Vuelta 2013: Reacties Vuelta pretendenten
zaterdag 31 augustus 2013 om 23:11

Vuelta 2013: Reacties Vuelta pretendenten

Vandaag stond er met de aankomst op de Alto de Peñas Blances de eerste echte bergrit op het menu. De rit werd op knappe wijze gewonnen door Leopold König. De grote favorieten voor eindwinst bestookten elkaar onderweg, maar wisten geen grote gaten te slaan. Wielerflits bundelde de reacties van de hoofdrolspelers.

Nicolas Roche (3e in de etappe en nieuwe leider)
Nicolas Roche wist door zijn derde plaats in de rit de leiderstrui te veroveren ten koste van Vincenzo Nibali. De renner van Saxo-Tinkoff heeft na vandaag een voorsprong van 17 seconden op Moreno en Horner. Tegenover Cyclingnews uit de Ier zijn blijdschap. ”Ik kon profiteren van een moment van vertwijfeling bij de favorieten voor eindwinst. Ik heb nog nooit een leiderstrui in een grote ronde mogen aantrekken. Ik ben op dit moment de gelukkigste man op aarde. Ik zal de komende dagen proberen de trui zo goed mogelijk te verdedigen.”

Daniel Moreno (2e in de etappe, 3e in de stand)
Daniel Moreno liet op de Penas Blances opnieuw zijn blakende vorm zien. De klimmer van Katusha kwam net tekort voor de ritzege, maar stijgt door zijn prestatie wel naar de derde plaats in de stand, op 17 seconden van leider Roche. Op de website van de ploeg doet Moreno zijn relaas. ”In de finale was ik net niet sterk genoeg om te winnen, maar ik ben blij met mijn vorm. In de finale deed Basso fantastisch werk. Hij oogt zeer sterk op dit moment en is een van de favorieten voor eindwinst. Zowel Joaquim (Rodriguez) als ik verkeren in erg goede vorm, en we willen morgen in Valdepenas opnieuw een goed resultaat halen.”

Joaquim Rodriguez (9e in de daguitslag)
De op voorhand aangewezen kopman van de Russische ploeg, Joaquim Rodriguez, steeg door zijn negende plaats in de etappe enkele plaatsen in het klassement. Purito staat op dit moment 10e, op iets meer dan één minuut van de leider. ”’Het was een rustige etappe. In de finale zat Moreno vooraan, en besloot ik bij Valverde en Nibali te blijven. In de laatste paar honderd meter kon ik nog enkele belangrijke seconden pakken. Morgen is een etappe die me erg ligt. Ik ken de aankomst goed en ik ben zeker van plan om wat te proberen. Het zal echter niet gemakkelijk worden, omdat niemand op dit moment echt verschil kan maken”, aldus Rodriguez op de website van Katusha.

Vincenzo Nibali (verloor de leiderstrui aan Nicolas Roche)
Vincenzo Nibali verloor vandaag de leiderstrui aan Nicolas Roche. De Italiaan wist in de laatste meters zijn wagonnetje niet aan te haken bij Valverde en Rodriguez, en verloor aan de streep acht seconden op het tweetal. Ploegleider Alexander Shefer benadrukt op de ploegsite dat de verloren seconden niet desastreus zijn. ”Deze Vuelta duurt nog heel erg lang. De favorieten voor eindwinst staan nog altijd dicht bij elkaar, en er zijn nog genoeg kansen om de trui te heroveren. Morgen hoeven we niet meer onze verantwoordelijkheid te nemen, en kunnen we op het juiste moment in actie schieten.”

Alejandro Valverde (8e in de rituitslag)
Alejandro Valverde wist vandaag niet de etappe te winnen. De kopman van Team Movistar hield in de finale vooral concurrenten Rodriguez en Nibali in de gaten, en zakte hierdoor naar de zevende plek in de rangschikking. Op het digitaal huis van de ploeg blijft Valverde echter optimistisch. ”Ik had graag voor de zege gestreden, maar de renners vooraan hadden hun aanval perfect getimed en waren zeer sterk. Ik moet König feliciteren met zijn ritwinst. Het is duidelijk dat ik mijn aandacht vooral vestig op Nibali en Rodriguez. We houden elkaar op dit moment in evenwicht. Ik kijk uit naar de etappe van maandag, waar de kans groter is om verschillen te maken.”

Chris Horner (2e in de stand op 17 seconden van Roche)
Chris Horner was de meest bedrijvige op de slotklim. De veteraan liet zijn ploeg Radioshack op kop rijden, maar kon het werk niet afmaken met de ritwinst of leiderstrui. ”Ik probeerde het verscheidene keren, maar de klim was net niet lastig genoeg om verschil te maken. Roche maakte een erg sterke indruk in de laatste kilometers, maar ik ben zelf ook erg tevreden over mijn vorm en de sterke van de ploeg. Cancellara en Busche reden zeer sterk.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.