Vuelta 2013: Voorbeschouwing slotrit Madrid
zaterdag 14 september 2013 om 19:48

Vuelta 2013: Voorbeschouwing slotrit Madrid

Vuelta a España

foto: Sirotti

Op zondag komt er een einde aan deze editie van de Ronde van Spanje. In en rond Madrid wordt de Vuelta besloten met een van de spaarzame mogelijkheden voor sprinters. De eindwinnaar lijkt bekend, maar wie van de 144 overgebleven renners komen er in aanmerking voor de dagzege?

Parcours
Met een veredeld criterium nemen we afscheid van de Vuelta. Wat voor de Tour de rit over de Champs-Élysées betekent, is de slotrit door de Spaanse hoofdstad voor de Vuelta. Hoewel het verschil tussen Horner en Nibali slechts 37 tellen bedraagt, ligt het niet in de lijn der verwachtingen dat het duel om de eindzege op de slotdag nog uitgevochten zal worden.

Parcours etappe 21

Om half drie wordt het startschot gegeven in Leganés, een plaatsje ten zuiden van Madrid. Via een grote boog waar de fotografen in de gelegenheid worden gesteld om foto’s te maken van de winnaars van deze Vuelta, wordt na zestig kilometer Madrid aangedaan. Daar ligt een lokaal rondje van 5,7 kilometer te wachten, dat meerdere keren zal worden verreden. Na in totaal bijna 110 kilometer mag er gesprint worden voor de laatste ritzege deze Vuelta.

Favorieten
Na drie zware weken over een voornamelijk bergachtig parcours zijn er de nodige snelle mannen gesneuveld. De kansen voor sprinters onderweg waren dun gezaaid, maar de vrijwel biljartvlakke route van de slotrit biedt opnieuw kansen.

Michael Matthews

Michael Matthews is een renner die één van de zeldzame kansen voor sprinters wist te verzilveren. De 22-jarige Australiër zegevierde tijdens de openingsweek in Lago de Sanabria. Voor de rit naar Madrid is hij opnieuw een grote kanshebber.

Van Gianni Meersman werd na een sterk seizoen en ritzeges in prestigieuze koersen het nodige verwacht, maar na drie weken staat de Belg deze Vuelta nog met lege handen. In Madrid ligt er voor hem een kans om zijn Vuelta alsnog kleur te geven. Edvald Boasson Hagen scoorde al enkele mooie ereplaatsen, maar staat na drie weken ook nog met lege handen. De veelzijdige Noor kan in dit deelnemersveld moeiteloos de concurrentie aan met de rappe mannen.

Nikias Arndt

Bij de Nederlandse ploegen rekent men op buitenlandse renners voor dagsucces in vlakke ritten. Robert Wagner is één van de vier overgebleven renners bij Belkin, terwijl bij Argos-Shimano de jonge Nikias Arndt zijn eerste grote ronde uit gaat rijden. Vacansoleil-DCM lijkt de laatste grote ronde in zijn bestaan zonder dagsucces te besluiten, of een rappe renner als Grega Bole moet voor een enorme verrassing gaan zorgen.

Favorieten volgens WielerFlits.nl
**** Michael Matthews
*** Gianni Meersman, Edvald Boasson Hagen
** Tyler Farrar, Maximiliano Richeze, Michael Mørkøv
* Nikias Arndt, Robert Wagner, Grega Bole, Anthony Roux

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.