat ze conditioneel maar weinig onder hoeft te doen voor Brand, terwijl we Alvarado kennen als zandspecialiste.

Op naar een duel Brand – Alvarado? – foto: Cor Vos

Ook Denise Betsema en Annemarie Worst blijven belangrijke concurrentes. Betsema won in 2018 al een keer in Antwerpen. Ze verwees toen uitgerekend Lucinda Brand naar de dichtste ereplaats. Al had de Texelse het vorige week in Boom bijzonder moeilijk om het spoor van Brand en Betsema te houden. Worst begon prima aan haar seizoen, maar viel nu al zes opeenvolgende wedstrijden net naast het podium.

Yara Kastelijn moet zaterdagnamiddag van start met als doel om haar leidersplaats in de X2O Trofee te verdedigen. De renster van Credishop-Fristads veroverde die koppositie na prima prestaties op de Koppenberg en in Kortrijk. Ze werd er twee keer derde, meteen ook haar beste resultaten dit seizoen. Dat loont in het klassement van de Trofee, maar dame-in-vorm Brand volgt op amper acht secondjes… Een klassement waarvan de volledige top-8 uit Nederland komt!

Yara Kastelijn leidt in de X20 Trofee – foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
**** Ceylin del Carmen Alvarado
*** Denise Betsema, Lucinda Brand, Annemarie Worst
** Yara Kastelijn, Fem van Empel
Sanne Cant, Manon Bakker, Aniek van Alphen, Laura Verdonschot


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt uitgezonden door Sporza in België en door Eurosport in Nederland. Bekijk hier de volledige TV-kalender.

Voor de weersverwachting beroepen we ons zoals gewoonlijk op Meteovista.be. Het wordt maximum 9 graden en er wordt best wat neerslag verwacht. Al zal die niet bijzonder veel invloed hebben op het parcours in Antwerpen.

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
10 december 2020 13:57
Denise Betsema zou hoofdvogel moeten kunnen afschieten mits.........

Tja....iedereen heeft kunnen zien dat Denise steeds veel kruit verschoot in de beginfase. Of..om opgelopen achterstand door een slechte startpositie te compenseren, of door in het begin met krachten te smijten in een koppositie. Een klein beetje meer linkheid van haar sport coordinator Mario de Clerq en iets minder lief(Herijgers:"Denise laat zich wegzetten en is nog te lief) en winst komt in haar bereik.

Dat op kop rijden wel degelijk meer krachten kost ,dan je in de zucht der wielen van anderen sparen, gaf Ceylin eerder zelf toe.

Ceylin zegt in artikel : ALVARADO: “WORST EN BRAND WILDEN NIET RIJDEN, DUS IK OOK NIET”.....“ (WF za. 24 oktober) "Ik had het al een paar keer geprobeerd onderweg, en ik was me heel moe aan het maken met al die inspanningen. Manon (Bakker) en ikzelf hebben de hier wedstrijd gemaakt”, vertelde Alvarado in het flash interview. “Annemarie (Worst) en Lucinda (Brand) wilden niet rijden. Jullie niet, ik ook niet, dacht ik dan. Ik ga mezelf niet moe maken met hen in het wiel en dat ze er dan op het einde nog overheen komen.”
Maar dat in het wiel zitten doet toch niemand zou vaak als Ceylin. Maar goed..dat weet zij zelf ook!

Na Boom oogde Ceylin lijkbleek. De commentator van Eurosport meende woede te zien bij Ceylin del Carmen; "typisch voor een topsporter"; zei hij.

Of waren het de mokerslagen van Brand,die volgens Alvarado in de tweede helft van de koers veel harder de hellingen omhoog reed en zij er diep door zat?

Betsema zou de hoofdvogel eens moeten kunnen afschieten. en geen mens die het deze sportieve dame niet zou gunnen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.