Vuelta 2013: Ratto bekroont monstervlucht in Andorra met zege
zaterdag 7 september 2013 om 16:54

Vuelta 2013: Ratto bekroont monstervlucht in Andorra met zege

Ratto

foto: Sirotti

Daniel Ratto heeft met grote voorsprong de veertiende etappe van de Vuelta a España gewonnen. De Italiaan haalde het uit een vlucht die al vertrok in de eerste kilometers van de dag. Vincenzo Nibali werd op bijna vier minuten tweede, net voor Chris Horner.

De etappe van vandaag werd verreden in echt hondenweer. Het peloton had tot nu toe erg goed weer gehad in de Ronde van Spanje, maar bij aankomst in Andorra was het gedaan met het mooie weer.

Vroeg in de etappe ontstond er wel een kopgroep van vijf renners, met daarin twee renners van Belkin. Luis Leon Sanchez en Graeme Brown hadden het gezelschap van wereldkampioen Philippe Gilbert, Daniele Ratto en Steve Chainel. Het maximale verschil van de vijf met het peloton werd meer dan twaalf en een halve minuut, de klassementsrenners lieten begaan.

Toen er geklommen moest worden op de eerste klim van de dag, de Port de Envalira, was het gelijk gedaan in de kopgroep voor Brown en Chainel en gingen de andere drie gezamenlijk door. Op de top kwam Gilbert als eerste boven, voor Sanchez en Ratto.

Ondertussen regende het opgaves, met daarbij de Nederlanders Lieuwe Westra en Wout Poels. Nick Nuyens gaf ook op en Sam Bewley en Simon Gerrans kwamen niet aan de start.

In de afdaling viel Luis Leon Sanchez letterlijk uit de kopgroep. De Spanjaard kon wel al snel weer terug op de fiets in de achtervolging op zijn twee vluchtmakkers. Dit duurde echter niet lang, want hij moest opgeven met onderkoelingsverschijnselen.

daniele ratto

Inmiddels had Daniele Ratto afstand genomen van Phillippe Gilbert en ging hij solo op zoek naar de dagzege. Het verschil met het peloton was groot genoeg en hij mocht voorzichtig afdalen naar de voet van de slotklim.

Bij de klassementsrenners werd het tempo aangevoerd door Katusha en Astana. Ivan Basso en Alejandro Valverde moesten daar afhaken. Basso was ook de volgende opgever in de rit, hij stond tot vandaag nog zevende in het algemeen klassement.

Op de slotklim werd er bij de favorieten versneld. Eén voor één moesten de klassementsmannen afhaken. Nicolas Roche was er snel af, terwijl Robert Kiserlovski het tempo opvoerde in dienst van Chris Horner. Met nog vijf kilometer te gaan bleven er nog ongeveer tien renners over rond klassementsleider Vincenzo Nibali.

Iets verderop plaatste Horner zijn aanval en alleen Nibali kon de Amerikaan volgen. De Italiaan hield zijn concurrent goed in de gaten en pakte aan de finish ook nog belangrijke bonificatieseconden.

Valverde reed na zijn slechte aanloop wel een ontzettend sterke slotklim en reed renner na renner voorbij en eindigde toch nog als zesde in de rit.

Door zijn sterke slotklim verovert Valverde ook de groene puntentrui op Daniel Moreno. Dagwinnaar Daniele Ratto staat nu eerste in de bergtrui. Chris Horner neem de witte trui van het combinatieklassement over van Nicolas Roche.

daniele ratto

Vuelta 2013 (WT)
Uitslag rit 14, Bagà – Collada de la Gallina (155.7 km):

1. Daniele Ratto (Italië/Cannondale) in 4u24m00s
2. Vincenzo Nibali (Italië/Astana) op 3m53s
3. Christopher Horner (Verenigde Staten/Radioshack) op 3m55s
4. Joaquin Rodriguez (Spanje/Katusha) op 4m11s
5. Samuel Sanchez (Spanje/Euskaltel) op 4m19s
6. Alejandro Valverde (Spanje/Movistar) op 4m43s
7. Thibaut Pinot (Frankrijk/FDJ) op 4m46s
8. Domenico Pozzovivo (Italië/AG2R) z.t.
9. Mikel Landa (Spanje/Euskaltel) op 5m17s
10. Leopold König (Tsjechië/NetApp) op 5m21s

Vincenzo Nibali

Klassement na rit 14:
1. Vincenzo Nibali (Italië/Astana) in 53u56sm49s
2. Christopher Horner (Verenigde Staten/Radioshack) op 50s
3. Alejandro Valverde (Spanje/Movistar) op 1m42s
4. Joaquin Rodriguez (Spanje/Katusha) op 2m57s
5. Domenico Pozzovivo (Italië/AG2R) op 3m43s
6. Nicolas Roche (Ierland/Saxo-Tinkoff) op 4m06s
7. Thibaut Pinot (Frankrijk/FDJ) op 4m34s
8. Leopold König (Tsjechië/NetApp) op 5m47s
9. Daniel Moreno (Spanje/Katusha) op 6m26s
10. Tanel Kangert (Estland/Astana) op 6m45s

Volledige klassementen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.