Vuelta 2014: Voorbeschouwing rit 19
donderdag 11 september 2014 om 19:00

Vuelta 2014: Voorbeschouwing rit 19

Na een aankomst bergop kent de negentiende etappe weer een rustiger verloop. Het zou opnieuw een kans kunnen zijn voor de overgebleven sprinters, maar met twee bergjes van tweede categorie zullen ook veel renners er oren naar hebben om mee te gaan met een vroege vlucht. Wie slaat zijn slag in de negentiende etappe? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De etappe gaat van start in Salvaterra Do Miño, een kleine plaats vlakbij de Portugese grens in het noordwesten van Spanje. De etappe is iets meer dan 180 kilometer lang en eindigt in Cangas Do Morazzo, ten westen van de havenstad Vigo. Deze plaats is bekend van zijn autoindustrie en is de grootste vissershaven van Europa. Veel mensen kennen de stad van de plaatselijk voetbalclub Celta de Vigo.

Vuelta 2014: Voorbeschouwing rit 19

Onderweg liggen twee bergjes van tweede categorie. De eerste, de Alto da Monte de Groba, doemt op na een kleine tachtig kilometer. Vorig jaar was er in de tweede etappe een aankomst op deze berg. In totaal is hij elf kilometer lang met een gemiddelde stijging van 5,6 procent. De laatste twee kilometer zijn het steilst. De tweede beklimming heeft de top op ruim vijftien kilometer van de streep. De Alto Monte Faro is zes en een halve kilometer lang met een stijgingspercentage van 8,2 procent. Ideaal voor een paar renners om weg te springen.

De renners moeten in de omgeving van Vigo bovendien uitkijken voor waaiers, want de laatste 120 kilometer wordt verreden nabij de Atlantische Oceaan. De wind kan hier dus zeker van invloed zijn.

Favorieten
Door het laatste bergje op vijftien kilometer van het einde zullen de meeste sprinters waarschijnlijk afgeschrikt worden. Het stijgingspercentage in combinatie met de lengte is misschien wel wat teveel voor John Degenkolb en Michael Matthews, maar als het dan toch een sprint wordt zijn deze twee de absolute favorieten. Wellicht zullen klassiekerspecialisten als Philippe Gilbert en Filippo Pozzato zich in een uitgedund peloton ook wel willen mengen in een groepspurt.

Alessandro De Marchi

Bij een vluchtgroep zijn er genoeg renners die deze ronde al lieten zien een neusje te hebben voor de goede ontsnapping. Zo wonnen Alessandro De Marchi en Ryder Hesjedal al een rit door mee te springen in een ontsnapping. Het tweetal zal dan wel moeten loskomen van hun vluchtgenoten in de slotfase en de laatste vijftien kilometer naar de finish overbruggen.

Luis Leon Sanchez

Luis León Sánchez zat al vaker mee in de ontsnapping en wil misschien nog een paar punten pakken voor de bergprijs.Damiano Cunego was in het verleden al een paar keer winnaar van een etappe na een lange vlucht. Dit zou een etappe moeten zijn waar de Italiaan ook zijn ei in kwijt kan. Boekt de Kleine Prins nog een keer een succes? En zo zijn er nog genoeg namen op te noemen die mee zouden kunnen gaan en een gooi doen naar de dagzege, zoals bijvoorbeeld Alexandr Kolobnev, Amets Txurruka, Adam Yates en nog veel meer.

Belkin heeft nog steeds geen ritzege beet. Zou Wilco Kelderman een keer een gooi doen naar een dagzege en in de slotfase zijn tijdrijderskunsten laten zien, of gaat Paul Martens weer mee in de vlucht zoals eerder deze Vuelta?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alessandro De Marchi
*** Luis León Sánchez, Ryder Hesjedal
** Wilco Kelderman, Paul Martens, Damiano Cunego
* John Degenkolb, Michael Matthews, Philippe Gilbert, Filippo Pozzato

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.