Vuelta 2021: Jasper Philipsen klopt Fabio Jakobsen in Burgos
foto: Cor Vos
zondag 15 augustus 2021 om 17:42

Vuelta 2021: Jasper Philipsen klopt Fabio Jakobsen in Burgos

Jasper Philipsen heeft de tweede rit van de Vuelta a España achter zijn naam gezet. In Burgos versloeg de Limburger van Alpecin-Fenix Fabio Jakobsen, Michael Matthews en Sebastián Molano in de verwachte massasprint. Primož Roglič behield de rode leiderstrui.

De eerste rit in lijn ging over 166,7 kilometer van Caleruega naar Burgos. Op enkele kleine heuvels na kende het parcours geen noemenswaardige hindernissen, waardoor het peloton op een eerste massasprint afstevende. Wel kon de Spaanse hitte weleens een significante gaan rol spelen: naar het zich liet aanzien mochten temperaturen tot 38 graden worden verwacht. Met Primož Roglič in de rode leiderstrui werd om half twee het startsein gegeven. De kopman van Jumbo-Visma kaapte gisteren in de tijdrit de dagzege weg voor de neus van Alex Aranburu.

Kuss in de bergtrui – foto: Cor Vos

Drie vluchters rijden weg
Even na half twee werd het startsein gegeven en het duurde niet lang vooraleer de vlucht van de dag werd gevormd. Alle drie de Spaanse wildcard-ploegen hadden een mannetje van voren: het thuisspelende Burgos-BH had Diego Rubio mee en hij sloeg de handen ineen met Sergio Martín (Caja Rural-Seguros RGA) en Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi). Met zijn drieën reden ze maximaal vier minuten weg bij het peloton, waar Groupama-FDJ de controle voerde. De formatie van Arnaud Démare hield het verschil vervolgens stabiel tussen de drie en vier minuten.

Na veertig kilometer werd plots een forse hap uit de voorsprong van de drie koplopers genomen door toedoen van Groupama-FDJ en Deceuninck-Quick-Step. Het peloton leek zich niet te willen laten verrassen door de wind, dus nam de nervositeit toe. Daardoor was het verschil nog minder dan twee minuten. In de nervositeit werd ook gevallen. Jay Vine tuimelde de berm in, maar voor de nummer twee van de Ronde van Turkije was het een val zonder erg. De rust keerde nooit echt helemaal terug en het verschil met de kopgroep bleef rond de twee minuten schommelen.

Rubio, Martín en Azparren – foto: Cor Vos

Met nog zestig kilometer te rijden had het peloton de vluchters voor het grijpen, maar dan werd het tempo weer gedrukt en konden Rubio, Martín en Azparren weer uitlopen. Op 16,7 kilometer lag nog een tussensprint en de tussensprints in de Vuelta hebben dit jaar een flinke transformatie ondergaan. Voorheen lagen bij de tussensprints slechts drie, twee en een punt voor het oprapen, maar nu zijn er veel meer punten te verdienen in een nieuwe puntentelling die erg veel lijkt op die van de Tour. Ook strijken de eerste drie renners drie, twee en een bonificatieseconde op.

Jakobsen gaat Aranburu vooraf aan tussensprint
Met nog 31 kilometer te gaan reden de drie vluchters nog 45 seconden voor het peloton uit, wat voor Rubio het sein was om te proberen zijn medevluchters los te rijden. De renner van Burgos-BH had succes, want eerst loste Azparren en daarna ook Martín. Maar op drie kilometer van de vernieuwde tussensprint was ook het avontuur van Rubio ten einde. Het peloton stormde dan op de sprint af. Fabio Jakobsen had wel oren naar de punten en pakte met twintig punten de volle buit. Aranburu kwam als tweede door en liep zo twee seconden in op de rode trui van Roglič.

Vanaf dat moment ging het in volle vaart naar de finish. Met nog vier kilometer te gaan werd er gevallen, waarbij Patrick Gamper en Jordi Meeus bij de grootste slachtoffers waren. Voorin het peloton ging het onverminderd hard door. Deceuninck-Quick-Step en Alpecin-Fenix deden de leadout voor Fabio Jakobsen en Jasper Philipsen, en ook Groupama-FDJ kwam opzetten voor Arnaud Démare. UAE Emirates, voor Juan Sebastián Molano, en Team BikeExchange (Michael Matthews) wachtten lang vooraleer zij eruit kwamen.

foto: Cor Vos

Molano kreeg zijn leadout van zijn Matteo Trenin, maar werd voorbijgestreefd door Jasper Philipsen en Fabio Jakobsen. Het was uiteindelijk de kopman van Alpecin-Fenix die met de overwinning ging lopen. Jakobsen werd tweede, voor Matthews.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.