Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 11
foto: Sirotti
dinsdag 1 september 2015 om 14:00

Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 11

De elfde etappe is zonder twijfel de koninginnenrit van deze Vuelta a España. De ronde trekt daarvoor de landsgrenzen over naar het bergstaatje Andorra. Daar wacht een rit van slechts 138 kilometer, maar wel met zes zware beklimmingen. Kan Tom Dumoulin zijn rode trui behouden? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
In grote rondes is de rustdag meestal na een zware bergrit gepland. In deze Ronde van Spanje is het andersom. Heel wat renners zal het schrik inboezemen. En dat is niet onterecht, want daags na de rustdag wacht een loodzware bergrit. De wedstrijdorganisatie spreekt zelfs over misschien wel de lastigste Vuelta-etappe ooit.


De weg loopt vanuit startplaats Andorra La Vella direct omhoog richting de top van de Collada de Beixalis, de eerste beklimming van de dag van 9,8 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,3 procent. Na een bijna even lange afdaling wachten nog twee beklimmingen van de eerste categorie: de Coll d’Ordino (10,3 km, aan 6,7%) en de 13,8 kilometer lange Puerto de la Rabassa (6,6 procent gemiddeld stijgingspercentage).

Wat daarop volgt is wellicht de zwaarste berg in deze ronde. De statistieken van de Collada de Gallina liegen niet. Deze berg van de buitencategorie is 12,8 kilometer lang en kent pieken van meer dan 15%. Het gemiddeld stijgingspercentage is daardoor liefst 7,9 procent. In 2012 was de Collada de Gallina het eindpunt van de achtste etappe. Die dag werd Cameron Meyer (Orica-GreenEDGE) als laatste renner van de vroege vlucht op twee kilometer van het einde ingelopen. In de slotkilometer leek Alberto Contador dankzij een demarrage op weg naar de etappezege, maar in de laatste meters werd hij alsnog voorbij gestreefd door Alejandro Valverde en Joaquin Rodriguez. De twee laatst genoemden zijn er dit jaar opnieuw bij.

Videobeelden achtste etappe Vuelta a Espana 2012 (vanaf 14:00 min.)


Pas na de top van de Collada de Gallina passeren de renners het punt van de honderd kilometer. De finish ligt in deze rit nog twee bergen verder. De Alto de la Comella is kort (4,2 km) maar steil (8% gemiddeld) en bijna niet noemenswaardig in vergelijking met de andere beklimming, maar mag zeker niet worden onderschat. Als toetje moeten de renners naar het dak van deze Vuelta klimmen. De finishstreep is getrokken op de Alto Els Cortals d’Encamp, gelegen op 2.100 meter boven zeeniveau. De klim naar de top is vijftien kilometer lang met pieken richting de 12% en tegen een gemiddeld stijgingspercentage 6,8%. Wie deze rit wint mag met recht een van de zwaarste bergritten uit de Vueltageschiedenis bijschrijven op zijn palmares.

Favorieten
In het algemeen klassement zal deze rit ook een stempel drukken. Op dit loodzware parcours zullen de verschillen eerder oplopen in minuten dan in seconden. De ritwinnaar zit naar alle waarschijnlijkheid bij de klassementsfavorieten.

Chris Froome - foto: Sirotti

Chris Froome – foto: Sirotti

”Ik ben er kapot van. Ik dacht echt eventjes dat ik zou winnen”, zei Tour de France-winnaar Chris Froome nadat hij in de negende rit was verslagen door Tom Dumoulin. Op de steile beklimming naar Cumbre del Sol was de Brit van Sky the best of the rest. Intrinsiek is hij een veel betere klimmer dan Dumoulin.

Froome heeft ook de meeste ervaring in het afmaken van belangrijke gevechten in het hooggebergte. Maar dan moet de 30-jarige renner wel van voren zitten. In eerdere bergritten deze Vuelta moest hij meerdere keren lossen. Gezien zijn prestatie van afgelopen zondag lijkt dat achter de rug. De concurrenten van Froome zijn gewaarschuwd want in de Tour deelde de Britse kopman daags na de rustdag een mokerslag uit in de rit met aankomst bovenop La Pierre-Saint-Martin. Bij Sky hebben ze nog een troef. De Ier Nicolas Roche rijdt verrassend sterk. Met een vierde plek in het klassement doet hij het voorlopig beter dan Froom (8e).

Nairo Quintana -  foto: Sirotti

Nairo Quintana – foto: Sirotti

Wie het vaakst wordt genoemd als beste klimmer van het peloton is Nairo Quintana. Maar deze Vuelta heeft de gedrongen Colombiaan die status nog niet weten waar te maken. De overtuigende tred waarmee hij in de Tour de France de bergen opreed ontbreekt (nog). Maar op de flanken van de Alto Els Cortals d’Encamp kan van alles gebeuren. Quintana moet wel oppassen voor zijn ploegmaat Alejandro Valverde, die in dezelfde tijd staat in het klassement maar wel een plekje hoger.

Joaquin Rodriguez - foto: Sirotti

Joaquin Rodriguez – foto: Sirotti

Joaquim Rodríguez verloor in de Tour de France al op dag twee het uitzicht op een goed eindklassement. Die teleurstelling wist hij ruimschoots te compenseren met twee ritzeges, op de Mur de Huy en Plateau de Beille. In achtste etappe van deze Vuelta liet hij met een derde plek doorschemeren in goede doen te zijn. Met ‘slechts’ 57 seconden achterstand op klassementsleider Dumoulin heeft Purito na tien koersdagen nog altijd een kansrijke uitgangspositie voor de felbegeerde rode trui.

foto: Ilario Biondi/ATCommunication©/2015

Fabio Aru – foto: Ilario Biondi/ATCommunication©/2015

Astana kan na de diskwalificatie van Vincenzo Nibali rekenen op Fabio Aru. De 25-jarige Italiaan weet zich voorlopig kranig te handhaven en is opgeschoven naar de vijfde plek in het klassement. Leeftijdsgenoot Rafał Majka zit in hetzelfde schuitje, maar dan bij Tinkoff-Saxo. Door de afwezigheid van Alberto Contador kan hij voor eigen kansen fietsen en doet dat niet onverdienstelijk met een voorlopige negende plek in het klassement. Majka is een gevaarlijke kandidaat-ritzege voor zijn concurrenten want hij schuwt niet voor een (vroege) aanval.

PIC555461725

Tom Dumoulin – foto: Sirotti

In Nederland is men vooral benieuwd naar Tom Dumoulin. Is de klassementsleider sterk genoeg om deze loodzware rit te overleven? Wie deze vraag een week geleden had gesteld, zou resoluut een negatief antwoord als reactie krijgen. Door de indrukwekkende ritzege in etappe negen is het verwachtingspatroon van de Limburger opgerekt alsof het elastiek is. Dumoulin zelf sluit handhaving in het klassement niet uit. Met het beste vormpeil uit zijn leven lijkt niets onmogelijk, al is hij zwaar in het nadeel op het parcours van woensdag.

Johan Esteban Chaves - foto: Sirotti

Johan Esteban Chaves – foto: Sirotti

Een gevaarlijke outsider voor de ritzege is de Italiaanse pocketklimmer Domenico Pozzovivo. De renner van AG2R La Mondiale moest de Giro d’Italia eerder dit jaar verlaten na een zware val  en heeft zich sindsdien volledig kunnen focussen op de Vuelta. Ook Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) moet in men in de gaten houden. De jonge Colombiaan (die al twee ritzeges boekte deze Vuelta) kreeg zondag een flinke oplawaai te verwerken, maar wist de schade te beperken. In het hooggebergte is Chavito als lichtgewicht – evenals Pozzovivo – een geduchte kandidaat.

Samuel Sanchez (BMC) - foto: Sirotti

Samuel Sanchez (BMC) – foto: Sirotti

Datzelfde geldt ook voor de Spaanse armada met Mikel Nieve (Sky), Luis Léon Sánchez (Astana), Samuel Sánchez (BMC), Daniel Navarro (Cofidis), Daniel Moreno (Katusha) en de mannen van Caja Rural-Seguros RGA. Als zij in de vroege vlucht zitten, kan het peloton wel eens achter het net vissen. Of zorgt Louis Meintjes voor een nieuwe verrassing bij MTN-Qhubeka.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Nairo Quintana, Joaquim Rodriguez
** Alejandro Valverde, Fabio Aru, Rafal Majka
* Tom DumoulinMikel Landa, Domenico Pozzovivo, Johan Esteban Chaves

RIDE Magazine
179 Reacties
Sorteer op:
1 september 2015 15:00
Ik hoop voor Chavez dat hij niet echt de hele dag op z'n nest gaat liggen, want dat is doorgaans geen goed idee voor zo'n zware etappe. Dumoulin is natuurlijk een groot vraagteken, als hij deze etappe in de top-10 finisht is er echt een nieuwe Nederlandse klassementsrenner opgestaan.
1 september 2015 15:03
Tom wint gewoon morgen ook de koninginnenrit. Hij is de man in vorm, het is eerder zo dat de rest de schade maar moet beperken om mooi achter onze Tom te eindigen. Niemand gaat onze koning verslaan deze Vuelta!!!!!!!!!!
1 september 2015 15:22
Ik hoop dat de knuppel snel in het hoenderhok gegooid wordt, maar ik reken er niet op. Meestal wordt er conservatiever gereden als het zwaarder wordt. Maar op de Gallina moet toch echt al wel koers gemaakt gaan worden door een van de toppers die zich sterk voelt.

Veel zal toch wel afhangen van hoe sterk Froome zich voelt. Als hij Henao, Nieve en Roche op kop zet om te beulen, dan kan het natuurlijk goed zijn dat ze halverwege de Cortals nog maar met 5 renners zitten en elke aanval (langzaam) wordt gepareerd. Maar ik kan me ook voorstellen dat bv Landa (in ruil voor wat vrijheid) zich volledig leegrijdt op de Gallina, waarna Aru een paar kilometer voor de top versnelt. En zo zijn er nog wel 10 mogelijke scenario's te bedenken.

**** Aru
*** Majka, Purito
** Quintana, Pozzovivo, Froome
*Roche, Chaves, Sammie, Valverde
1 september 2015 15:24
De hoogtemeters vallen best wel mee, rond de 4200, vergelijk met Madeleine, Glandon en d'Huez. Tom houdt als diesel altijd het beste voor het laatst en gaat weer een leuk tijdritje eruit persen.
1 september 2015 15:24
Ik denk dat iedereen zodanig bang zal zijn dat er niemand veel zal aanvallen. Bergtrui-renners wel uiteraard. Movistar/Astana lijken de ploegen te zijn die het peloton moeten op sleeptouw nemen, of het zouden doen. Als ze niemand meehebben in de aanval natuurlijk.

Maar ik denk dat er weinig aanvallen zullen komen en het kaf van het koren zal gescheiden worden door het parcours. Met dan aanvallen op de laatste klim richting finish voor ritoverwinning en een grotere kloof. Hier kun je wel snel vele minuten verliezen bij een slechte dag!
1 september 2015 15:27
We mogen Purito danken voor zo'n schitterende rit!

En pas op. Regen, koudere omstandigheden en een thuisrit. Ideale ingrediënten voor een sterke prestatie. Maar toch denk ik dat Quintana wint, voor Majka.
1 september 2015 15:30
Ik mag aannemen dat sporza er ook eerder aan begint?

Het zou mij niet heel erg veel verbazen wanneer Quintana en Froome ondanks hun tour-in-de-benen hier afstand gaan nemen. Aru zie ik sowieso in staat om te volgen en over Majka twijfel ik lichtelijk.
1 september 2015 15:35
Tendam ik ben het met je eens een top tien plaats zou geweldig zijn.
Ik denk dat er morgen met minuten gesmeten gaat worden.
Ik denk dat Tom Dumoulin zijn eigen tempo gaat rijden , want deze jongen
is niet gek.
Zijn stimulans zal hij putten uit de overwinning van de 9e etappe, want dit
was groots wat hij daar heeft laten zien, en waar hij zelf verbaasd over was.
Ik denk dat hij nog meer kan,alleen hij moet zich niet gek laten maken door
de aanvallen die de andere favorieten gaan doen.
Het duurt me te lang voor het woensdagmiddag 13.30 uur is.
1 september 2015 15:39
Ik verwacht eigenlijk wel wat van de Colombia renners. Als het virus een beetje overgewaaid is tenminste, dan zie ik Cano of Torres wel een succesvolle aanvalspoging doen.
1 september 2015 15:41
@ schipperaar
op de Vueltawebsite staat 4950 meter hoogteverschil.
1 september 2015 15:42
DeMarchi schijnt nu al vertrokken te zijn, gisteren was om de spiertjes warm te krijgen. Kiryenka lijkt me een meer dan uitstekende vluchtgenoot.
1 september 2015 15:42
Ik vind het heel raar dat een deelnemende renner blijkbaar een rit mag uittekenen. Gebeurd dit vaker?
1 september 2015 15:48
Deze rit is op papier zo zwaar dat angst voor een terugslag de koers kan gaan regeren. Dan kunnen er renners uit de tweede lijn gaan lopen, die eventueel een kans op de ritzege hebben. Dumoulin moet gewoon op zijn eigen klimritme (en zijn vorm) omhoog gaan en zien hoe ver hij kan komen (ik zou niet weten hoe ver dat is). De etappe kan geweldig worden maar evengoed tegenvallen door zijn zwaarte.
1 september 2015 15:52
@Manuel Beltran
Er zijn wel renners die de organisatie van een bepaalde koers wijzen op een nieuwe klim. Zie maar Rafael Valls, die melding maakte van de slotklim naar Cumbre. Soms neemt de organisatie dat over, en soms niet.

En wees blij dat Purito heeft meegeholpen met het uittekenen van dit parcours. Het is echt een rit voor grote kampioenen, en niet per se een etappe die Purito 100% ligt. Hij had ook een typische muuraankomst kunnen uitzoeken ;)
1 september 2015 15:56
glazen bol....vrij grote kopgroep gaat tussen de 10 en 15 min pakken . Tot de laatste klim gebeurd er echt helemaal niets (zoals ALTIJD al het geval is in een bergetappe) .......dus Dumoulin zal ook zeker niet in de problemen komen ja mss op1 a 2 km van de finish zodat ie de schade gaat beperken en gewoon morgenavond nog in het rood zit. Uiteindelijk zal iemand uit de kopgroep winnen omdat ze weer te "laf" waren om aan te vallen.......jammer
1 september 2015 16:00
Ze schijten nu al bagger, dus het zou me verwonderen mocht er iets met de klassementsrenners gebeuren voor de voet van de (eenna-)laatste klim.
1 september 2015 16:05
Gisteren in Andorra gearriveerd bij Ordino in de buurt, wat een gebied zeg! Echt geen enkele meter vlak, dat wordt echt een hele zware morgen.
Zag vanmiddag op de Coll d'Ordina al het hele team van Colombia de klim verkennen, vriendelijke jongens!
Morgen eerst naar de start in Andorra la Vella en vanuit daar door naar Encamps voor de slotklim. Zin in!

Het weer is erg wisselvallig, koud, onweer, warm, regen etc. Overdag een graad of 16 maar als de zon schijnt is het zo 10 graden warmer.
1 september 2015 16:14
@Zjoske
Veel plezier morgen. Ben benieuwd naar je indrukken.
1 september 2015 16:17
@Zjoske; ik ben jaloers, waar ga je staan? Veel plezier daar!
1 september 2015 16:23
Winst gaat naar een B-klimmer vanuit een grotere groep die het uitgedunde peloton laat gaan. Zeg maar de renners tussen plek 12 en 20. Pakken aardig wat tijd, maar verliezen wel veel op de laatste col waardoor ze de rode trui niet pakken.

De echte bom barst pas op de laatste col, Tom zit er dan nog steeds bij.
Aru raakt los, en wint zo kostbare tijd en krijgt de rode trui na afloop.

Tom kraakt, maar breekt niet, en eindigt in laatste col op zo'n 2 minuten achterstand en blijft daardoor in de top 10 (Tendam, een nieuwe Nederlandse klassementsrenner is daarmee definitief opgestaan).
Podium wordt na woensdag Aru, Froome en Quintana.
1 september 2015 16:26
Dumoulin moet op z'n Froome's deze etappe rijden. Dus op eigen tempo klimmen om zo het maximale uit jezelf te halen.
1 september 2015 16:28
Let op mijn woorden, Dumoulin zal niet winnen maar zal derde in de rit worden. Na Aru en Purito.
1 september 2015 16:34
Grote verwachtingen maar denk dat die (zoals vaak) niet zullen uitkomen. Alles gegroepeerd tot de laatste klim, zelfs dan nog bang afwachten tot de laatste 3km ... Op die manier verliest Tom hooguit anderhalve minuut. Schrijf hem maar al op.
1 september 2015 16:38
Zou Landa klaar zijn? Gezien het tijdverlies in de laatste etappe?
1 september 2015 16:43
Voor de liefhebber, CQ over Dumoulin:
Finally, Tom Dumoulin deserves a mention. It will be a surprise if the big Dutchman can defend his lead in this tough stage. He is much bigger than the rest of the GC rivals and has never been near the front in such a big grand tour mountain stage. However, he knows how to gauge his effort as he did on the very steep Rettenbachferner in the Tour de Suisse. Back then, he just rode his own race, time trialling his way from the bottom to the top, and he is likely to take a similar approach tomorrow. Being a bigger guy, he should be favoured by the tough conditions. He won’t win the stage but we won’t be surprised if he is still in GC contention at the end.
Buitenlandse media zijn toch meestal wat objectiever als het gaat om Hollands glorie, mooi om te lezen.

@nkunku: klaar waarmee? Voor het klassement wel. Hij geeft in een interview aan dat het komt door de lange pauze na de Giro. Hij wil Aru ondersteunen en hoopt de vrijheid te krijgen om voor ritzeges te gaan.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.