Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 20
Foto: Sirotti
zaterdag 12 september 2015 om 08:00

Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 20

Op de voorlaatste dag wordt het erop of eronder voor Tom Dumoulin. De organisatie presenteert op zaterdag een allerlaatste bergrit met vier beklimmingen. Tussen San Llorezo de El Escorial en Cercedilla zal het klassement definitief bepaald worden. Slaagt Dumoulin erin om het rood te behouden? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Een dag voor het einde wacht ten noorden van Madrid nog een serieuze beproeving. De start- en aankomstplaats liggen slechts twintig kilometer uit elkaar, maar de organisatie slaagde er toch in om een route van 181 kilometer samen te stellen. Onderweg wachten er vier cols van eerste categorie. Deze zijn niet bijzonder lang of steil, maar kunnen na drie weken Vuelta toch voor verschillen zorgen.

Vanuit de start wordt er begonnen met de beklimming van de Puerto de Navacerrada. Deze bergpas vormt de scheiding tussen de provincies Madrid en Segovia en is de hoogste in de Sierra de Guadarrama. Het steilste gedeelte van deze dertig kilometer lange klim naar het skioord ligt vlak voor de top.

Na een snelle afdaling volgt de beklimming van de Puerto de Morcuera. Deze moet zowel via de noord-als de zuidkant worden beklommen. De eerste beklimming is makkelijker dan de tweede. Na de afdaling van de voorlaatste beklimming ligt er nog een tussensprint, waar er dure bonificatieseconden (3-2-1) te verdienen zijn.


De Puerto de Cotos is de laatste beklimming van de dag. Deze col is zeventien kilometer lang en kent een gemiddelde van vijf procent. Na de top van deze slotklim volgt er nog 17,8 kilometer tot de aankomst. Dit gaat over dezelfde afdaling als tijdens de eerste beklimming van de dag. Wordt de Vuelta hier beslist?

Favorieten
De dag zal vooral in het teken staan van het duel tussen Dumoulin en Aru. Het historisch kleine verschil zorgt ervoor dat er een zenuwslopende strijd in het vooruitzicht ligt.

Fabio Aru - Foto: Sirotti

Fabio Aru – Foto: Sirotti

Ons Nederlands wielerhart zou graag de drager van de rode trui als topfavoriet neerzetten, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Fabio Aru (nog steeds) over betere papieren beschikt. De kopman van Astana beschikt over een sterkere ploeg met meer renners die op dit lastige terrein uit de voeten kunnen. Daarnaast bleek vorig weekend dat op de steilere beklimmingen Dumoulin zijn tegenstrever steeds enkele seconden toe moest geven.

PIC555468618

Tom Dumoulin – Foto: Sirotti

Toch zijn er ook argumenten voor Tom Dumoulin. Hij toonde de voorbije week dat hij in de wedstrijd gegroeid is. De etappe van donderdag waarin de Limburger aanval na aanval overleefde, moet hem extra vertrouwen gegeven hebben. In Ávila won hij zelfs drie seconden op Aru, de tweede mentale tik op rij. Zijn de zes seconden voorsprong genoeg om het rood te behouden?

Naast Dumoulin en Aru zijn er nog de nodige klimmers die op dit terrein kunnen excelleren. De voorbije ritten leerden ons dat zij vooral naar elkaar kijken, met als doel de positie in het algemeen klassement vast te houden. Renners als Esteban Chaves, Mikel Nieve, Domenico Pozzovivo en Louis Meintjes kunnen aanvallen om hun positie te verbeteren, maar zijn al blij met een plek in de top tien. Een vroege, lange aanval waarbij men gaat voor alles-of-niets ligt daarom niet voor de hand.

Alejandro Valverde probeerde het op weg naar Ávila nog met een aanval in de slotfase, maar zijn poging bleek niet succesvol. Gaat hij het opnieuw proberen? Nairo Quintana groeit steeds beter in de ronde en zou met een ritzege in Cercedilla zijn Vuelta nog wat glans geven. Rafal Majka aast nog steeds op een podiumplek, maar moet dan meer dan een minuut goedmaken op Joaquim Rodriguez. De Catalaan won deze Vuelta al de rit naar Sotres en zal hier opnieuw kort eindigen.

De strijd om dagsucces lijkt ondergeschikt aan het duel om de eindzege, maar deze staan natuurlijk niet los van elkaar. Giant-Alpecin is erbij gebaat om een vlucht te laten rijden, want aan de streep zijn er immers opnieuw bonificatieseconden (10-6-4) te verdienen. Deze kunnen dit jaar het verschil maken tussen de eindoverwinning en de tweede plek.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fabio Aru
*** Tom Dumoulin, Joaquim Rodriguez
** Rafal Majka, Nairo Quintana, Alejandro Valverde
* Esteban Chaves, Mikel Nieve, Domenico Pozzovivo, Louis Meintjes

RIDE Magazine
82 Reacties
Sorteer op:
11 september 2015 19:02
Gelukkig kan ik niet kijken. Zou bloednerveus worden.
11 september 2015 19:06
Valverde wint na een ziedende afdaling. Dumoulin blijft op zijn tandvlees bij Aru.

Rest van de top-10 blijft hetzelfde.
11 september 2015 19:07
De eerste klim is toch geen dertig kilometer en de laatste toch geen 17,8?
11 september 2015 19:08
Ik hoop dat Dumoulin stand kan houden. Daarnaast zag de val van Aru vandaag er wel pijnlijk uit, misschien dat hij daar nog last van gaat krijgen.
11 september 2015 19:09
Aru /Astana zal wel het een en ander proberen zaterdag maar het zal weinig vruchten afwerpen. Op kop sleuren voor Aru is ook op kop sleuren voor Dumoulin. Bovendien is er een patstelling tussen de renners/ploegen die de posities 3 t/m 6 bezetten. Allemaal in het voordeel van Dumoulin. Als er al sprake is van enig gevaar dan is het niet bij de beklimmingen maar in met name de laatste afdaling. De oplopende finishstraat lijkt me meer in het voordeel van Dumoulin dan van Aru. Valverde zal nog wat puntjes willen pakken –indien nog niet weggekaapt door een kopgroep- om de groene trui te veroveren.

Als Dumoulin rustig blijft en op zijn eigen kwaliteiten blijft vertrouwen moet het lukken Joop op te volgen.
11 september 2015 19:13
Zijn er bij de tussensprint nog boni-sec?
11 september 2015 19:16
Dumoulin lijkt me gewoon frisser dan Aru. Aru probeert nog (waarvoor hulde) maar er zit niet veel meer op. Dumoulin gaat verdient de Vuelta winnen.
11 september 2015 19:20
https://twitter.com/ProCyclingStats/status/642380905173123073.
11 september 2015 19:22
Aru in de problemen?

http://www.telegraaf.nl/telesport/wielersport/24484189/__Rivaal_Dumoulin_riskeert_straf__.html

Als je goed kijkt kan je duidelijk de handaflossing (van ik meen: Rosa) zien.
Welke straf staat hierop of zijn we overgeleverd aan de grillen van de jury?
11 september 2015 19:24
ha zijn wel boni seconden..die i1e klim is officieel vast geen 30 km maar er zijn wel meer beklimmingen in spanje die eerder beginnen dan de organisatie aan geeft.
11 september 2015 19:25
Meh, mag die Aru voor geen meter, maar vind niet dat ze 'm moeten straffen daarvoor. Die handaflossing scheelt uiteindelijk echt geen seconde.
11 september 2015 19:27
@valtverder. Ben ik het niet mee eens. Aru ging zo ineens toch wel een paar kilometer per uur harder waardoor hij op gang werd getrokken. Was anders in de groep met Valverde gebleven. Zou een halve minuut tijdstraf wel gepast vinden.
11 september 2015 19:28
Aru hoort gewoon (10 sec) tijdstraf te krijgen voor die handaflossing
11 september 2015 19:28
Aru heeft een tijdstraf gekregen van 10 seconden. Voorsprong voor Dumoulin nu dus 16 seconden.
11 september 2015 19:30
Ik ben dol op Aru maar wanneer de handaflossing inderdaad op dat precaire moment uitgedeeld is mogen ze er rustig 10 sec voor geven.
Op foto's/video valt het niet uit te sluiten noch te bevestigen. Wellicht dat een official het gezien & gerapporteerd heeft waarmme de (ook al volgens geruchten) kwaad wegrijdende Aru verklaard is?
11 september 2015 19:31
@Redatie > Subtopic? Anders gaat deze beschouwing helemaal vollopen.
11 september 2015 19:31
Waar zie je dat Mountainking?
11 september 2015 19:31
Die 10 seconden tijdstraf is niet zeker hoor. Nu.nl vertaalt een vraag van PCS als een zeker gegeven.

Maar die straf komt er. Misschien wel meer dan 10 seconden. Vooral omdat Aru al op een gaatje zat toen LL zijn handaflossing deed.
11 september 2015 19:37
Aru heeft een dubbele tik gehad vandaag. Val en tijdverlies. De dag na een val is vaak alles wat stijver. Ik heb er wel vertrouwen in voor Tom
11 september 2015 19:40
Laten we hopen op gerechtigheid. Als iemand wil lachen, kijk ff de tweets van Oleg Tinkov recent! Geniaal!
11 september 2015 19:45
Tinkov: @tinkoff_saxo Go tomorrow and help @GiantAlpecin ! Let Tom win! Fuck Astana and Katyusha for their Martirollo attack
11 september 2015 19:47
ik verwacht een zware dag voor mijn hart...
11 september 2015 19:47
Iemand een link naar de tweets?
11 september 2015 19:48
Mmm. Gezien het beeld van vandaag zet ik mijn geld op iemand van MoVistar. Denk vanwege afdaling Valverde.
11 september 2015 19:48
@henk van ingrid: Ik had dit van nu.nl, maar ze hebben intussen het bericht weer aangepast. Nog even afwachten dus, schijnt dat de jury er nog mee bezig is...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.