Vuelta 2018: Voorbeschouwing op etappe 14 naar Les Praeres de Nava
foto: Sirotti
vrijdag 7 september 2018 om 19:00

Vuelta 2018: Voorbeschouwing op etappe 14 naar Les Praeres de Nava

Na de felle strijd op La Camperona wacht wederom een pittige bergetappe. Zaterdag zal er opnieuw op het scherpst van de snede gekoerst worden. De loeisteile beklimming naar Les Praeres de Nava is het slotstuk van de veertiende etappe. Wie slaat hier zijn slag? Volg het hier op WielerFlits.

Parcours
Zet je schrap voor de zaterdagetappe. Het verloop van deze rit gaat veel zeggen over het eindverdict. Het peloton keert terug naar Asturië, de regio van het klimmen, en dat zullen de renners merken ook.

Onderweg wachten vijf beklimmingen: drie van eerste categorie, één van de tweede en één van de derde. Te beginnen met de Puerto de San Isidro (14,7 km aan 5,8%) na goed vijftig kilometer koers. Het meeste klimwerk is echter in het tweede deel van de etappe gestopt: de Alto de la Colladona (5,3 km aan 7,1%), Alto de la Mozqueta (9,4 km aan 6,2%) en de Alto de la Falla de Los Lobos (5,2 km aan 6,7%). De top van La Falla de Los Lobos ligt op 21 kilometer van de finish, waarna de route leidt naar de voet van Les Praeres.

Les Praeres, een bizar steil geitenpad waar normaal gesproken geen mens komt. Les Praeres de Nava betekent de graslanden van de gemeente Nava. De klim is ruim vier kilometer lang aan een gemiddelde van 13,6%. Een gemiddelde! De eerste twee kilometer gaan zelfs aan een gemiddelde van 16% omhoog. Vlak voor de top ligt de piek op 23%. Het smalle wegdek verkeert bij momenten in zeer slechte staat, wat de lastigheidsgraad vergroot. Er zal ongetwijfeld een hevig gevecht losbarsten op deze mini-Angliru, die zijn debuut maakt in de Vuelta.

Start: 12.55 uur
Finish: tussen 17.25 en 17.56 uur

Favorieten
De springveren zullen boven komen drijven op Les Praeres, waar de stijgingspercentages weer duizelingwekkende hoogtes zullen aannemen. Een mini-Angliru wordt ‘ie al genoemd. Dat belooft wat!

Nairo Quintana – foto: Sirotti

De renner van wie het meest verwacht mag worden, is Nairo Quintana. De 28-jarige Colombiaan van Movistar staat na twee weken derde in het klassement en liet in de dertiende rit zien meer dan in orde te zijn. In de steile slotfase van La Camperona reed hij namelijk met Yates weg uit het groepje favorieten. Hij smeerde de Brit zelfs met een snedige versnelling in de laatste honderd meter ook nog zes seconden aan. Naast zijn talent spreken ook zijn gewicht en schat aan ervaring natuurlijk in zijn voordeel.

Zijn naam is reeds gevallen; de Simon Yates van deze Vuelta doet weer enigszins denken aan die uit de voorbije Giro d’Italia. De 26-jarige Brit van Mitchelton-Scott voegde zich in de vierde etappe met een knap geplande aanval bij de best geklasseerde renners en droeg bovendien al drie dagen de rode leiderstrui, die hij in de rit naar Estaca de Bares afstond aan Jesús Herrada. In de rit naar La Camperona deed hij samen met Nairo Quintana de beste zaken voor het klassement. Yates moest echter toestaan dat de Colombiaan hem in de slotfase nog enkele seconden aansmeerde. Daarom krijgt hij een sterretje minder.

Zonder de pech in de zesde etappe naar San Javier had Wilco Kelderman zonder twijfel een aantal plekken hoger gestaan in het klassement. Hij verloor er 1’44” en kelderde van plaats zes naar zeventien. Als hij dat tijdsverlies niet had geleden, stond hij nu vijfde op 2’04” van leider Jesús Herrada. Dat de 27-jarige renner van Sunweb desondanks in uitstekende vorm verkeert, toonde hij wel aan in de dagen die volgden. Hoewel hij in de rit naar La Camperona op enkele renners tijd moest toegeven, pakte hij ook tijd op anderen. Hij staat nu dertiende en mag omhoog kijken naar de top tien.

Rigoberto Úran – foto: Sirotti

Net als Kelderman hoort Rigoberto Úran bij de beste klimmers van de afgelopen dagen. De schijnwerpers zijn weliswaar vaak gericht op namen als Simon Yates en Nairo Quintana, maar in de luwte werkt de Colombiaan toe naar een prima resultaat. Na dertien ritten staat hij immers zesde en doet hij amper onder voor Nairo Quintana (3e) en Miguel Ángel López (5e). Bovendien weet hij wel hoe hij een grote ronde moet aanpakken – dit is namelijk al zijn zestiende. Hij eindigde in de Giro en de Tour al eens op het podium. Kan hij hier de basis leggen voor een top 3-plek in Spanje?

Ervaring heeft ook Alejandro Valverde meer dan voldoende. Dit is namelijk al de 24e grote ronde uit zijn loopbaan. Ook Vuelta-etappes winnen is hem niet vreemd, hij won er namelijk al elf. Dit jaar staat de teller alweer op twee na zeges in Caminito del Rey en Almadén. Ondanks zijn leeftijd (38), verkeert hij in blakende vorm en staat hij na dertien ritten op de vierde plaats in het klassement. Tegenover de springveren komt hij in Les Praeres de Nava vermoedelijk te kort, maar we hebben El Imbatido gekkere kunstjes zien uithalen.

Achter Jesús Herrada, Simon Yates, Nairo Quintana en Alejandro Valverde completeert Miguel Ángel López momenteel de top vijf. De nog altijd pas 24-jarige Colombiaan grossierde dit jaar al in ereplaatsen; in de Tour of Oman (2e), Abu Dhabi Tour (3e), Tour of the Alps (3e), Giro d’Italia (3e) en Vuelta a Burgos (2e) stond hij op het podium, waardoor hij met vertrouwen aan de start van deze veertiende etappe mag staan. Een gevaarlijke klant voor de andere favorieten om rekening mee te houden.

Steven Kruijswijk – foto: Sirotti

Ion Izagirre bijkt vooralsnog niet weg te slaan uit de top tien van het klassement. Na een knappe openingstijdrit houdt de 29-jarige Spanjaard van Bahrain Merida knap stand rond de zesde plaats. Soms iets hoger, dan weer een plekje lager. Daaruit blijkt dat de favorieten hem niet zomaar losrijden, ook niet in de bergen. Het optreden van Enric Mas in de Vuelta belooft hem een mooie toekomst. De 23-jarige Spanjaard staat na dertien etappes op plaats elf en stak ook gisteren op La Camperona zijn neus aan het venster.

Iemand die helemaal terug lijkt van weggeweest, is Thibaut Pinot. De Fransman van Groupama-FDJ moest noodgedwongen de strijd staken in de allerlaatste fase van de Giro d’Italia, maar maakte vorige maand in Polen op knappe wijze zijn rentree in het peloton. Ook in de Vuelta staat hij al zijn mannetje en staat hij momenteel op plek zestien. Zijn klimkwaliteiten zijn bekend, maar kan hij ook hier toeslaan? Tot slot mag ook Steven Kruijswijk niet ontbreken. Onze landgenoot staat na een uitmuntende Tour de France opnieuw tussen de beste renners.

Naast de namen in de top van het klassement, zijn er nog tal van renners die hier kans maken. Klimmers als Fabio Aru, Emanuel Buchmann en George Bennett verloren echter vrijdag kostbare seconden. Weten zij zich te herpakken? Ook aanvalslustige vluchters als Ben King, Thomas De Gendt, Bauke Mollema, Pierre Rolland, Rafal Majka, Dylan Teuns of Alessandro de Marchi kunnen hier op de voorgrond treden. Worden de aanvallers zaterdag opnieuw beloond?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Simon Yates, Miguel Ángel López
** Wilco Kelderman, Rigoberto Úran, Alejandro Valverde
* Ion Izagirre, Enric Mas, Thibaut Pinot, Steven Kruijswijk

Deelnemerslijst

Weer en TV
De temperatuur rondom finishplaats Nava stijgt naar de 25 graden Celsius. De zon schijnt, al kan die richting de namiddag verdwijnen achter een licht wolkendek. De wind komt met kracht 2 uit het oosten.

Sporza zendt de etappe vrijwel integraal uit op één. De uitzending begint om 13.30 uur. Eurosport 1 moet wachten tot de MotoGP in San Marino klaar is, dus komt om 16.00 uur pas met livebeelden op tv – de koers is vanaf de start om 12.45 uur wel al te volgen op de Eurosport Player. De NOS begint eveneens om 16.00 uur met het rechtstreekse verslag.

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
7 september 2018 19:06
Dit is een mooie etappe om niet te wachten tot de laatste klim, maar voor een aanval over meerdere beklimmingen. Zo'n Contador-actie dus. Benieuwd of iemand dat durft en kan.
7 september 2018 19:07
Bedankt voor mijn filmpje erbij te zetten ;) Ik heb ook Lagos de Covadonga gedaan, en vorig jaar de Angliru en Los Machucos. Het gevoel op de fiets op Les Praeres is het meest vergelijkbaar met de Angliru, omdat het de hele tijd steil blijft. Alleen korter (4 km en Angliru heeft 6.5 steile kilometers). Enige momentje dat het makkelijker is, is de korte afdaling op 700 meter voor de finish.
7 september 2018 19:08
Trouwens, als je beelden wilt zien van de rest van de etappe, hier heb je een filmpje waarin ook beelden van de andere bergen zitten: https://www.youtube.com/watch?v=z-rNH0rjD9A
    7 september 2018 19:49
    Asfalt ziet er lekker uit, dat is sinds de 1e wereldoorlog niet meer vervangen.
7 september 2018 19:08
Ik vind dit er ook wel een voor Postlberger!
7 september 2018 19:33
Uit de voorbeschouwing kan ik niet opmaken waarom de AK-mannen nu opeens wel om de rit zouden moeten strijden. Dus gewoon weer o.a. Majka, Mollema en Teuns die het gaan uitmaken :)
7 september 2018 19:35
We zullen het maar wijten aan het feit dat je een jonkie bent dat je reactie vol spelfouten zit....
7 september 2018 19:51
Anders ga je morgen lekker iets anders doen.
7 september 2018 20:17
23 of 32 %?
    7 september 2018 20:21
    in realiteit tussen de 25 en 30 afhankelijk van de data :) mijn GPS overschatte het percentage een beetje waarschijnlijk
7 september 2018 21:05
Sporza niet integraal hoor, rit begint ruim halfuur eerder ..
7 september 2018 21:26
Er komen nog een tijdrit en zware bergritten, maar op de gruwelijk steile aankomst incl boni’s kan voorgesorteerd worden op Vuelta winst. Een gat van een minuut is zo grslagen. Als ik Yates dit soort aankomsten in de Giro zag winnen, dan gok ik op hem.
8 september 2018 08:31
Peloton kan de vluchters niet houden deze vuelta itt in de tour en giro 2018. Gewoon weer al die jongens van de afgelopen dagen vooruit.
8 september 2018 09:55
Gezien de manier waarop hij gisteren terugkwam na zijn pech, schat ik Lopez in als grote favoriet!
8 september 2018 10:13
De gegevens over de Puerto de San Isidro zoals die in de tekst staan (14,7 km aan 5,8%), kloppen niet. Dat zijn volgens mij de gegevens als je hem via de andere kant beklimt.
8 september 2018 11:11
Van Baarle niet meer van start.
8 september 2018 12:24
Ben een dag terug van de Vuelta als toeschouwer. De etappe naar La Covatilla en de start in Salamanca, Mijn dochter woont in deze prachtige stad. Heb met haar uitsapjes gemaakt naar Sierra de Francia. Heel mooi gebied en de Pena de Francia als hoogtepunt, voor mij tenminste. Maar als ik de etappe van vandaag bekijk met de slotklim naar Les Praeres over dat geitenpad, heeft dat niets meer met eerlijke sport te maken. Wat vinden jullie?
    8 september 2018 12:50
    Dat geitenpad geldt toch voor iedereen?
    8 september 2018 13:53
    En waarom dan niet? Omdat het zogezegd te steil is. Dat is de grootste onzin die ik al gehoord heb. Kristoff, Greipel en Kittel vinden Alpe d'Huez ook te steil. Dan ook een oneerlijke sport?
8 september 2018 15:26
Bedankt voor je reacties. Dat geitenpad geldt voor iedereen, klopt. En jowinho, het gaat mij niet omdat het steil is, vind ik prima, mij gaat het om het pad. Ik vind dat de Vuelta en de Giro soms het onmogelijke vragen, en dat vind ik niet goed in een ronde. In een klassieker kun je er voor kiezen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.